Newroz Kartal'da kutlanacak

İstanbul’da Pazar günü yapılmasına izin verilmeyen Newroz etkinliklerinin bugün yapılmasına izin verildi. Tertip komitesi etkinliğin Kartal’da yapılacağını duyurdu

GÜNDEM 21.03.2017, 10:01 21.03.2017, 10:01
 Newroz Kartal'da kutlanacak

İstanbul’da kutlanacak Newroz için üç ilçede yapılan başvuruya, Kartal Meydanı için izin çıktı. Newroz Tertip Komitesi, günlerdir İstanbul’un ilçelerinde mahalle mahalle, sokak sokak yapılan Newroz çağrılarının Kartal Meydanı’na taşınmasının altını çizdi.



3 ayrı başvuru


Birgün’de yer alan habere göre,  Türkiye genelinde en az 30 merkezde kutlanacak olan Newroz’un İstanbul programı belli oldu. 3 ayrı ilçede Newroz kutlaması için yapılan başvurulardan Kartal Meydanı için izin çıktı. Valilik tarafından verilen iznin ardından, Kartal Meydanı’nda bugün için hazırlıklar başladı. Bugün saat 11.00’de başlayacak olan Newroz kutlaması, saat 15.00’te son bulacak. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ile HDP Milletvekili Garo Paylan başta olmak üzere HDP MYK ve HDK YK’den de çok sayıda kişi Newroz’da yerini alacak.



Newroz kutlamasına çok sayıda kitle örgütü, siyasi parti, dernek ve kuruluşun katılması bekleniyor. Kutlamada, sürpriz sanatçılar da yer alacak.


Tüm ilçelerde merkez noktalarda kaldırılacak olan araçlar ile halk Newroz alanına taşınacak. Alanda, en az 400 kişi güvenlikten sorumlu olacak.

 

Newroz Tertip Komitesi yaptığı açıklamada, tüm İstanbul halkına yarınki Newroz kutlamasına katılması çağrısında bulunurken, en görkemli şekilde Newroz’un kutlanacağını kaydetti. Tertip Komitesi, günlerdir İstanbul’un ilçelerinde mahalle mahalle, sokak sokak yapılan Newroz çağrılarının Kartal Meydanı’na taşınması çağrısı yaptı.



Newroz öncesi gözaltılar


Hakkâri’nin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve Yüksekova ekipleri Newroz öncesinde eylem hazırlığında olduğu iddia edilen 8 kişiyi gözaltına aldı. Operasyonda el yapımı patlayıcı düzenekleri ve kulanma talimatları ele geçirilirken, gözaltına alınanlardan 5’i tutuklandı. Van’da yarın kutlanacak Newroz için Erciş’te mahallelerde halka bildiri dağıtan Erciş Belediyesi Eşbaşkan Vekili Güler Avcı, Belediye Meclis Üyesi Güler Yılmaz ve DBP ilçe yöneticisi Dilan Doğan polislerce gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi belirtilmeyen 3 kadın siyasetçi, İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.



Diyarbakır’da çağrı


HDP ve DBP, bugün kutlanacak Newroz öncesi Diyarbakır’ın çeşitli semtlerinde Newroz çağrısı yaptı. Şeyh Sait Meydanı’nda toplanan ve aralarında HDP milletvekili Feleknas Uca ve Sibel Yiğitalp’in de bulunduğu kitle burada halay çektikten sonra zılgıtlar eşliğinde “Newroz Piroz be, Bijî Newroz” sloganları atarak Sur ilçesinde esnaf ve vatandaşa bildiri dağıtarak çağrıda bulundu.



Yürüyüş sırasında “hayır bildirisi” dağıtılması üzerine polis “hayır bildirisi’nin” dağıtılmasının yasak olduğunu söyleyerek bildiri dağıtımını engelledi. Kitle, Sur İlçesi’nden sonra Bağlar ilçesindeki esnaf ve yurttaşları ziyaret ederek Newroz çağrısı yaptıktan sonra dağıldı.

 

Yorumlar (0)