Mülkiyeliler Birliği: Rektör İbiş istifa etsin

Son çıkarılan KHK ile yüzlerce akademisyen yine ihraç edildi. Mülkiyeliler Birliği, akademisyenlere sahip çıkmayan Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş’in istifasını istedi

GÜNDEM 09.01.2017, 10:38 09.01.2017, 10:38
Mülkiyeliler Birliği: Rektör İbiş istifa etsin

Birgün’de yer alan habere göre, Yeni yılın ilk haftasında OHAL’in 3 ay uzatılmasının ardından, geçen gün 3 yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Resmi Gazete’de yayımlandı. 679 sayılı KHK ile 649 akademisyen ihraç edildi. Son KHK ile 21 akadamisyenin, Ankara Üniversitesi’nden uzaklaştırılması üzerine Mülkiyeler Birliği bir açıklama yaptı.



Bilimsel çalışma yapılamaz hale geldi


Artık bütünüyle bir yasama yöntemi haline gelen OHAL kararnameleriyle haklarında herhangi bir idari ya da adli ceza bulunmayan bilim insanlarının üniversitelerden uzaklaştırılması, Türkiye’nin geleceğinin kararmasına neden olduğu ifade edilen açıklamada, “Yapılanın, sadece darbeci FETÖ’cülerin ihracı olmadığı kamuoyu tarafından bilinmektedir. Darbecilikle hiçbir ilişkileri olmayan ancak yaptıkları işin gereği olarak düşündüklerini sakınmadan dile getiren; bilimsel yöntemlerin doğasına uygun biçimde çalışmalarını sürdüren akademisyenlerin üniversitelerden uzaklaştırılması, zaten yeterince sorunu olan üniversitelerimizi bilimsel çalışma yapamaz hale getirecektir” diye belirtildi.


Dayanışma içinde olacağız

 


Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş’in, haklarında “Herhangi bir idari ya da adli ceza bulunmayan” akademisyenlere sahip çıkmaması nedeniyle istifasını isteyen Mülkiyeliler, “Türkiye olağanüstü bir süreçten geçmektedir. Bu olağanüstü hal, sadece ilan edilen OHAL’den ibaret değildir. Bilimin, demokrasinin, akademik özgürlüğün, temel insan haklarının önemsenmediği, bu konularda yapılan uyarılara kulak tıkanan bir dönemi yaşıyoruz. Türkiye’nin çağdaş bir demokrasiye ulaşabilmesi için, öncelikle bu uygulamalardan derhal vazgeçilmesi gerekmektedir” diye kaydetti.



Mülkiyeliler Birliği, “Geçici olduğunu düşündükleri” bu süreçte akademisyenlerle dayanışma içinde olacağı belirtilerek, “Mülkiyeliler Birliği’nin bütün üyelerinin de Mülkiye’nin ve Türkiye’nin geleceği için, üniversitelerden ihraç edilen üyelerimizle dayanışma içinde olacağından kuşkumuz yoktur” denildi.

 

***

 

ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ LİSE SEVİYESİNE İNİYOR

 

Son yayınlanan KHK ile akademide yaşanan yeni ihraç dalgasını değerlendiren Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, “Öğretmenlere bazı il milli eğitim müdürlüklerinin yaptığı gibi akademide de rektörlükler demokrat insanları hedef haline getiriyor. Akademisyenlerin ihraç edilmesi için yalaka ve yandaş olmamaları yetiyor” dedi. Karaca, akademideki ihraçlarla üniversitelerdeki eğitimin lise ve ortaokul seviyesine ineceğini ifade etti. Karaca, toplumsal yaşamla ilgili demokratik görüşünü bildiren insanların hedef haline geldiğini vurgulayarak, “Milli Eğitim Bakanlığı ve il milli eğitim müdürlüklerinde bazı çevreler demokratik görüşü olan öğretmenleri hedef haline getirmişti aynısı akademide yaşanıyor. Rektörlükler ve çevreleri demokratik görüşü olan akademisyenleri hedef tahtasına koyup ihraç listesine dahil olmasına yol açıyor. Üniversitelerde hükümet karşıtı tutum alan ve demokratik tepkilerini ortaya koyan kişilere yönelik özel bir çaba var. Onların ihraç edilmeleri için yandaş ve yalaka olmamak yetiyor” diye konuştu.

Yorumlar (0)