banner773

ÖDP: Tarımda yıkıma, yağmaya, talana 'Hayır'

ÖDP, AKP’nin 14 yılına ilişkin “Tarım Faaliyet Raporu”nu açıkladı. Raporda, AKP’nin hükümet olduğu andan itibaren Türkiye’ye dayatılan tarım politikalarını devam ettirerek, küçük çiftçilere büyük acılar yaşattığı belirtildi. ÖDP, “Tarımda Yıkıma, Yağmaya, Talana ‘Hayır’” dedi

GÜNDEM 16.03.2017, 17:30 16.03.2017, 17:30
 ÖDP: Tarımda yıkıma, yağmaya, talana 'Hayır'

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Tarım Çalışma Grubu, AKP’nin 15 yılının değerlendirildiği “Tarım Faaliyet Raporu”nu açıkladı. Birgün’de yer alan habere göre, ÖDP Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında raporu ÖDP Tarım Çalışma Grubu Koordinatörü Mesut Güngör sundu. Güngör, AKP’nin 14 yıllık politikasının, tarımı gıda ve tarım şirketlerine teslim etme üzerine kurulu olduğunu söyledi. Güngör, 24 Ocak 1980 kararlarıyla başlayan neoliberal dönemle birlikte tarımın DTÖ, IMF ve Dünya Bankası marifetiyle şirketler lehine, küçük çiftçiler aleyhine tarım programları uygulamasının 14 yıllık dönemde de devam ettiğini ifade etti.

Güngör, “Tarım Faaliyet Raporu”nda yer alan 15 yıllık yıkım tablosunu şöyle anlattı:

Büyükşehir Yasası ile meralara, suya el konuldu

Köylere ve köylülere dönük olarak 2012 yılında çıkarılan ” Büyükşehir-Bütünşehir Yasası” ile 16 bin köyün tüzel kişiliğini ortadan kaldırıldı. Köylüleri eskiden beri ortak kullandığı yaylak alanları, otlak ve meraları ile köylülerin eski mülkü olan tarla, düğün salonu, kahvehane gibi mülkler özelleştirildi.

Borçlu çiftçi 13 milyona ulaştı

14 yıllık AKP iktidarında borçlu çiftçi sayısının 1,5 milyondan 13 milyona çıktı. Ayrıca AKP iktidarında çiftçilerin kişiye borçları, 5 milyar liradan 36 milyar liraya yükseldi.

2 milyon 616 bin kişi üretimi bıraktı

2002 yılında “Çiftçi Kayıt Sistemi” verilerine göre 2 milyon 800 bin çiftçi varken, bu sayı 2015 yılında 2 milyon 200 bine düştü. Bu rakamlara göre 13 yılda yüzde 22’ye yakın çiftçi tarımsal üretimi bıraktı. Ayrıca 2002 yılında tarımda istihdam edilen nüfus sayısı 7 milyon 459 bin iken, bu sayı 2015 yılında 4 milyon 842 bine düştü.

Tarımda dışa bağımlı hale gelindi

AKP döneminde buğday, nohut, pamuk gibi geleneksel ürünlerde ithalatçı durumuna düşüldü. Tarıma verilen desteğin 4,5 katı tarımsal ithalata aktarıldı. Bu aktarmayla birlikte 40 milyon buğday, 17 milyon ton soya, 12 milyon mısır ithalat edildi.

Çiftçide mazota yüksek vergi, zengine ÖTV’siz yakıt

Çiftçilerin mazota ödediği KDV artı ÖTV miktarı AKP iktidarını tarıma verdiği destekten daha yüksek konuma ulaştı. Çiftçilerin kullandıkları mazota yüksek vergiler uygulandı. Bakanlar Kurulu buna karşılık olarak 1 Ocak 2014‘de çıkardığı kararla özel yatlardan yakıtlardan ÖTV’yi kaldırdı.

Krizin faturasını çiftçi ödedi

Hükümetin Suriye ve Irak ile yaşadığı gerilimler Arap ülkelerine ihracatı engelleyerek, ortaya çıkan ihracat açığı Rusya pazarı ile kapatılmaya çalışıldı. Sonrasında yaşanan uçak krizi nedeniyle yaş üzüm ihracatının yüzde 70’ini, domates ihracatının yüzde 65’ini, mandalina ihracatının yüzde 50’si ve portakal İhracatının yüzde 20‘sini tüketen Rusya pazarı da kapanmış oldu. Rusya’ya ihracat yüzde 70 düştü.

Tarım toprakları yok edildi

2002 yılında 265 milyon 790 bin dekar olan tarım toprağı 2015 yılında 239 milyon 488 bin dekara düştü. 13 yılda 26 milyon 302 bin dekar tarım arazisi yok edildi.

Su özelleşti

Tarım topraklarını yok eden suları kirleten ekolojik dengeyi bozan HES, GES, RES, Nükleer Enerji, Jeotermal Enerjisi, Kaya gazı-Kaya petrolü yatırımlarına teşvik verilerek, özel şirketlere sınırsız haklar tanındı. Şirketler akarsu suları hapsederek, canlıların suya erişimini engelledi.

Ziraat Bankası Varlık Fonu’na devredildi

Çiftçilerin oluşturduğu kaynakla kurulan Ziraat Bankası, OHAL’den yaralanarak, Bakanlar kurulu kararıyla Varlık Fonu Şirketi’ne devredildi.

Küçük üretim şirketleri teslim edildi

Çay piyasasındaki payı yüzde 60-65 olan Çay-Kur, Bakanlar Kurulu kararıyla anonim bir şirkete devredildi. AKP’nin “Milli Tarım Projesi” küçük üreticinin imkanlarını elinden alma, tarımsal üretimi şirketlere teslim etme projesine dönüştü.

 

Yorumlar (0)