'Meclis kapanacak, MHP yok olacak'

AKP anketlerine göre AKP'nin kararsızları, Meclis'in kapanacağı endişesi taşıyor; aynı endişeyi taşıyan MHP'li hayırcılar ise, aynı zamanda partilerinin erimesinden korkuyor. Ayrıca MHP tabanının Bahçeli'ye kızgın olduğu öğrenildi

GÜNDEM 16.03.2017, 12:06 16.03.2017, 12:06
'Meclis kapanacak, MHP yok olacak'

AKP, referandum sürecinde 5 ayrı kamuoyu araştırma şirketiyle çalışıyor. Daha önce 4 olan şirket sayısını 5’e çıkaran AKP, Anayasa değişikliği teklifine hayır diyen MHP tabanı ile kendi kararsız seçmenine, “Niye hayır” diye sordu. Son anketlerde Ege bölgesinden desteğin zayıf olduğu görülürken, İçanadolu bölgesinde ise değişikliğe destek var. MHP'li seçmen, MHP'nin eriyeceği endişesi taşırken, AKP'li kararsızlar ise Meclis'in kapatılacağı endişesi taşıyor.

ANKA'nın haberine göre,  Anayasa değişikliği teklifi ile ilgili referanduma bir ay kala AKP çalışmalarını hızlandırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “anketler belirleyici” değil dese de, AKP düzenli olarak kamuoyu araştırmaları yapıyor.

Edinilen bilgiye göre, AKP'nin yaptırdığı son kamuoyu çalışmalarında MHP tabanı ve kendi kararsız seçmenine, “Anayasa değişikliği teklifine niye hayır diyorsunuz?” diye sordu. MHP tabanından hayır diyecekler ile kendi seçmenindeki kararsızların “hayır” yanıtını arayan AKP, gelen yanıtlara göre propagandasını belirleyecek.

KARARSIZ SEÇMEN MECLİS’İN KAPATILACAĞINDAN ENDİŞELİ

MHP’nin yoğun olduğu bölgelerde ve kendi kararsız seçmenine, “daha önce hangi partiye oy verdiniz, bu referandumda oyunuz ne olacak, niye hayır” şeklinde sorular yöneltti. Üç soruda kararsızların beklentilerini almaya çalışan AKP, anket sonucunda sorulara verilen yanıtlarda ortaya çıkan cevapları, “seçmen anayasa değişikliği teklifini tam olarak anlayamadı" şeklinde yorumladı. Seçmenin "Parlamenter sistemin yani Meclis’in kapatılacağı” endişeleri taşıdığı da kaydedildi.

MHP TABANI PARTİNİN ERİYECEĞİNDEN ENDİŞELİ

MHP tabanından gelen “niye hayır” yanıtlarında ise, referandumda “Evet” çıkarsa yapılacak ilk seçimlerde partinin eriyeceği ya da yok olacağı endişelerinin yattığı öğrenildi. MHP tabanından Anayasa değişikliği teklifine, “niye hayır” yanıtları şöyle sıralandı:

- Başkanlık sistemi gelirse MHP erir, parlamenter sistem yok olur. -

Genel Başkanları Bahçeli’ye olan kırgınlık ve kızgınlık...

AKP kaynaklarından edinilen bilgiler ise; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sahalara inmesiyle birlikte evet oylarının arttığı yönünde. AKP'nin anketlerinde ise "evet" oylarıyla ilgili de bilgi verildi. Buna göre "evet" oyu yüzde 58'e ulaştı. 

 

Yorumlar (0)