İsmail Saymaz:Esad takıntısı ile 8 yılımızı neden kaybettik; Neden yalnız kaldık?

Gazeteci İsmail Saymaz, Haber Global'da katıldığı programda yine ezber bozdu. Saymaz, "Kuru Esad düşmanlığı" bu duruma neden olduğunu ifade etti.

GÜNDEM 23.10.2019, 17:19
İsmail Saymaz:Esad takıntısı ile 8 yılımızı neden kaybettik; Neden yalnız kaldık?

GAZETEKRİTİK/MELİS ÇİVİCİ

Dün gece Haber Global kanalında yayınlanan Eşit Ağırlık programına katılan Gazeteci İsmail Saymaz, Amerika-Rusya-Suriye üçgeninde kalan Türkiye’nin stratejilerine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Dün gece Haber Global kanalında yayınlanan ve Rusya ile Suriye mutabakatının konuşulduğu Eşit Ağırlık programına katılan Gazeteci İsmail Saymaz, Suriye rejimi ile gelinen son noktaya ve Suriye’de başlatılan Barış Pınarı Operasyonu’na dair alınan ateşkes kararıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Suriye’de oluşturulması planlanan güvenli bölgeye Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların rızaları dışında yerleştirilmelerinin tehcir olacağını vurgulayan İsmail Saymaz, “Kimse güvenlik sorunu yaşadığı yere zorla gönderilemez” dedi.

ESAD TAKINTISI BİZİ BU BATAKLIĞA SOKTU

AKP’ye yakın isimlerden Merve Şebnem Oruç’un bölgedeki Esad rejiminin Suriyeli sığınmacılar için tehdit oluşturduğu görüşünü ise ‘Esad takıntısı’ olarak nitelendiren Saymaz, “Bu Esad takıntısının bizi soktuğu bataklığı görüyorsunuz haritada. Alın bakın sonunda sınır komşunuz oldu. Kuru Esad düşmanlığı yaptınız” diyerek tepki gösterdi.

KRİTİK AMERİKA DEĞERLENDİRMESİ

Amerika ile yapılan ateşkes anlaşması ile ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan deneyimli gazeteci, gelinen noktanın Türkiye’nin kazanımları açısından değerli olduğunu ve YPG’nin bu sonuçtan zararlı çıktığını ifade ederek, “Bu PYD açısından bir trajedidir. Bence ibret alınmalı. Amerika şimdiye kadar işgal ettiği her ülkede, o ülkenin toprağını işgal ettiği için taşlanmıştır. Ama Amerika burada ilk defa işgal ettiği bir ülkeden çekildiği için taşlanmaktadır. Uzun zamandır büyük devlet arasındaki çatışmalardan faydalanmayı bir politika olarak benimsemiş Türkiye Cumhuriyeti açısından, Rusya’ya bu kadar eklemlenmek doğru mu emin değilim” dedi. Türkiye’nin içinde bulunduğu eksen kaymasına da değinen Saymaz, “Amerika’nın temsil ettiği NATO’dan hızlı bir kopuş yaşarken, Rusya’ya doğru açılan bir başka eksene kayış var. Bu bizim geleceğimizi nasıl etkiler bunu düşünmek gerekir” diye konuştu.

8 YILDIR AYNI NOKTADAYIZ

Türkiye’nin Suriye iç savaşına müdahale etmeye başladığı 8 yıl öncesi ve şu an bulunduğu yer karşılaştırıldığında yine aynı noktada olduğunu ifade eden İsmail Saymaz, “Biz bu operasyonu niye yapmışız? Suriye’nin siyasi birliği için. Bunun sonucunda Suriye rejimi gelip o bölgeye bayrağını dikiyor. Peki kardeşim biz bu 8 yılı niye yaşadık? Başımıza aldığımız belalar, Rusya ile ilişkilerimizin bozulmuş olması, 8 yıl sonra bugün bütün dünyanın, dünyadaki birbirine zıt bütün kuvvetlerin bize karşı birleşmesi bunun için miydi? Biz sırf Esad kompleksimizi yenemediğimiz için bugün Esad bile bizden daha çok muhatapla baş başa.  8 yıl önce Esad’la oturup konuşulsaydı, o gün de bugünkü durum oluşacaktı. 8 Yıl sonunda bana zafer diye, burada ve başka yerlerde şu anlatılacak; sınırın karşı tarafında Suriye bayrağı var ve Suriye’nin siyasi bütünlüğü sağlanmış durumda. Ben de memnun olacağım. Halbuki ben daha en başında bunu yapın dediğim için Esadçı olmakla suçlandım. Sizin Esad takıntınız, sizin yeni Osmanlı hülyanız, sizin ümmet arzunuzla girdiğimiz bu bataklıktan güç bela paçamızı kurtardık diye sevinmiş mi olacağız?” dedi.

işte o programın tamamı:

Yorumlar (0)