Kemal Kılıçdaroğlu'ndan 'başkan yardımcısı' sorusu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sakarya'da Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğinde konuştu.

GÜNDEM 08.03.2017, 16:59 08.03.2017, 16:59
Kemal Kılıçdaroğlu'ndan 'başkan yardımcısı' sorusu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sakarya'da Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğinde konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının satırbaşları özetle şöyle:

 

Hepinize yürekten teşşekür ediyorum. Hayatımın gördüğüm en güzel tablolardan birisi. Kadınlarımız burada. İl başkanımız kadın. sizleri anlattı. Kaygılarını, beklentilerini anlattı. Beni düşünerek dinlemenizi istiyorum.

1-Anneliğin ne kadar önemli olduğunu üniveriste yıllardan eve gittiğimde başımı annemin dizine koyduğumda anladım. Vefat etiğimde yalnız kaldığımı sandım. Ama bugün binlerce anne baba, hepinizi ellerinden öpüyorum. İlk ninniyi annelerimizden duyduk. Türkçeyi öğrettik. Yanlış bir şey yaptığımızda hayır demeyi öğrettiler. niçin bizim geleceğimiz için. Çalıştılar; saçını süpürge ettiler. Emek harcadılar.

Anneler eğer siyasette ağırlığınız olursa Türkiye daha güzel bir ülke olur, daha başarılı bir Türkiye olur. Kadın riski ve tehlikeyi önceden görebiliyor. bir ülkenin geleceğini belirleyen temel aktör kadınlardır.

Bugün 8 Mart. Çünkü kadınlar bir yangın sonucu arkadaşlarını toprağa verdiler. dünyanın güzelliklerini haykıran kadınlar, adaleti temsil eden kadınlar... Bugün 15 Temmzu sonrası 1 milyon aile mağdur edildi. Öyle kadınlar geldi ki bir haftalık çocuğu anneden ayrılıyor. O annenin dramını kim yaşadı? Çocuğu anneden ayrıyorlar. Bu hak mıdır, adalet midir? İnsanlığı açlığa mahkum etmek, banka hesaplarına el koymak...

Bir annenin en büyük dramı evladı işsizse annenin acısını tarif edemeyiz. Anne bekler evde, mahalledei Türkiye'de huzur olsun. Bizim istediğimiz budur. Bunu bir annenin evladı olarak söylüyorum. Bize oy vermeyen anneye anne demeyecek miyiz? Onların haklarını savunmayacak mıyız?

Günümüzde annelerin acısı devam ediyor. Çocuklarını askere gönderiyorlar TV izleyemiyorlar. -35 derecede görev yapıyorlar.

Çıkıyor iktidar kanadın da biri 'Hakaret ediyoruz yine cevap vermiyor' niye kavga edelim. Ben benim gibi düşünmeyen insanların da hakkını hukukunu savunuyorum.

Bu ülkenin cezaevlerinde 150'yi aşkın gazeteci var. Neden HAYIR diyeceğiz. Ülkemizde insanca yaşamak istiyoruz.

Anayasa değişikliğinde 18 yaşında milletvekili olacak. Şimdi anneler elinizi vicdanınıza koyun. Sizin çocuklarınıza 18 yaşında milletvekilliği kapılarını açacaklar mı? 18 yaşında vekil olacak, 2 senede emekli olacak, askerlikten muaf olacak. Kimin çocuğu olacak bu? Ankara’daki beylerin çocukları olacak. Sakaryalı döner ustasının çocuğu mu olacak?
Peki sizin çocuklarınıza ne olacak? -35 derecede askerlik yapacak.Şehit olacak sonra size gelip 'Ne kadar güzel bir şey diyecekler' madem o kadar güzel sen de gönder çocuklarını oraya. Niye askerlikten muaf oluyorlar?

Bütün yetki bir kişiye verilemez. Osmanlı'da da sadrazam var, vezirler var.
Hata yaparsa ne olacak? Faturaya biz ödeyeceğiz.
Sevgili anneler oyunuzu kullanırken elinizi vicdanınıza koyun, kendinizi, çocuklarınızı, bayrağı ve vatanı düşünün.
Benim sorumluluğum kadar bütün annelerin de sorumluluğu var. Çocuklarımızın geleceği için bu anayasa değişikliğine 'HAYIR' diyeceğiz.


Size bir soru sormak istiyorum sevgili anneler. Nereye gideceğizi bilmediğiniz bir arabaya, trene uçağa çocuklarınızı bindirir misiniz? Anayasa değişikliğiyle nereye gideceğimiz belli değil. Bu yapılan değişikliğin freni, baltası yok. Türkiye bir felakete yelken açmış durumda.
Anneler bu işi yüklendiği andan itibaren Türkiye'nin tablosu değişir.
Bütün annelerin güldüğü, huzur bulduğu çocuklarına iş bulduğu bir Türkiye istiyoruz. Türkiye'ye demokrasiyi getireceğiz.
Bunun birinci ayağı sandığa gideceğiz 'HAYIR' diyeceğiz.

'Hayır çıkarsa kaos olur' diyorlar. Hayır çıkarsa Sayın Başbakan, Sayın Cumhurbaşkanı ve TBMM yerinde olacak. Niye kaos olsun. Ama evet çıkarsa sonu belli olmayan bir yola Türkiye sürüklenmiş olacak.

BAŞKAN YARDIMCISI KİMLER VE KAÇ TANE OLACAK BİLEN VAR MI?

Anayasa değişikliğinde başkanın kaç yardımcısı olacak bilen var mı? Ben de bilmiyorum. İstediği kadar başkan yardımcısı olabilir. Kimler başkan yardımcısı olacak? Bilen var mı? Başkanın keyfine bağlı.

Böyle bir düzen hakça, adil bir düzen midir?
Bana da size de görev düşüyor. Birlikte çalışacağız 'HAYIR'ı anlatacağız.
Tek adam rejimi Libya'da vardı. Irak'ta vardı. Suriye'de vardı. Hallerini görüyoruz.
Verilen her 'HAYIR' oyu çok ama çok değerlidir.
Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a birlikte televizyona çıkalım önerisi getirdim. Ama cesaret edemediler.

Hayır'ın her zaman hayırlı olacağını unutmayın.

Bütün annelerin ellerinden öpüyorum. Geleceğimiz, umudumuz, güzel Türkiye'nin anneleri 'HAYIR'lara vesile olun.

 

Yorumlar (0)