KONDA son seçim anketini açıkladı: Kılıçdaroğlu ilk turun kıyısında

Kamuoyu araştırma şirketi KONDA, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere ilişkin anket sonuçlarını açıkladı. Sonuçlara göre Kılıçdaroğlu Erdoğan'a 5 puandan fazla fark atıyor, seçimler çok az farkla 2. tura kalıyor.

GÜNDEM 11.05.2023, 12:19
KONDA son seçim anketini açıkladı: Kılıçdaroğlu ilk turun kıyısında

Kamuoyu araştırma şirketi KONDA, bu pazar yapılacak seçimlere ilişkin son araştırmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Araştırma sonuçlarına göre Kılıçdaroğlu yüzde 49,3, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 43,7 oy alıyor.

Diğer adaylardan Sinan Oğan yüzde 4,8; Muharram İnce ise yüzde 2,2 oy oranında.

 

Milletvekili seçimlerinde ise Cumhur İttifakı yüzde 44, Millet İttifakı yüzde 39,9, Emek ve Özgürlük İttifakı ise yüzde 12,3 oy alıyor. Oyların siyasi partilere göre dağılımı ise şu şekilde:

İLK TURDA KAZANMA İHTİMALİ

Araştırma sonuçlarında, son haftalardaki oy eğilimilerine göre seçimleri Kılıçdaroğlu'nun ilk turda kazanma ihtimali şu ifadelerle değerlendirildi:

"Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalma ihtimalinin mevcut olduğunu göstermektedir. Fakat son haftada yaşanan oy değişim eğilimi devam ederse seçimin ilk turda Kemal Kılıçdaroğlu lehine sonuçlanma ihtimali de bulunmaktadır."

KILIÇDAROĞLU LEHİNE OY KULLANMA EĞİLİMİ

6-7 Mayıs tarihlerinde yapılan araştırmada, seçim gününe kadar yaşanabilecek olayların seçim sonuçlarına etkisi ise üç dinamikle açıklandı: 

- Birincisi, 6-7 Mayıs tarihinden seçime kadar yaşanacak olayların siyasi tercihlere etkisi.

- İkincisi, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanabilecek stratejik oy kaymaları. Stratejik oy kaymalarının “Cumhur İttifakı - Millet İttifakı” ya da “Erdoğan – Kılıçdaroğlu” arasında olma ihtimalini pek öngörmemekle birlikte İnce ve Oğan seçmenlerinin çoğunlukla Kılıçdaroğlu lehine oy kullanma eğiliminde olduklarını görüyoruz.

- Üçüncüsü de başta deprem bölgesi olmak üzere yurtiçi ve yurtdışı seçmenlerin seçimekatılım oranı ile yurtdışı seçmenlerin kullanacağı oyların dağılımıdır.

ARAŞTIRMANIN KÜNYESİ

Konda'nın 6-7 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdiği araştırmada 35 ilin merkez dâhil 120 ilçesine bağlı 194 mahalle ve köyünde 3 bin 480 kişiyle hanelerinde yüz yüze görüşüldü. 

Araştırmanın hata payları yüzde 95 güven aralığında +/- 1,7, yüzde 99 güven aralığında yüzde +/- 2,2 olarak açıklandı.

Yorumlar (0)