'Nazi kelimesinin ağırlığını anlamadılar'

Avrupa Komisyonu 1’inci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, AB ülkeleriyle yaşanan ‘referandum krizinde’ siyasiler için Nazi benzetmesi yapan AKP’ye ‘tarihi’ bir göndermede bulundu.

GÜNDEM 20.03.2017, 09:00 20.03.2017, 09:00
'Nazi kelimesinin ağırlığını anlamadılar'

Avrupa Komisyonu 1’inci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, AB ülkeleriyle yaşanan ‘referandum krizinde’ siyasiler için Nazi benzetmesi yapan AKP’ye ‘tarihi’ bir göndermede bulundu. Hollanda’nın dışişleri bakanlığı görevini de yürütmüş olan Timmermans, “Türkler İkinci Dünya Savaşı’nı yaşamadılar, belki bu nedenle bu kelimenin ağırlığını anlamadılar” dedi.

Birgün’de yer alan habere göre, İtalya’nın La Stampa gazetesine konuşan Timmermans, “Erdoğan, Hollandalılara ‘Nazi’ dediğinde ne düşündünüz?” şeklindeki soruya şu yanıtı verdi; “Bu acı verici bir şey çünkü Türkler İkinci Dünya Savaşı’nı yaşamadılar, belki bu nedenle bu kelimenin ağırlığını anlamadılar. Biz savaşta çok acı çektik. Rotterdam Nazi saldırılarında yerle bir oldu, 100 bini aşkın Hollandalı toplama kamplarına götürüldü ve bir daha geri dönmediler. Bu bizim için kabul edilemez bir ifade.”

Türkiye ile sürtüşme seçimde kullanıldı
Frans Timmermans, Türkiye’nin ‘kampanya malzemesi’ yapıldığı ve Başbakan Mark Rutte’nin partisi VVD’nin kazandığı Hollanda seçimlerine de değindi. Avrupa Birliği’nin (AB) seçim kampanyasının merkezindeymiş gibi gösterilmesine şaşırdığını söyleyen Timmermans, “Gerçekte bu hiç olmadı. Kimse bu konuda konuşmadı. Hollanda’da seçim arifesinde herhangi bir tema yoktu, Türkiye ile sürtüşme başlayınca gerçek bir seçim kampanyasına dönüştü” diye konuştu.

Timmermans, Türkiye karşıtı sert yorumlarıyla bilinen aşırı sağcı Geert Wilders’in seçimleri kazanacağına asla inanmadığını da belirtti.

Hollandalılar Türklere güvenmiyor
Yine AKP’nin koz olarak kullandığı konulardan biri olan geri kabul anlaşmasına da değinen Frans Timmermans, bu konuda karşılıklı güvensizlik yaşandığını şöyle açıkladı; “Zenginler fakirlere, fakirler de zenginlere güvenmiyor. Hollandalılar Türklere güvenmiyor, Almanya göçmenler konusunda İtalya’nın gerekeni yaptığına inanmıyor, İtalya ise Almanya’nın bu konuda gereken dayanışmayı gösterdiğine inanmıyor.”

***

Juncker: Yasak kararı doğru

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Türkiye’de idam cezasının yeniden getirilmesinin AB’nin kırmızı çizgisinin olacağını söyledi ve “Bu, üyelik müzakerelerinin kesilmesi anlamına gelir” dedi. Juncker, Hollanda’nın Türkiyeli politikacılara giriş yasağını da doğru bulduğunu belirtti.

Juncker, Avrupa’da yaşayan Türkleri Avrupa’nın bir parçası olarak niteledi ve “Avrupa’da yaşayan milyonlarca Türkler bir sorunumuz yok. Onlar iyi uyum sağladılar ve refahımıza katkı sunuyorlar. Türk halkıyla hükümeti arasında büyük bir fark var” dedi. Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşmasını da savunan Juncker, “Türkiye bu sözleşmeyi feshedemez. Ben bu tür tehditlere alışığım” diye konuştu.

Başkan, “AB’nin Türkiye’yle üyelik müzakerelerini durdurması gerekmez mi” sorusunu ise şöyle yanıtladı; “Bu, göstermelik bir tartışma. Zaten şu anda olmayan müzakereleri durdurarak, birinden hıncımızı almanın bir anlamı yok. Ancak çok açık olan ise, Türk hükümetinin anayasa referandumunda kullandığı dil, Avrupa Konseyi’nde çatlak bir ses olarak etki yapıyor.”

 

Yorumlar (0)