İsmail Saymaz Açıkladı:Davutoğlu Hangi HDP'liler ve Alevi İsimlerle Görüşüyor?

Gazeteci, Yazar İsmail Saymaz, Halk TV'de Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun yeni kuracağı partiler hakkında çarpıcı bilgiler verdi.

GÜNDEM 03.12.2019, 13:12 03.12.2019, 14:46
İsmail Saymaz Açıkladı:Davutoğlu Hangi HDP'liler ve Alevi İsimlerle Görüşüyor?

GAZETEKRİTİK/ÖZEL

Gazeteci, Yazar İsmail Saymaz, Halk TV'de Gürkan Hacır'ın sunduğu "Şimdiki Zaman" programına Gazeteci Barış Yarkadaş, CHP PM Üyesi Eren Erdem ile birlikte konuk oldu.


İsmail Saymaz, kuruluş aşamasında olan yeni partilerdeki gelişmelere dair çarpıcı açıklamalar yaptı.

İşte İsmail Saymaz'ın yeni partilerdeki gelişmelere dair o kritik açıklamaları:

AHMET DAVUTOĞLU'NUN PARTİSİNİN ŞİFRELERİ:


DAVUTOĞLU GRUBUNDA MEDYADAN İSİMLER VAR


Ben bugün yeni parti kurma aşamasındaki iki çevre ile görüştüm. Dün Ahmet Davutoğlu grubu Abant'ta kurucular kurulu toplantısını başlattı. Ben bugün çevreden bir siyasetçiye kalabilecek otel bulabildiniz diye de sordum.Yarında (Bugün) bu "Kurucular Kurulu Toplantısı" bitiyor.125 kişilik bir kurucular kurulu geliyor.


Kamuoyunun bildiği bazı kurucular var. Örneğin Etyen Mahçupyan, Hakan Albayrak.Best FM'de program yapan radyocu Ufuk Karcı var.


HDP'Lİ 2 ESKİ VEKİL DAVUTOĞLU'NA YAKIN


Asıl önemli iki ismin Davutoğlu ile birlikte hareket etmesi bekleniyor.Davutoğlu cephesi bizimle hareket ediyorlar diyor. Bunlardan birincisi HDP İzmir Eski Milletvekili Müslüm Doğan. Müslüm Doğan aynı zamanda Pir Sultan Derneği  eski Genel Başkanı. Müslüm Doğan'ı az önce aradım. Dedi ki "Şu an için kararım netleşmedi. Ama görüşüyorum dedi. İkinci isim HDP 24. ve 25. Mardin Milletvekili Mehmet Ali Arslan. Mehmet Ali Arslan HDP'den istifa etmişti. Arap kökenli. Davutoğlu'nun partisi ile hareket etmesi bekleniyor.

CHP'LİLERDE VAR


Bazı CHP'liler de bu grupta yer alacaklar. Yerel bazda şöyle bir örnek verebilrim. Bir önceki Aydın Efeler Belediye Başkanı CHP'den aday gösterilmeyince istifa etmişti. O ismin Aydın'da Ahmet Davutoğlu ile hareket ettiğini biliyorum. CHP'den de transferler olacak. Merkezi düzeyde de bir isimden daha söz ettiler ama ismini hala check ettiremedim.


BİRÇOK ESKİ AKP'Lİ VEKİL LİSTEDE


AKP'de aktif milletvekillerinden bir katılım bilgisi yok dediler. Tahmini olarak  bir milletvekilinden söz ediliyor. Mustafa Yeneroğlu'nun da durumu net değil. Davutoğlu'cu diye nitelendirelen Ayhan Sefer Üstün ve Selçuk Özdağ gibi onlarca eski AKP'li vekilin kurucular kurulunda olacağı söyleniyor.


ARALIK ORTASINDA KURULACA


Aralık'ın ortasında parti kurulacak. 3-4 tane isim var üstünde durulan. Söz verdiğim için söyleyemem. Hatta amblem de belirlemişler.


İKİ ÖNEMLİ ALEVİ İSİM


Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ve Hacı Bektaşi Veli Kültür ve Tanıtma Vakfı eski Genel Başkanı Dinçer Türkmen adı geçiyor. Doğan Demir'in Abant kampında olduğu bilgisi de geldi. Doğan Demir Aleviler açısından önemli bir isim. Bu isim kurucular kurulunda ise Davutoğlu'nun Aleviler açısından partiye sembolik değil ciddi bir adım attığını düşünebiliriz.


DAVUTOĞLU GRUBUNDA HAZIRLIKLAR TAMAM 


Davutoğlu grubunun örgütlemeyi büyük ölçüde tamamladığını, program yazımını bitirmek üzere olduğunu, kurucular kurulunun oluştuğunu, partinin ete- kemiğe büründüğünü ve şimdiden güçlü bir hareket olarak sahaya çıkacağını düşünüyorum.

DAVUTOĞLU'NUN PARTİSİ MUHAFAZAKAR VE GELENEKÇİ:

Ahmet Davutoğlu, AKP ve MHP'yi bölen milliyetçi muhafazakar kesme oynuyor. Ama ciddi biçimde Alevi toplumundaki bazı isimleri de alıyor.

ALİ BABACAN PARTİSİNİN ŞİFRELERİ:


BABACAN'IN PARTİSİ AY SONUNDA


Ali Babacan hareketinden bir isim ile görüştüm. Onlar da Aralık çıkmadan partiyi kuracaklarını açıklıyorlar. Ben onlara şunu sordum; "Ali Babacan'ın televizyonda canlı yayına çıkması sizi nasıl etkiledi?" Onlar şöyle bir veri verdiler:


ALİ BABACAN'I DESTEKLEYEN BİR EĞİLİM VAR


Youtube'da 1 milyona yaklaştı izlenme oranı. 300 civarı mesajın yüzde 80'i bizim için olumlu. Ali Babacan'ı destekleyen bir eğilim var.


DAVUTOĞLU GRUBU İLE YAKINLAŞMA YOK


Ayrıca Davutoğlu ile  partileşme anlamında yan yana geliş meselesini sordum. "Hayır" dediler. "Siyaseten de, üslüp olarak da, kadro olarak da biz aynı değiliz" diyorlar.


AKP'Lİ VE HDP'Lİ ESKİ VEKİLLERİN ADI GEÇİYOR


Ahmet Davutoğlu örgütleri belirlemişken Ali Babacan grubu çatıyı çakalım sonra ilerleyelim diyorlar. Ali Babacan hareketinde eski milletvekilleri var. HDP'li eski Milletvekili Altan Tan'ın da Ali Babacan'a yakın olduğunu biliyorum. Dini duyarlılığı olan, okuma yazma oranı yüksek, alım gücü yüksek kesimleri hedefliyor. Bu iki parti CHP'nin vasıtasıyla bir araya gelebilirler.

BABACAN LİBERAL KESME HİTAP EDİYOR

Ali Babacan dini duyarlılığı da olan ama aynı zamanda orta sınıflaşmış bir kesme gidiyor. Daha libertal özleşmiş bir kesme hitap ediyor

İKİ PARTİ CHP ÖNCÜLÜĞÜNDE BİR ARAYA GELEBİLİR

Davutoğlu ve  Babacan'ın partilerinin benzetme şu olabilir, MHP ile İyi Parti tabanlarının ayrışması gibi olacak. Biri daha muhafazakar ve geleneği tekrar diğeri ise AKP gömleğini çıkarıp daha piyasacı eğilimleri ortaya çıkaracak. Bence bu iki ayrılığın kendisi de CHP'nin öncelik ettiği Millet ittifakı ile yan yana gelir. Çünkü bunlar doğrudan yan yana gelmez. Anca CHP öncülüğünde bir araya gelebilirler. Kaçınılmaz olarak buluşacakları yer orası olacak.

Yorumlar (0)