OYA ERSOY:" Karadeniz’in yaylarını betona gömecek olan Yeşil Yol için kamunun kasasından 18 milyon TL daha çıkacak

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Yeşil Yol projesi kapsamında Gümüşhane İl Özel İdaresi’nin ihale açmasını meclis gündemine taşıdı.

GÜNDEM 01.02.2023, 12:57
OYA ERSOY:" Karadeniz’in yaylarını betona gömecek olan Yeşil Yol için kamunun kasasından 18 milyon TL daha çıkacak

Karadeniz Bölgesi’nde 8 yaylayı birbirine bağlayacak betonlaştırma projesi Yeşil Yol bölge halkının itirazlarına rağmen ısrarla yapılmaya çalışılmaktadır. 

Ersoy, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca sürdürülen rant projesiyle Samsun, Tokat, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize ve Artvin’deki yayla yollarının birbirine bağlanacağını, yolun toplam uzunluğunun 4 bin 631 kilometre olduğunu belirtmiştir. Ersoy, DOKAP projesi kapsamında geçen yıl belediye ve il özel idarelerine 266 milyon lira aktarıldığını ifade etti. Ersoy, DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hakan Gültekin’in açıklamalarına göre  proje çerçevesinde 2013’ten 2022’ye kadar 1 milyar 150 milyon lira kaynak kullanıldığını dile getirdi.
DOKAP'ın 2023 hedefleri arasında Yeşil Yol projesi de bulunuyor..
Ersoy, Gümüşhane İl Özel İdaresine bağlı Destek Hizmet Müdürlüğünün karayolunun inşa edilmesi için 30 Kasım 2022’de açtığı ihalenin “Merkez Hanzarya ile Camiboğazı Yaylası Arası Beton Yol Yapımı” kısmını, 9 milyon 132 bin TL’lik teklifle “Kar-Bir Gıda İnşaat” isimli şirketin, “Merkez Camiboğazı ile Taşköprü Arası Beton Yol Yapımı” ise 8 milyon 870 bin TL’lik teklifle Derman Hafriyat isimli şirketin üstlendiğini dile getirmiştir.
Karadeniz’in yaylarını betona gömecek olan Yeşil Yol için kamunun kasasından 18 milyon TL daha çıkacak!
Yeşil Yol’a karşı hukuki mücadeleyi sürdüren isimlerden Avukat İbrahim Demirci’nin ifadelerine yer veren Ersoy, Demirci’nin Yeşil Yol projesi hakkında hukuki sürecin devam ettiği halde ihalelerin yapıldığını ve yolların kullanıldığını dile getirdiğini belirtti.
Avukat Demirci, Çamlıhemşin’de, Kaçkarlar’da Yeşil Yol projesi ile ilgili açılan bir çok davanın kazanıldığını, yolların hukuken iptal edilmiş olmasına rağmen kullanıldığını belirtmiştir. Demirci, yargı kararlarına rağmen idarenin yolları yaptığını dile getirmiştir. Avukat Demirci, yollar sebebiyle yaylaların yoğun şekilde yerleşime açıldığını, ve kasaba haline geldiğini belirtmiştir.
Ersoy, Yeşil Yol projesi ile Karadeniz yaylalarının betona gömüldüğünü ve bölgenin ekosisteminin ve canlı yaşamının tahrip edildiğini belirtti.
Ersoy, Bakan Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:
1.Yeşil Yol projesi Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda temyiz aşamasındayken proje kapsamında ihaleye çıkılması hukuka aykırı değil midir?
2. Gümüşhane İl Özel İdaresi’nin yargı süreçlerine ve hukuka uymaması konusunda bir ayrıcalığı mı bulunmaktadır?
3. Yeşil Yol projesi kapsamında bugüne kadar kamunun gerçekleştirdiği harcama ne kadardır?
4. Yeşil yol projesi kapsamında hukuken iptal edilen ancak halen kullanılan yollar hakkında Bakanlığınızın bir planı bulunmakta mıdır?
5. Karadeniz’in yaylalarını betona gömen bu projenin bölgenin doğasına verdiği zararın boyutlarını Bakanlık olarak araştırdınız mı?
6. Projenin bölgede yarattığı zararlar nelerdir?

Yorumlar (0)