"Isparta'da elektrik kesintisi sadece doğa olayı değil! Nerede kriz var altından Cengiz-Limak-Kalyon ortaklığı çıkıyor!"

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy Isparta’da yaşanan elektrik kesintilerini meclis gündemine taşıdı.

GÜNDEM 09.02.2022, 11:35
"Isparta'da elektrik kesintisi sadece doğa olayı değil! Nerede kriz var altından Cengiz-Limak-Kalyon ortaklığı çıkıyor!"

Isparta’da halkın yaşadığı sorunun nedeni, elektrik hizmetinin dağıtımının özel şirketlere verilmesi, özelleştirme politikalarıdır!

Ersoy: “Isparta’da yaşananlar elektrik kesintisinin kar yağışı nedeni ile oldu durumunu değiştirmiş, derin bir sorunu da su üstüne çıkarmıştır. Bu tehlike bile isteye gelen bir tehlikedir. 25 Kasım 2020 tarihinde Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklikle elektrik dağıtım şirketlerinin denetiminin özel şirketler tarafından yapılmasının önünün açılmasıyla başlamıştır. Elektrik kesintisinin yaşanmasının hava olayları ile açıklanamayacak kadar ağır sonuçlar doğurduğu, Isparta halkının yaşadıkları ile sabittir. Yaşanan sorunların temelinde, kamusal bir hizmet olması gereken elektrik hizmetinin dağıtımının özel şirketlere verilmesi yani özelleştirme politikalarıdır. En temel ihtiyaçlar arasında yer alan elektrik, yapılan zamlar nedeni ile halkı mağdur etmesinin yanı sıra yaşanan kesintiler ile de ulaşılması daha da güç olan bir ihtiyaca dönüşmüştür. Yılbaşından itibaren elektriğe %52 ve %127 aralığında yapılan zamların geri çekilmesi gerekirken özelleştirme politikaları, elektrik ile halka daha da pahalıya satılmaya başlanmıştır” dedi. 

Nerede kriz var altından Cengiz-Limak-Kalyon ortaklığı çıkıyor!

Ersoy: “Isparta’da yaşanan asıl krizin nedeni “hava olayları” değil “özelleştirmenin” sonuçlarıdır. Isparta’da elektrik dağıtım faaliyetini üstlenen Cengiz-Limak-Kalyon ortaklığının sahibi olduğu Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin elektrik dağıtım şebekeleri ve tesisatlarının denetlenmediği ve yapılması rutin olan bakımların zamanında yapılmamasından kaynaklandığı öne sürülmektedir” ifadesini kullandı. 

Isparta halkının elektrik faturaları tahsil edilmemelidir!

Ersoy: “Gerek Isparta Valiliği gerekse şirket yetkilileri açıklamalar da bulunsun, yaşanan gerçekler; üç gün boyunca halk elektriksiz kalmış, binlerce yurttaş soğuk hava nedeniyle ısınma ve iletişim sorunları yaşamış, halk çocuklarını ısıtmak için muma sığınmış, oksijen makinesine bağlı hastalar ise ölüm kalım savaşı vermiştir. Yapılması gerekenler Isparta ilinde elektrik kesintisinin olduğu süre boyunca elektrik faturalarının tahsil edilmeyerek halkın zararlarının karşılanmasıdır” dedi. 

Isparta’da yaşanan elektrik kesintisini meclis araştırmalıdır!

Son olarak Ersoy: “Isparta’da şehir içi elektrik dağıtım şebekesinin çökmesi ile beraber, özel dağıtım şirketinin gerekli önlemleri zamanında alıp almadığı, bakımların zamanında yapılıp yapılmadığı araştırılmalı, sonuçları şeffaf bir şekilde kamuoyuna duyurulmalıdır. Halkın yaşadığı tüm sorunların belirlenmesi, araştırılması ve alınacak önlemlerin belirlenmesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin görev ve sorumluluğundadır” ifadesini kullandı. 

Yorumlar (0)