İzmir Milletvekili Müslüm Doğan:'Kaç Bina Yıkılmayı Bekliyor?'

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yanıtlaması istemiyle TBMM'ne yazılı soru önergesi verdi. Doğan İzmir'in Kemeraltı Çarşısında bulunan tarihi binanın belirlenemeyen bir nedenle yıkılmasını meclis gündemine taşıdı. Müslüm Doğan vermiş olduğu önergede 'Çarpık kentleşme, eski ve bakımsız binalar için gereki kontrollerin yapılmaması ilerde çok daha büyük kazaların yaşanmasına neden olabilir' dedi.

GÜNDEM 23.01.2017, 11:58 23.01.2017, 11:58
İzmir Milletvekili Müslüm Doğan:'Kaç Bina Yıkılmayı Bekliyor?'

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan'nın önergesi:

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

            Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet ÖZHASEKİ tarafından Anayasa’nın 98’ inci ve  İçtüzüğün 99’ uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

 

 

 

                                                                                                          Müslüm DOĞAN

                                                                                                          İzmir Milletvekili

 

 

 

19 Ocak 2017 tarihinde İzmir’in Konak ilçesindeki Tarihi Kemeraltı Çarşısında bulunan iki katlı metruk bina sebebi belirlenemeyen bir nedenden dolayı çökmüştür. Bilindiği gibi geçen hafta İstanbul’un Zeytinburnu ilçesi Beştelsiz Mahallesi Rauf Denktaş Caddesi üzerinde bulunan 8 katlı, 56 daireli boş bir bina çökmüş 2 vatandaşımız hayatını kaybetmişti.  Yine Fatih Gedikpaşa Neviye Sokak üzerinde bulunan ve uzun süredir kullanılmayan 3 katlı binada ve Ankara’nın Altındağ ilçesinde bir binada çökme meydana gelmiştir.

 

Çarpık kentleşme, eski ve bakımsız binalar için gerekli kontrollerin yapılmaması bu tür olayların yaşanmasına neden olmaktadır. Ayrıca Türkiye dünyanın aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde yer almakra ve yüz ölçümünün % 42'si birinci derece deprem kuşağı üzerindedir. Gerekli kontrollerin ve önlemlerin alınmaması olası bir deprem sonrasında istenilmeyen sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Bu bağlamda;

 

1-      Tarihi Kemeraltı Çarşısında çöken bina ile ilgili bakanlığınızca bir soruşturma başlatılmış mıdır? Çöken binanın hasar tespiti daha önceden yapılmış mıdır?

 

2-      İzmir’de kaç binanın hasar tespiti yapılmıştır? Kaç bina hakkında yıkım kararı alınmıştır? Kaç bina yıkılmıştır?

 

3-      İzmir’de kaç binanın orta hasar tespiti yapılmıştır? Bu bağlamda orta hasar tespiti yapılan binalardan kaçına güçlendirme çalışması yapılmıştır?

 

4-      Yıkılması kararlaştırılan ya da güçlendirilmesi gereken binalardan kaçı hala kullanımdadır? Olası bir İzmir depremi sonrasında yaşanacak yıkımların sorumluluğu kimdedir?

 

5-      İzmir’de orta hasar tespiti yapılıp hala kullanımda olan kamu binalarının sayısı kaçtır?

 

6-      Türkiye’de bakanlığınızca ağır ve orta hasar tespiti ne sıklıkla yapılmaktadır?

 

7-      2002 yılından itibaren İzmir’de ilgili kanunlar kapsamında kentsel dönüşüm ya da yenileme adı altında kaç binada yıkım gerçekleştirilmiştir.

Yorumlar (0)