NAZAN MOROĞLU:İSTANBUL SÖZLEŞMESİ 11 YAŞINDA, VAZGEÇMİYORUZ

İKKB Koordinatörü ve İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Nazan Moroğlu tarafından yapılan açıklamada, “Kadına yönelik şiddet, insan hakları ihlalidir. İstanbul Sözleşmesi şiddetin önlenmesi için bir yol haritasıdır” dendi.

GÜNDEM 10.05.2022, 17:02
NAZAN MOROĞLU:İSTANBUL SÖZLEŞMESİ 11 YAŞINDA, VAZGEÇMİYORUZ

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB), İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanmasının 11. yılında, kadınların ‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediklerini bir kez daha vurguladı. İKKB Koordinatörü ve İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Nazan Moroğlu tarafından yapılan açıklamada, “Kadına yönelik şiddet, insan hakları ihlalidir. İstanbul Sözleşmesi şiddetin önlenmesi için bir yol haritasıdır” dendi.

İşte o açıklama: 

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ, tam adıyla “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”dir.  

11 Mayıs 2011 tarihinde Konseyin İstanbul’da yapılan bir toplantısında imzaya açılan Sözleşmeyi Türkiye, ilk imzalayan ve ilk onaylayan devlettir. 

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ uluslararası hukukta,  şiddetin kadın erkek eşitsizliğinin ve kadınlara karşı yapılan ayrımcılığın bir sonucu olduğunun vurgulandığı ilk Sözleşmedir.  

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ, her tür şiddetle mücadele konusunda “ŞiddetiÖnleme, Mağduru Koruma, Faili Kovuşturma, Destek Politikaları” yöntemi getiren ilk sözleşmedir.  

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ, şiddetle mücadelede bağımsız bir izleme mekanizması bulunan ve yaptırım gücü olan bağlayıcı ilk sözleşmedir.  

İstanbul Sözleşmesi, 24 Kasım 2011 tarih ve 6251 sayılı Kanunla TBMM tarafından onaylanmış bir uluslararası sözleşmedir. Kanunla kabul edilen sözleşme Cumhurbaşkanı kararıyla, tek imzayla feshedilemez. Bu fesih kararı hukuken “yok” hükmündedir. Danıştay’ın iptal etmesini bekliyoruz.                                 

Kadına yönelik şiddet, ev içi şiddet bir insan hakları ihlalidir.  

İstanbul Sözleşmesini feshetmek demek, kadınlara karşı şiddete, bu insan hakları ihlallerine göz yummak demektir.  

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği olarak vazgeçmiyoruz, demokrasiye ve kazanılmış haklarımıza sahip çıkmak için, eşit hakların yaşama geçmesini sağlamak için mücadeleye devam diyoruz.                                    

Nazan Moroğlu, İKKB Koordinatörü” 

Yorumlar (0)