İzmir Milletvekili Müslüm Doğan: Bakanlık olarak iş kazaları ve işçi ölümleri üzerine bir çalışmanız var mıdır?

Niğde’nin Efendibey Mahallesinde kentsel dönüşüm kapsamında yapılan apartman inşaatında çalışan Okan YILDIZ’ın dengesini kaybederek düşmesi sonucu hayatını kaybetmesi, ülkemizdeki işçi güvenliği sorununu ve iş kazaları gerçeğini bir kez daha gündeme getirmiştir. HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan konu ile ilgili önergesini verdi.

GÜNDEM 09.03.2017, 16:43 09.03.2017, 16:43
İzmir Milletvekili Müslüm Doğan: Bakanlık olarak iş kazaları ve işçi ölümleri üzerine bir çalışmanız var mıdır?

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan'nın soru önergesi;

 

            Basında ve kamuoyunda yer alan haberde, ülkemizdeki işçi güvenliği sorununu ve iş kazaları gerçeğini bir kez daha ortaya çıkardı. Niğde’nin Efendibey Mahallesi’nde kentsel dönüşüm kapsamında yapılan apartman inşaatında çalışan Okan YILDIZ’ın dengesini kaybederek 5. Kattan düştüğü ve ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Okan YILDIZ’ın yapılan müdahalelere karşın hayatını kaybettiği bildirilmektedir.

            İş kazalarında Avrupa’da 1. Sırada yer almamızın temel sebebi ise işçi sağlığını ve iş güvenliğini hiçe sayan iş yerlerinin denetlenmemesi ve bu denetimsizliğin sonucu meydana gelen ölümlü kazalardan birinci derece sorumlu olan iş yeri sahiplerinin bir türlü caydırıcı cezalar almıyor olmasıdır

            Vahşi çalışma koşullarının ve ölümlerin, yoğunlukla AKP döneminde yaşanması emekçilerin, halkın çocuklarının ölümünü seyretmekle yetinen hükümetin  baş sorumlu olduğu gerçeğini  de ortaya koymaktadır.

            Bu bağlamda;

            1-Bakanlık olarak iş kazaları ve işçi ölümleri üzerine bir çalışmanız var mıdır?

            2-İşçi ölümlerinin sorumlusu olan şirketlerle ilgili hukuki süreçte gelinen nokta nedir? Şirketlere yönelik ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır? İnşaatlarda hangi sınıf ve kaç iş güvenliği uzmanı istihdam edilmiştir?

            3- Bakanlıkça işçi sağlığı ve iş güvenliği denetimleri ne sıklıkla yapılıyor? Yapılıyorsa ceza alan işletme sayısı ne kadardır?

            4- Kaç işletme bu denetimlerden tam not almıştır? Denetimlerden olumsuz not almasına rağmen çalıştırılmaya devam eden işletme sayısı nedir?

            5-İnşaatlarda, Bakanlığınız tarafından işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri için denetimi yapılmakta mıdır? 

            6-İş kazalarında yaşamını yitirenlerin kaçının iş yerinde inceleme başlatılmıştır? İş kazalarının sebepleri ve sorumluları tespit edilmiş midir?

 

            7-Bu son iş kazasında iş yerinde çalışanların bilgilendirilmesi en son ne zaman yapılmıştır? Çalışanlara gerekli eğitim verilmiş midir? Eğitim gördüklerine dair elinizde belge var mı?

            8- Ülke genelinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili politika ve stratejilerin belirlenebilmesi için tavsiyelerde bulunmak üzere kurulan Ulusal İş Sağlığı ve  Güvenliği Konseyinin hazırlamış olduğu en son  politika ve stratejiler konusunda bakanlığınızın bir çalışma yapıp yapmadığı?

            9- 6331 sayılı yasanın 25 a-(ek:4.42015-6645/3. Maddesi)gereğince söz konusu işyerinde ölümlü iş kazası meydana geldiğinden işveren hakkında  bundan böyle kamu ihalelerinden men edilmesi ile ilgili gerekli yasal işlem başlatacak mısınız?

Yorumlar (0)