MÜLAKATIN YENİ ADI: YANDAŞ ATAMA KRİTERİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı görevde yükselme sınavının yazılı sonuçlarının kamu yerine şifre sistemi ile sadece adaya açıklandığına ve mülakatta yapılabilecek usulsüzlüklere dikkat çeken CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, “Cumhurbaşkanı ve AKP’lilerin mülakatı kaldıracağız sözleri yine lafta kaldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı görevde yükselme sınavlarında sonuçlar kamuya açıklanmadı. Yazılı sınav sonrası mülakatlar ile yine liyakat sahiplerinin yerine yandaşlar makamlara sahip olacak” dedi.

GÜNDEM 22.03.2024, 10:23
MÜLAKATIN YENİ ADI: YANDAŞ ATAMA KRİTERİ

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, 14 Mayıs Genel seçimlerinden yaklaşık bir ay önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “kamuya işe alımları, görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatı kaldırarak gençlerimizin sınavlardaki başarı sıralamasına göre yapacağım” dediğini hatırlatarak, “İktidarın yıllardır mülakatı nasıl kullandığına şahitlik ettik. Mülakat ve işe alım süreçlerini, adaletli ve şeffaf bir şekilde yönetmek yerine, yandaş atama kriteri olarak kullandılar. Türkiye'de derece yapmış adayları mülakatta elediler. Geldiğimiz noktada mülakat yüzünden görevde yükselme unvanlarını hak edenler değil, yine yandaşlar alacak” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından 11 Şubat 2024 tarihinde yapılan görevde yükselme sınavında ataması yapılacak boş kadrolarda sınav sonuçlarının adaylara şeffaf bir şekilde ilan edilmemesine ilişkin Dr. Akkuş İlgezdi, “Kültür ve Turizm Bakanlığı görevde yükselme sınavında ataması yapılacak boş kadro sayısının farklı alanlarda toplam 560 olacağını duyurmuştu. Fakat sınavın sonuçları adaylara şeffaf bir şekilde ilan edilmedi. Kurum personeli sonucu öğrenmek için sisteme girdiğinde yalnızca kendi sınav sonucuna ait bilgiler ile karşılaştı. Sınava ilişkin, kişilerin aldığı puanları gösteren bir listenin yayınlanmayışı personelin aklında soru işaretlerine, görevde yükselecek personelin önceden belli olduğu düşüncesinin yer etmesine neden oldu. Açıklama sisteminde yazılı ve sözlü mülakatta kaç personelin tam puan aldığı, kaç kişinin alt sınırda puan aldığının paylaşılmaması, ne yazık ki tam puan alan personellerin yerine ‘yandaş’ olanların atanması ihtimalini güçlendiriyor” ifadesini kullandı.

MÜLAKAT DEMEK TORPİL DEMEKTİR!

KESK Kültür-Sanat Sen’in de yazılı sınav puanları açıklansın bilgi edinme başvurusu ve talebine ilişkin Dr. Akkuş İlgezdi, “Geçmiş dönemlere ait farklı kurumlarca yapılan, mülakat ve atama sistemlerinde hâlâ cevaplanmayan birçok şaibe varken, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu şekilde yaptığı sonuç bildirimi hiçbir suretle kabul edilemez. KESK Kültür-Sanat Sen’in de yazılı sınav puanları açıklansın bilgi edinme başvurusu ve talebi yerine getirilmeli. Mülakat demek torpil demektir! Bu uygulama ile torpili, hak yemeyi yasal hale getirmektir! Vicdanları yaralayan ve emek veren milyonlarca vatandaşımıza umut tüccarlığı yapmaktır” dedi.

SÖZÜNÜZÜ TUTUN MÜLAKATI KALDIRIN!

Mülakat sisteminin kaldırılması gerektiğine vurgu yapan Dr. Akkuş İlgezdi, “Mülakat sistemi derhal değiştirilmeli, atamalar ve görevde yükselmeler yazılı sınavlarda ki başarı puanları baz alınarak yapılmalı. Kapalı kapılar ardından gerçeklikten ve şeffaflıktan bihaber şekilde geçmişten günümüze taşıdığınız bu sistemi kabul etmiyoruz! Cumhurbaşkanı ve AKP’nin kurmaylarını mülakat konusunda verdikleri sözleri tutmaya ve liyakatli atamalara davet ediyorum” diye konuştu.

Yorumlar (0)