Öğrencilerin gün ağarmadan yollara düşmesi Meclis gündemine taşındı

Yaz-kış saati uygulamasının kaldırılması nedeniyle, öğrencilerin saat 05-06 gibi kalkıp, gün ağarmadan ağır kış koşullarında yollara düştüğünü belirten Ankara Bağımsız Milletvekili Nazlıaka, konuyu Meclis gündemine taşıdı

GÜNDEM 07.12.2016, 13:14 07.12.2016, 13:14
Öğrencilerin gün ağarmadan yollara düşmesi Meclis gündemine taşındı

Birgün de yer alan habere göre, Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Elektrikte tasarruf sağlamak amacıyla başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere birçok ülkede yaz-kış saati uygulaması yapıldığını belirten Nazlıaka, “Ülkemizde yaz-kış saati uygulamasına 1972 yılında geçilmiş ve 2016 yılına kadar aralıksız olarak sürmüştür. Bakanlar Kurulu kararı ile 27 Ekim 2013 tarihinde saatlerin bir saat geri alınmasına son verilmiş, ancak gerekli görülen lüzum üzerine kararın uygulanması ertelenmiştir. 6 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan bir kararla yaz-kış saati uygulaması kaldırılmış,1972 yılından bu yana süren uygulama son bulmuştur” ifadelerini kaydetti.

 

 

 

KKTC’de ileri saat uygulaması nedeniyle okul servisinin yaptığı kazada 2’si öğrenci olmak üzere 3 kişi hayatını kaybettiğini anımsatan Nazlıaka, kaza sebebinin karanlıkta okula gitmeye çalışılması olduğunu belirtti.

 

Nazlıaka, “Yaz-kış saati uygulamasından Suudi Arabistan ile aynı zaman diliminde olmak için vazgeçildiği, bu uygulamanın iktidarın Atatürk devrimleriyle rövanş alma düşüncesinden kaynaklandığı” yönündeki iddiaları da gündeme getirdi.

 

Öğrenciler sabah 05-06’da kalkıyor

 

“Yaz-kış saati uygulamasının kaldırılmasının sonuçları ortadadır. Özellikle servisle okula giden yüzbinlerce öğrenci saat 05-06 gibi kalkmakta, gün ağarmadan ağır kış koşullarında yollara düşmektedir. Yaşanan bu olumsuz tablo yaklaşmakta olan büyük tehlikenin de sinyallerini vermektedir” diyen Nazlıaka, Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle verdiği önergede şu soruları sordu:

 

“--Yaz ve kış saati uygulamasının kaldırılması nedeniyle yüzbinlerce öğrenci gün ağarmadan, ağır kış koşullarında yollara düşmektedir. Bu nedenle meydana gelecek bir kazanın sorumlusu kim olacaktır?

 

--İkili eğitim yapan okullarda öğrencilerin durumu ve velilerin tepkisi ortadadır. Bu konuda ivedi olarak önlem alacak mısınız? Yoksa önlem almak için büyük bir kazanın meydana gelmesini ve bir felaketin yaşanmasını mı bekleyeceksiniz?

 

--Kaç okulumuzda ikili eğitim yapılmaktadır? Bu okullarda öğretim gören çocuklarımızın sayısı nedir?

 

--Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşanan olayı da dikkate alarak hiç değilse okullarda fiili olarak yaz ve kış saati uygulamasına geçilemez mi?

 

--Okullarda bu konuda bir referandum yapmayı düşünüyor musunuz?”

Yorumlar (0)