Oya Ersoy: "İzmir Barosu'nun düzenlediği spor oyunlarını engellemek için talimatı kim verdi?"

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, İzmir Barosu’nun düzenleyeceği “100.Yıl Avukat Spor Oyunları” etkinliğinin valilik tarafından engellenmesini meclis gündemine taşıdı. 

GÜNDEM 15.09.2022, 10:52
Oya Ersoy: "İzmir Barosu'nun düzenlediği spor oyunlarını engellemek için talimatı kim verdi?"


İzmir Barosu tarafından İzmir'in Kurtuluşu dolayısıyla 17-25 Eylül tarihlerinde yapılması planlanan ve Türkiye'den  1200 avukatı İzmir'de buluşturacak olan “100. Yıl Avukat Spor Oyunları” etkinliği İzmir Valiliği tarafından yasaklanmıştır.


Ersoy; İzmir Barosu’nun konuya ilişkin açıklama yaptığını, organizasyona dair yazılı olarak yapılan başvuru akabinde, valiliğin talimatı doğrultusunda, İzmir İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından arandıklarını, toplantılar yapıldığını, saha ve salon organizasyonlarının tamamlandığını ve hakem ücretlerinin dahi belirlendiğini açıkladıklarını dile getirdi.

 
Ersoy; İzmir Barosu’nun tüm bu işlemler tamamladıktan sonraki aşamada, İl Spor Müdürü tarafından aranarak Valiliğin turnuvaya izin vermediğini, bu nedenle saha ve hakem tahsisi yapamayacakları şeklinde bilgilendirildiklerini dile getirdi.


Ersoy; İzmir Barosu’nun konuyla ilgili Valiliğe iki ayrı yazı yazmış olmalarına rağmen taraflarına iletilen yazılı bir karar olmadığını, görüşme taleplerine dönüş alamadıklarını ve  resmi yazı varsa İzmir Barosu’na bildirilmesi gerektiğini belirtti. Baro açıklamasında 1200 avukatı mağdur edecek bu karardan valiliğin dönmesi gerektiğini de vurgulamıştır.

 
Ersoy İzmir Barosu’nun konuya ilişkin şu açıklamasına önerge metninde yer verdi: “10.08.2022 tarihinde KEP üzerinden, 16.08.2022 tarihinde fiziki olarak dilekçe ile İzmir Valiliğine başvurulmuş ve Baromuzca avukat spor oyunları düzenleneceği ve Gençlik Spor İl Müdürlüğüne Valilikçe bilgi verilerek oyunların düzenlenmesi için gerekli kolaylığın sağlanması istenmiştir. Konu ile ilgilenen Vali Yardımcısı ile de telefonla görüşülmüştür. 


31.08.2022 tarihinde Gençlik Spor İl Müdürlüğü yetkililerince sorumlu yönetim kurulu üyemiz aranarak "Valilikten olur alındığını ve oyunların planlanması için 01.09.2022 tarihinde TFF, TBF ve TVF il temsilcileri, Gençlik Spor İl Müdürlüğü yetkilileri ve Baro yetkilileri ile toplantı yapılacağı" söylenmiştir. Anılan tarihte yapılan toplantıda sahalar ve salonlar kararlaştırılmış, hakem ücretleri ve maç programları konuşulmuş ve çalışmalara başlanmıştır.
08.09.2022 tarihinde Gençlik Spor İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından Baromuz yönetim kurulu üyesi aranarak bu kez “Vali Yardımcısının kendilerini aradığını ve Valinin avukat spor oyunlarının yapılmasına izin vermediğini söylediği” aktarılmıştır. Bu nedenle saha ve salon tahsislerinin yapılamayacağı bildirilmiştir. 


08.09.2022 tarihinde Valiliğe iptal işleminin gerekçesi sorulmuştur. 09.09.2022 tarihinde oyunların yapılmasına ilişkin dilekçe ile Valiliğe yeniden başvurulmuş ve görüşme talebimiz telefonla Valiliğe bildirilmiştir.  26 Erkek Futbol, 2 Kadın Futbol, 12 Erkek Basketbol, 3 Kadın Basketbol, 9 Erkek Voleybol, 16 Kadın Voleybol takımından müsabakalara katılacak 1.200 avukatı mağdur edecek bu karardan dönülmesi talep edilmiştir.”


Ersoy; son dönemde festival ve konser yasakları ile toplumsal yaşama müdahale ve toplumsal yaşamı yeniden ve iktidarın istekleri doğrultusunda dizayn etme politikalarının uygulandığını ifade etti. Festival ve konser yasaklarının ardından valiliklerin iktidara muhalif olduğunu düşündükleri herkesin her türlü faaliyetlerini, spor müsabakaları dahi olsa engellemenin yollarını aradığını dile getiren Ersoy, valiliklerin de hukuksuz bir biçimde bu kararları uyguladığını belirtti. Ersoy; Valiliklerin şehirlerde yapılacak her türlü etkinlikleri içeriğinden ziyade kimin düzenlediğine bakarak iptal ediyor olmasının toplum için ciddi baskı ortamı yaratttığını dile getirdi.


Ersoy; Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:
 1.    İzmir Valiliği’nin İzmir Barosu tarafından düzenlenen “100. Yıl Avukat Spor Oyunları” etkinliğine izin vermeme sebebi nedir?
 2.    İzmir Valiliği etkinliğe izin vermediğine ilişkin kararın resmi yazısını İzmir Barosu’na neden göndermemektedir?
 3.    İzmir Barosu’nun etkinlik planlanması aşamasında İzmir Valiliği ile görüşmeler yaparken ve etkinlik planlamalarının sonuna yaklaşılmışken İzmir Valiliği tarafından neden son dakika iptal kararı verilmiştir?
 4.    İzmir Valiliği’ne “100. Yıl Avukat Spor Oyunları” etkinliğine izin verilmemesi için kim talimat vermiştir?
 5.    İzmir’in Kurtuluşu etkinlikleri sırasında düzenlenen Tarkan konserinin yoğun katılım ile geçmesinin bu iptal kararında etkisi var mıdır?
 6.    İzmir Valiliği tarafından verilen bu iptal kararının geri alınması için bir talimatınız olacak mı?
 

Yorumlar (0)