ORC ve Yöneylem son anketlerini yayımladı: 'İlk turda bitebilir'

Anket yayımlama yasağı bugün başlıyor. ORC ve Yöneylem'in son anketlerine göre Kılıçdaroğlu son düzlükte Erdoğan’ın önünde. Yöneylem Direktörü Kömürcü seçimin ilk turdan bitebileceğini söyledi.

GÜNDEM 04.05.2023, 10:13
ORC ve Yöneylem son anketlerini yayımladı: 'İlk turda bitebilir'

Seçime sadece 10 gün kala araştırma şirketleri de son anketlerini yayımlıyor. Yarın başlayacak kamuoyu yoklaması yayımlama yasağı öncesi dün Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi ve ORC Araştırma son anketlerini yayımladı.

Yöneylem araştırmasını 27 ilde 2 bin 594 katılımcıyla gerçekleştirdi. Buna göre seçmenlere ilk olarak “14 Mayıs Milletvekilliği Seçimi Tercihleri” soruldu.

Millet İttifakı’nı oluşturan CHP ve İYİ Parti’nin oy oranı 40,5 oldu. Cumhur İttifakı’nın oy oranı ise 43,6 oldu. Yeşil Sol Parti’nin oy oranı yüzde 9,3 olurken diğer partilerin oy oranı ise 7,1’de kaldı.

İkinci olarak ise seçmenlere “Cumhurbaşkanlığı Seçimi İlk Turu” tercihleri soruldu. İlk turda kararsızlar dağıtıldıktan sonra Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 48,6, Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 42,5, Ata İttifakı Adayı Sinan Oğan yüzde 5,2, Memleket Partisi Adayı Muharrem İnce ise yüzde 3,7 oy alıyor. İkici turda ise kararsızlar dağıtıldıktan sonra Kılıçdaroğlu yüz seçmenin 53,9’unu, Erdoğan ise yüzde 46,1 oranında oy alıyor.

İLK TURDA BİTEBİLİR

Yöneylem Araştırma Koordinatörü Doç. Dr. Derya Kömürcü araştırmaya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu. Kömürcü şunları söyledi: “Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak, Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’ın birkaç puan önünde olduğu oy tablosu devam ediyor. Bu durumun seçimin ilk turda sonuçlanmasını sağlayacak bir gelişmeye evrilebileceğine dair işaretler de var. Muharrem İnce’ye olan destek düşerken Sinan Oğan’ı destekleyenler artıyor. Kılıçdaroğlu, bu iki adayı destekleyenlerin yaklaşık olarak üçte birinin oyunu almayı başarabilirse seçimlerin 14 Mayıs’ta bittiği bir tablo söz konusu olabilir. Kemal Kılıçdaroğlu’nun etkili cumhurbaşkanlığı kampanyasının CHP’ye bir ivme kazandırdığı söylenebilir. Ayrıca genel olarak seçim tarihi yaklaştıkça seçmenlerin daha belirgin bir biçimde kazanması en muhtemel iki büyük parti etrafında toplanma eğilimi sergilediği de görülmektedir. AKP'nin oy oranında son 4 ayda yatay bir seyir gözlemlenmektedir. Deprem sonrasında iktidara yönelik eleştirilerin seçmenlerin AKP’ye yaklaşımında radikal bir fark yaratmadığını, ancak kampanya sürecinde ortaya konan vaat ve projelerin de ekstra bir katkı sağlamadığını ifade edebiliriz." 

ORC Araştırma ise 41 ilde 3 bin 950 katılımcıyla görüştü. Katılımcılara ilk olarak “Bu Pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz” sorusu soruldu. Buna göre Millet İttifakı’nın oyu yüzde 43 oranındayken Cumhur İttifakı’nın oy oranı 41,8 oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimi sorusuna ise katılımcıların yüzde 48’i Kılıçdaroğlu, yüzde 44,6’sı Erdoğan, yüzde 4,3’ü İnce ve yüzde 3,1’i ise Sinan Oğan’a oy vereceğini aktardı.

Yorumlar (0)