Kılıçdaroğlu hükümete sert sözlerle yüklendi: Ortadoğu için teşkilat kuracağız!

CHP lideri Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı'nı kuracaklarını belirterek "Türkiye, Irak, Suriye ve İran dahil olacak. Akılcı politikalarla Ortadoğu'ya yeniden barış getireceğiz" ifadelerini kullandı. Dış politikayı da eleştiren Kılıçdaroğlu "Defalarca söyledim. Ne işimiz var Ortadoğu bataklığında? Şimdi Hindistan'ı karşısına alıyor. Bir dilini tut kardeşim" diye konuştu.

GÜNDEM 16.02.2020, 13:13
Kılıçdaroğlu hükümete sert sözlerle yüklendi: Ortadoğu için teşkilat kuracağız!

Ankara İl Kongresi'nde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin beş temel sorunu olduğunu belirterek "Cumhuriyet tarihinin en büyük krizlerinden birini yaşıyoruz. 7 milyona yakın işsizimiz var. On binlerce üniversite mezunu işsiz" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin ikiye bölündüğünü de savunan Kılıçdaroğlu "Bir halkın Türkiye'si var, bir de Saray'ın Türkiye'si var. Biz Saray sosyetesine yol verip, halkın yanında olan bir parti olacağız" diye konuştu.

Dış politikayı da eleştiren Kılıçdaroğlu, "Defalarca söyledim. Ne işimiz var Ortadoğu bataklığında? Şimdi Hindistan'ı karşısına alıyor. Bir dilini tut kardeşim" dedi. CHP iktidar olduğunda Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı’nı kuracaklarını açıklayan Kılıçdaroğlu "Türkiye, Irak, Suriye ve İran dahil olacak. Akılcı politikalarla Ortadoğu’ya yeniden barış getireceğiz" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Çok sık kullandığımız bir deyim vardır. Cumhuriyet Halk Partisi, milli mücadeleden ve mücadelenin özünden doğan ve bugünlere gelen görkemli bir tarihi olan bir siyasal partidir. CHP’li olmak bir ayrıcalıktır. CHP’li olmak ülkeye ve dünyaya karşı sorumluluk taşımaktır.

Eğer geçmişin bize bıraktığı mirası gelecek kuşaklara aktaracaksak sadece geçmişi değil, geleceği de inşa etmek üzerinde hep birlikte düşünmeliyiz. Ben bütün CHP’li kardeşlerime şunu söylemek isterim, nereye giderseniz gidin, nerede oturursanız oturun, sorunlardan söz ettiğinizde çözümünden de söz edeceksiniz.

"TÜRKİYE'NİN 5 TEMEL SORUNU VAR"

Şu eleştiriyi hep yaparlar "Efendim CHP hep eleştirir hiç çözüm söylemez" Hayır söylüyorum, nerede bir sorun varsa o sorunun en sağlıklı, en tutarlı çözüm adresi CHP’dir. Şunu unutmayın Türkiye’nin beş temel sorunu vardır: Demokrasi, eğitim, dış politika, toplumsal barış ve ekonomi. Cumhuriyet tarihinin en büyük krizlerinden birini yaşıyoruz. 7 milyona yakın işsizimiz var. On binlerce üniversite mezunu işsiz. Hangi stratejiyle bu sorunları çözebiliriz?

Demokrasisi gelişmemiş olan bir ülke hiç büyümemiştir. Türkiye büyüyekce bunun yolu demokrasidir. Demokrasi sürekli gelişen bir kavramdır. Demokrasi aynı zamanda tüm yetkilerin bir kişiyer verilmemsidir. Çanakkale destanını düşünün. 7 düven geçemedi. Her karış toprağında şehit kanı var. Aynı 7 düven Çanakkale’yi geçemedi İstanbul’u hiçbir şey yapmadan işgal etti. Bu hep tek adam rejimi yüzünden. Ne yaptı padişah imza attı. Geldi İstanbul’un işgaline izin verdi. Demokrasiler de aynı zamanda güçler ayrılığı, kadın erkek eşitliği vardır.

"DEMORASİDEN KİMSE VAZGEÇEMEZ"

Demek ki demokraside güçler dengesi vardır. Daha güçlü demokrasilerde medya da dördüncü güç olarak ortaya çıkar. Demokrasi, hiç kimsenin vazgeçmeyeceği bir kavramdır. Demokrasinin büyük ölçüde askıya alındığını görüyoruz. Ne olursa olsun bizim gibi düşünmeyen insanlar için de demokrasiyi getireceğiz. Türkiye’nin üretmesi lazım, üreteceğiz. Bir ülke üretirse güçlü olur. Bir ülke üretirse dünyada saygınlığı artar. Üretim demek sadece fabrikada, tarlada üretmek demek değildir. Üretmek, hayatın her alanında üretmektir. Üniversitede bilgi üreteceksiniz. İnsanlar kainatı sorgulayacaklar.

İşsizlik sorunumuz var. Ne diyorlar "Her işveren bir işsizi işe alırsa işsizliği çözermişiz. Bir akıl tutulması yaşıyoruz. Yok böyle bir şey. İşsizliğin önlenmesinin yolu üretmekten geçiyor. Bilimde, edebiyatta sinemada, hayatın her alanında üretirseniz Türkiye’yi güçlü kılarsınız. Hiçbir CHP’li kardeşim unutmasın, bir ülkenin dünyada saygınlığını belirleyen iki şey vardır. Bir silahlı kuvvetledir, iki yumuşak güç dediğimiz sanattan kültürden kaynaklıdır.

"SOSYAL DEVLETİ İNŞA ETMEK ZORUNDAYIZ"

İşsizliği önlemek için fabrikaları satmayacaksınız fabrikalar kuracaksınız. Yurt genelinde dengeli kuracaksınız. Neden istihdam alanını yaratmıyorsun? 17 yıl oy verdiniz geldi sizin fabrikalarınızı sattı. Demek ki sizin de sorgulama zamanınız geldi. Biz her yerde fabrika kuracağız. İşsizlik belasını çözeceğiz.

Toplumsal barışı dinamitleyen temel şeylerden biri işsizliktir. Bu sorunların tamamı çözülebilir, işsizlik sorunu da çözülebilir. Politikalarınızı istihdam üzerinde inşa ederseniz bütün bunlar çözülebilir. Kısa dönemli değil, uzun dönemli kararlı politikalarla yola devam etmek gerekiyor. Üreteceğiz ve hakça bölüşeceğiz. Güçlü bir sosyal devlet olacağız. Hiç kimsenin aç ve açıkta kalmadığı bir sosyal devleti inşa etmek zorundayız.

"TÜRKİYE İKİYE AYRILMIŞ VAZİYETTE"

Bugün EYT’liler var. Prim ödeme gün sayısı dolunca işi olsa dahi işinden ayrılmak zorunda çünkü emeklilği doluncaya kadar çalışsa yani yaşı da doldursa daha fazla prim ödeyecek daha uzun süre çalışacak, kadere bakın daha az emekli maaşı alacak.

Türkiye ikiye ayrılmış vaziyette. Bir halkın Türkiye'si var, bir de Saray'ın Türkiye'si var. Biz Saray sosyetesine yol verip, halkın yanında olan bir parti olacağız.

Dedik ki Ortadoğu bataklığında sizin ne işiniz var? Komşularla huzur içinde yaşamak varken, Mısır ile kavga ediyor, Hindistan ile kavga ediyor. Koskoca bir dışişleri bakanlığını bitirdi. Kimse ses çıkaramıyor. Ne oldu Suriye meselesi? 3 milyon 600 bin Suriyeli Türkiye’yi geldi. 24 saatte Emevi camiine gideceklerdi, Süleymanşah’ın Türbesi’ni kaçırdılar. Bir de bununla övündüler. Ne oldu haine güvenilir mi? Emevi Camii’ne kim gitti, Putin gitti. Suriyelileriçin 40 milyar dolar para harcadılar. Ne oldu İdlib’de sıkışıp kaldılar. Yahu arkadaş sen dilini niye tutamıyorsun?

Yorumlar (0)