Oya Ersoy; asgari ücretten düşük emekli maaşı alan kişilerin sayısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na sordu

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy; asgari ücretten düşük emekli maaşı alan kişilerin sayısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na sordu.                                                                                       

GÜNDEM 07.01.2023, 12:42
Oya Ersoy; asgari ücretten düşük emekli maaşı alan kişilerin sayısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na sordu

İşte Oya Ersoy'un verdiği o soru önergesi:
Enflasyon artışı ve hayat pahalılığı karşısında geçim sıkıntısı yaşayan 13,5 milyon emeklinin, hayatlarını idam ettirmekte yaşadıkları zorluklar hemen hemen her gün basına yansımaktadır. Emeklilerin millî gelirdeki payı azalmış, emekli aylıkları açlık ve yoksulluk sınırının altında kalmıştır. Ankara’da ortalama kiraların 5 bin, İstanbul’da 10 bin TL’ye ulaştığı günümüzde gıda fiyatlarındaki artış sonucu emeklilerin almış oldukları maaş ile geçinme ihtimalleri kalmamıştır. 
Aralık ayı açlık sınırı 8 bin 130 lira, yoksulluk sınırı ise 26 bin 481 liraya yükseldiği halde en düşük emekli maaşı yapılan son zam ile beraber 5.500 TL olmuştur. Emeklilere verilen bu artış adeta emekli olan yurttaşları açlık sınırının altında yaşam mücadelesi ile baş başa bırakmaktadır. DİSK-AR tarafından yapılan hesaplamaya göre emeklilerin aralık ayı gıda enflasyonu yüzde 131’e yükselerek emekli maaşı açlık sınırının altında kalmıştır. 


Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) sosyal güvenlik raporuna göre, emeklisi en fakir birkaç ülkeden biri Türkiye örneğin, Uganda’da ortalama emekli maaşı ülkenin yoksulluk sınırının yüzde 43.5’ine karşılık gelirken, Mozambik’te bu oran yüzde 32.7. Türkiye’de ise 21.7’dir. Bu oran Türkiye’nin ILO’nun emekliler için fakirlik göstergesi olarak belirlediği yüzde 50'lik sınırın çok altında kaldığını göstermektedir.

Bu bağlamda;
Asgari ücretin altında aylık alan kaç milyon emekli ve hak sahibi vardır?
En düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkartılması amacı ile bakanlığın herhangi bir çalışması var mıdır?
Bankadan kredi çeken emekli sayısı kaçtır? Bankaya olan kredi borçlarını ödeyemeyen ve icralık olan emekli sayısı kaçtır?
Ülkede gıdadan, elektriğe, ısınmadan ulaşıma kadar birçok kalemde fiyat artışları yaşanırken emekliler 5.500 TL emekli aylığı ile bu ihtiyaçları karşılayabilecek midir? Bakanlık olarak emeklilere ek zam yapılması konusunda bir çalışmanız olacak mıdır?
Bir emekli, aylık 5.500 TL ile evini geçindirebilir mi?
Türkiye’nin ILO’nun emekliler için fakirlik göstergesi olarak belirlediği yüzde 50'lik sınırın çok altında kalması konusunda bir açıklamanız olacak mıdır? Bu durumun tersine çevrilmesi noktasında bir çalışmanız var mıdır?


 

Yorumlar (0)