OYA ERSOY: " Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çocukları korumuyor!"

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy; gazeteci Seyhan Avşar’ın devlet korumasındaki çocuklar hakkındaki haberini meclis gündemine taşıdı.

GÜNDEM 06.01.2023, 15:28
OYA ERSOY: " Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çocukları korumuyor!"

Gazeteci Seyhan Avşar’ın halktv.com.tr'de yaptığı dosya haberde devlet korumasındaki çocukların istismara maruz bırakılması ve uyuşturucu kullanma oranlarının artması hakkında ciddi bilgiler yer almaktadır. 

Avşar’ın yargıya intikal eden dosyalardan yaptığı habere göre çocuklar kaldıkları evlerde istismara maruz bırakılıyor ve uyuşturucu kullanıyor, kimisi sık sık yurttan kaçıyor, kimisi kendinden yaşça büyük kişiler tarafından para karşılığı fuhuşa mecbur bırakılıyor, kimisi hamile kalıyor.

Ersoy; Avşar’ın haberine göre devlet korumasındaki bir çocuğun uyuşturucu nedeniyle fenalaşması üzerine yine yurtta kalan diğer bir çocuğun uyuşturucuyu yurda soktuğunun dava dosyasında yer aldığını belirtti. Ersoy; yine dosya haberde yer alan bir örnekte devlet korumasındaki bir çocuğa yine yurtta tanıştığı kendinden yaşça büyük başka bir çocuk tarafından para karşılığı fuhuş yaptırıldığının da yer aldığını ifade etmiştir.

Avşar’ın dosya haber için Çocuk Destek Merkezleri’nde çalışan yetkililer ile görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Ersoy; ÇODEM çalışanları çocukların sık sık yurttan kaçtıklarını ve kaçan çocukların uyuşturucu ve suç çetelerinin eline düştüğünü aktardığını ifade etti. Çalışanların aktardığına göre yurtlara uyuşturucu madde sokan çocukların hedefi diğer çocukların da uyuşturucu bağımlısı haline gelmesine neden olmaktadır. Ersoy; ÇODEM çalışanlarının uyuşturucu kartellerinin etkisinde olan çocukların sayısının fazla olduğu özellikle Zeytinburnu ve Beylikdüzü ÇODEM’in bu konuda çok sıkıntılı olduğu dile getirdiklerini aktarmıştır.

Ersoy; yurda gelen çocuklarda hamilelik vakasının çok yaygın olduğunun ÇODEM çalışanları tarafından dile getirildiğini ve yasal süreye uygun olması durumunda çocuklara  Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kürtaj yapıldığı ve çocuklara ait verilerin gizlendiğini belirtmiştir. 

Öte yandan, Ersoy; ÇODEM çalışanlarının aktardığına göre Beykoz Galip Öztürk Çocuk Evleri Sitesi’nin 2 yıl önce karma bir yurt olduğunu ancak şu an 12-18 yaş aralığındaki kız çocuklarına tahsis edildiğini, erkek çocukların da Yatılı Ortaokul İmam Hatip’e gönderildiğine ilişkin duyumlar olduğunu dile getirmiştir.

Ersoy; Seyhan Avşar’ın yaptığı haber ile devlet korumasındaki çocukların korunmadığını ve çocuklara güvenli bir yaşamın sunulmadığının görüldüğünü dile getirdi. 

Ersoy, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanına şu soruları yöneltti:

Devlet korumasındaki çocuklara güvenli bir yaşam sunulması için Bakanlık olarak çalışmanız var mıdır?
Çocukların yurttan kaçma nedenlerini araştırdınız mı? Çocukların yurttan kaçma sebepleri nelerdir?
Devlet korumasında olup uyuşturucu kullandığı tespit edilen çocuk sayısı nedir? Uyuşturucu çeteleri tarafından, yurtlarda uyuşturucu satması için kullanılan çocuk sayısı kaçtır?
Devlet korumasında olup cinsel istismara maruz bırakılan çocuk sayısı nedir?
Devlet korumasında olup hamile kalan çocuk sayısı nedir? Bu çocukların kaçı doğum yapmıştır?
Beylikdüzü ve Zeytinburnu ÇODEM hakkında soruşturma ve inceleme başlatılmış mıdır?
Beykoz Galip Öztürk Çocuk Evleri Sitesi’nin yalnızca kız çocuklara tahsis edilmesinin ardından erkek çocuklar Yatılı Ortaokul İmam Hatip’e gönderilmiş midir?
Yurtların kapasitelerinin artırılması için Bakanlığınızın ayırdığı bütçe ne kadardır? 2023 yılında yeni yurt yapılması planlanmakta mıdır?

Yorumlar (0)