İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu hakkında devam eden soruşturma kapsamında yeni bir operasyon düzenlendi. Sabah saatlerinde gerçekleştirilen operasyon çerçevesinde çok sayıda adrese eş zamanlı baskın yapıldı.
Soruşturma kapsamında alınan karar doğrultusunda 28 kişi hakkında gözaltı işlemi başlatıldı. Emniyet ekiplerinin çalışmaları sonucunda 27 şüpheli yakalanarak gözaltına alınırken, yurt dışında bulunduğu belirlenen bir kişiyle ilgili işlemlerin sürdüğü öğrenildi.
Operasyonun, Beylikdüzü ilçesindeki bazı yapı projelerine ilişkin yürütülen incelemeler kapsamında gerçekleştirildiği belirtildi.
İddiaların Merkezinde Yapı Denetim Süreçleri Var
Soruşturma dosyasında yer alan iddialara göre, Beylikdüzü'nde bulunan bazı parseller için 2015 yılında yapı denetim süreçlerine ilişkin bilgi formları düzenlendi. Daha sonra söz konusu formların ilerleyen yıllarda farklı projelerde kullanıldığı ve yapı denetim firmalarının önceden belirlenerek bazı projelerde görev aldığı öne sürüldü.
İddialar arasında, bazı yapıların ruhsat şartlarına aykırı şekilde inşa edildiği ve bu durumun ilgili yapı denetim firmaları tarafından göz ardı edildiği yönündeki değerlendirmeler de bulunuyor.
Yürütülen incelemelerde, yapı denetim süreçlerinin mevzuata uygun işletilip işletilmediği konusunda detaylı araştırmalar yapıldığı bildirildi.
Bilirkişi Raporları Sonrası Gözaltı Kararı
Soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporlarının ardından savcılık tarafından yeni adımlar atıldı. Elde edilen bulgular doğrultusunda çok sayıda kişi hakkında işlem başlatıldığı öğrenildi.
Soruşturma çerçevesinde şüphelilere yöneltilen suçlamalar arasında resmi belgede sahtecilik, imar kirliliğine neden olma ve kamu kurumlarının zararına dolandırıcılık iddiaları yer alıyor.
Emniyet birimlerinin sabahın erken saatlerinde gerçekleştirdiği operasyonla birlikte gözaltı süreci başlatılırken, şüphelilerin ifadelerinin alınmasına devam edildiği belirtildi.
Beylikdüzü'ndeki Projeler Mercek Altında
Soruşturmanın odağında Beylikdüzü ilçesinde hayata geçirilen bazı projelerin bulunduğu ifade ediliyor. Özellikle yapı ruhsatları, denetim süreçleri ve iskan işlemlerine ilişkin belgelerin detaylı şekilde incelendiği kaydedildi.
Yetkililer tarafından yürütülen çalışmalarda, projelerde görev alan kişi ve şirketler arasındaki ilişkilerin de araştırıldığı öğrenildi. Dosyada yer alan teknik raporlar ve belgeler doğrultusunda yeni değerlendirmelerin yapılacağı belirtiliyor.
Soruşturma Süreci Yakından Takip Ediliyor
Kamuoyunun yakından takip ettiği soruşturmada gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürüyor. Yurt dışında bulunduğu bildirilen bir kişi hakkında ise yakalama çalışmalarının devam ettiği ifade edildi.
Soruşturmanın ilerleyen günlerde yeni gelişmelere sahne olup olmayacağı merak edilirken, savcılık tarafından yürütülen incelemenin kapsamlı şekilde sürdürüldüğü belirtiliyor.
Öte yandan, Ekrem İmamoğlu hakkında daha önce başlatılan soruşturma süreciyle bağlantılı olarak yürütülen bu yeni operasyon, siyasi gündemin en önemli başlıkları arasında yer almaya devam ediyor. Gözaltına alınan şüphelilerin savcılık ve mahkeme süreçlerinin ardından soruşturmanın seyrine ilişkin yeni detayların ortaya çıkması bekleniyor.
İşte gözaltına alınanlar TAM LİSTE:
Tuncay DEMİRCAN — Beylikdüzü Belediye Başkanlığı - Başkan Yardımcısı
Abdulkerim YÜCEL — Beylikdüzü Belediyesi Personel AŞ - Metal İşleri Öğretmeni
Ali KOÇALİ — Beylikdüzü Belediye Başkanlığı - Makine Mühendisi
Ali SOYYİĞİT — Coşar Yapı Denetim Ltd. Şti. - Mimar [İstanbul 2 http://No.lu Barosu (Avukat)]
Anıl Sarıcan DELİBAY — Beylikdüzü Belediye Başkanlığı - Şehir Plancısı
Doğukan PELEN — İmamoğlu İnş. Tic. ve San. AŞ - Şantiye Şefi
Erkan ARSLAN — İmamoğlu İnş. Tic. ve San. AŞ - Şantiye Şefi
Ertan KARA — Beylikdüzü Belediye Başkanlığı - Mühendis
Fatih MEŞE — Beylikdüzü Belediyesi Personel AŞ - Harita Mühendisi
Hakan SAÇIK — Lotus Şeh. İnş. Ltd. Şti. - Şirket Ortağı
Hasan Bülent ÇETİN — Tasfiye Halinde USB Mim. Müh. Ltd. Şti. Ortağı
Kübra DUYAR — Beylikdüzü Belediyesi Personel AŞ - Mimar
Leyla MUTUŞ — Beylikdüzü Belediye Başkanlığı - Mimar
Mehmet Mete Evin — MME Mimarlık Yapı Taah. İnş. Ltd. Şti. Ortağı
Muhammet ERDEM — Neon Yapı Enerji AŞ - İnşaat Mühendisi
Muhammet Tevfik ŞAHİN — İstanbul MTM Yapı Den. Firması Ortağı
Mustafa ALTINTAŞ — Altıntaş Şeh. Mim. Ltd. Şti. Ortağı
Samet YILDIRIM — Atabey Yapı Den. Firması Ortağı
Selma BULUT — Beylikdüzü Belediye Başkanlığı - Mimar
Serdar KOCA — Beylikdüzü Belediye Başkanlığı - Şehir Plancısı
Sevilay KOCA (ÖZDEMİR) — Beylikdüzü Belediye Başkanlığı - Mimar
Şennur BAKLAN — Beylikdüzü Belediye Başkanlığı - Mimar
Zafer Serkan KILIÇASLAN — Beylikdüzü Belediye Başkanlığı - Mühendis
Zühal KADIOĞLU — Beylikdüzü Belediye Başkanlığı - İnşaat Mühendisi
Eda GÜVEN — Beylikdüzü Belediyesi Personel AŞ - Makine Mühendisi
Esat AYDIN — Uska İnş. Ltd. Şti. - İnşaat Mühendisi
Mustafa Cemil ÖZTÜRK — Beyazıt Yapı Den. Ltd. Şti.’nin Aktif Tek Ortağı