İzmirli kadınlardan vekil adaylarına çağrı: “Eşitlikçi politikalar uygulayın, cinsiyet eşitsizliğine son verin”

İzmir Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) millet ittifakının milletvekili adaylarını kadınlarla buluşturdu.

GÜNDEM 30.04.2023, 10:01
İzmirli kadınlardan vekil adaylarına çağrı: “Eşitlikçi politikalar uygulayın, cinsiyet eşitsizliğine son verin”

Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda kendilerini tanıtan adaylar, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama konusunda kadınlara söz verdiler.

İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı (İKKB) Gülsen Çetiner Özkan, kadınların cinsiyetleri üzerinden tanımlamasını yanlış bulduğunu belirttiği açış konuşmasında,“Ben bu kimlik siyasetinin sorunlu bir algıya dönüşmesinden rahatsızım. Cinsiyetlerimizin sıfat olmadığı bir dünyada yaşamayı arzu ettiğimi belirtmek isterim. Çünkü baktığımızda hep bir kadın sorunu ve kadının sırtına yüklenen bir vagon dolusu sorun var. Oysa bu konular bütün insanlığın ortak sorunudur. Vekil adaylarımızdan kadınlarımızın cinsiyetleri üzerinden tanımlanmasını sona erdirecek çalışmalar yapmalarını, eşitlikçi politikalarla cinsiyet eşitsizliğine son vermelerini bekliyoruz. ”dedi. 

Adaylardan, ulusal ve uluslar arası sözleşmelere sahip çıkmalarını isteyen Özkan, şöyle devam etti:

“İstanbul Sözleşmesi büyük bir devrimdir. Ancak mevcut iktidar, bu sözleşmeyi yaşamı koruma ve şiddeti önleme yükümlülüğünü yerine getirmekten imtina ettiği için bir gecede hukuka aykırı bir şekilde kaldırmıştır. Ulusal ve Uluslararası sözleşmelere sahip çıkmanızı, iç hukuk kurallarını sözleşmelere göre düzenlemenizi istiyoruz.”

Mevcut iktidarın, kadını sosyal hayattan tecrit etmek, kadını hayatın öznesi olmaktan çıkarma çabalarını da eleştiren Özkan, “Kadınlarımız, Cumhuriyet’in aynı zamanda bir kadın devrimi olduğunu bilir, kazanımlarını koruyacak laik, hukuk devleti ilkelerini gözeten bir programı yeniden hayata geçirebilecek bilinçtedir. Gerici güçlere karşı kadın erkek- el ele omuz-omuza birlikte kararlı ve cesurca mücadele etmeliyiz.”diye konuştu.

Uluslar arası sözleşmelere gözümüz gibi bakacağız
 

Tanıtım toplantısına katılan millet ittifakının CHP ve İyi Partili adayları Güldem Atabay, Şahbali Aras, Birgül Değirmenci, Gökçe Gökçen, Helin Kınay, Ülkü Doğan, Figen Yıldırım ve Gizem Albaş, kendilerine verilen süre içersinde mecliste kadına yönelik yapacakları çalışmaları anlattılar. Adaylar,“Kadınlar lehine pozitif yönde zihinsel dönüşümü sağlayacak yasaları çıkaracak, ulusal ve uluslar arası sözleşmelere gözümüz gibi bakacak, uyum yasalarıyla güçlendireceğiz” dediler.

Kadın adaylar, mecliste yapacaklarını şöyle özetlediler:

“İktidarımızda çağdaş, laik, demokratik toplum yapımızı koruyacak, geliştirecek ve daha da güçlendireceğiz. Kadınlarımızın eğitimi ve karar mekanizmalarında yer almaları için elimizden geleni yapacağız. Kadına karşı yapılan şiddeti eğitim ve saygı ile törpüleyecek, el birliği ile önleyeceğiz.  Kadınların eğitimi çocuklarımız ailemizi ayakta tutacağı için çok önemli. Kadınların cinsiyetleri üzerinden tanımlamasına son vereceğiz.”

Yorumlar (0)