HDP'ye baskı tam gaz

Tutuklama kararlarıyla fiili olarak kapatılan HDP’ye baskı, Bakan Soylu’nun ‘Milletin canını yakanları yakacağız’ çağrısıyla sürüyor. İstanbul’daki saldırının ardından başlatılan operasyonlarda 568 kişi gözaltına alındı, sekiz vekil için zorla getirme kararı verildi

GÜNDEM 14.12.2016, 11:28 14.12.2016, 11:28
HDP'ye baskı tam gaz

Birgün de yer alan habere göre, Meclis, AKP ve MHP ortaklığıyla hazırlanan ve başkanlık sistemini de içeren anayasa değişikliğine kilitlenirken; son dönemde adeta 'fiilen kapatılan' HDP'ye yönelik operasyonlar sürüyor. İstanbul'daki saldırıların ardından 11 ilde yürütülen operasyonlarda, aralarında HDP’li yöneticilerin de bulunduğu 372 kişi gözaltına alınırken; biri tutuklu sekiz HDP’li vekil hakkında zorla getirme kararı çıkarıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bu milletin canını yakanları yakacağız" diyerek operasyonların süreceğinin sinyalini verirken, yurttaşlardan da 'PKK sempatizanlarını ihbar etmelerini' istedi.

 

Yargılandıkları KCK ana davasında daha önce haklarında çıkarılan zorla getirme kararı 10 Kasım’da kaldırılan biri tutuklu sekiz HDP’li milletvekili için yeniden zorla getirme kararı çıkarıldı.

Kararın konusu olan vekiller Osman Baydemir, Dirayet Taşdemir, Çağlar Demirel, Selma Irmak, Ahmet Yıldırım, Besime Konca, Alican Önlü ve Nadir Yıldırım olarak sıralandı. Zorla getirme kararı çıkarılan vekillerden Selma Irmak halihazırda tutuklu.

Tekrar gözaltı

Diyarbakır ve Batman başsavcılıklarınca yürütülen iki ayrı ‘terör soruşturması kapsamında haklarında yakalama kararı bulunan Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ile Siirt Milletvekili Besime Konca önceki gece HDP Genel Merkezi önünde gözaltına alınmıştı.

Demirel ile Konca, Ankara Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin ardından Diyarbakır ve Batman’a götürüldü. Batman’da sorgusu tamamlanan HDP Siirt Milletvekili Besime Konca tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Konca çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Ancak Konca savcının itirazı üzerine tekrar gözaltına alındı.

Beştaş: Gece yarısı karar hazırlanmış

Öte yandan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Demirel’in gece yarısı aceleyle hazırlanmış ve dayanaksız bir kararla gözaltına alındığını söyledi. Beştaş, “Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü, mahkeme tarihi daha gelmemişken bir yazı yazmış ve Demirel’in yurt dışına kaçacağı şüphesinin bulunduğunu, bu nedenle acilen yakalama kararı verilmesi gerektiğini iddia etmiş" dedi.

Eş Genel Başkanlar Yüksekdağ ve Demirtaş’ın da aralarında olduğu HDP’li 10 vekil, 4 Kasım’da sabaha karşı evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınmış, Diyarbakır milletvekilleri Ziya Pir ve İmam Taşçıer ve Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, Demirtaş ve Yüksekdağ’la birlikte Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik ve Selma Irmak, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Hakkâri Milletvekili Abdullah Zeydan, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ve Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ise 9 Kasım’da tutuklanmıştı.

İki gün sonra da Hakkâri Milletvekili Nihat Akdoğan tutuklanmıştı.

Fotoğraflar Kahraman'a dert oldu

Öte yandan tutuklamalar Meclis'te protesto edilmeye de devam ediliyor. Ancak HDP, Meclis TV'nin yakın plan çekime geçerek, Eş Genel Başkanlar Demirtaş ve Yüksekdağ ile milletvekillerinin fotoğrafına bir kez daha sansür uyguladığını açıkladı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın Meclis Başkanlık Divanı’nı, tutuklu HDP’li vekillerin genel kuruldaki fotoğraflarının kaldırılmasını talep etmek için ‘acil toplantıya’ çağırdığı ortaya çıktı. Sözcü’nün haberine göre CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Kahraman'ın kendilerini acil toplantıya çağırdığını, bunun tutuklu vekillerin durumunu konuşmak için olduğunu düşündüklerini ancak tutuklu vekillerin fotoğraflarını konuştuklarını söyledi.

28 ilde 568 gözaltı!

İçişleri Bakanlığı, İstanbul'daki saldırıların ardından başlatılan ve iki gündür devam eden operasyonlarda 'sosyal medya üzerinden terör örgütü propagandası yaptığı’ ve ‘terör örgütü adına faaliyette bulunduğu’ iddiasıyla 28 ilde 568 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Bakanlık, operasyonların 'PKK/KCK terör örgütüne' yönelik olduğunu dile getirdi. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, önceki gün 237 partilinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

Demirtaş posteri suç delili

HDP İstanbul İl Örgütü’ne polisin yaptığı operasyonun ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, binanın durumunu göstererek, “Hoş geldiniz demek istiyordum ama şu manzara hoş mu?” diye sordu. İstanbul İl Örgütü’nde yapılan baskında binanın içi yerle bir edilmiş, duvarlara da “Geldik yoktunuz” şeklinde yazılama yapılmıştı.

Öte yandan HDP Saruhanlı İlçe Örgütü binasına düzenlenen baskında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın posterine suç delili olduğu iddiasıyla el konulduğu öğrenildi.

*****

'Bu milletin canını yakanları yakacağız'

Hakkâri ve Yüksekova'yı ziyaret eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, adeta 'intikam yemini' etti. Soylu, "Teröre destek veren, yapan her kim varsa onun karşısındayız. Onunla mücadele etmek durumundayız. Vatan toprağını bu eşkıyalardan temizlemekte kararlıyız. Bu milletin canını yakanları yakacağız. Bu sözlerin muhatabı PKK'dır, KCK'dır, DEAŞ'tır, FETÖ'dür, YPG'dir" dedi.

"Devletin atacağı her adım halkın desteğine muhtaçtır" diyen Soylu, yurttaşlara da 'ihbar' çağrısında bulundu. Bakan, "Bu bir tokyekûn mücadeledir. PKK sempatizanlarını, baskı yapanları polise ve jandarmaya ihbar edin. Bu irinden ülkeyi kurtaracağız. Örgütün tepesinde sefahat içinde yaşayan bu ölüm makinelerine bu yaptıklarının hesabını soracağız" diye konuştu.

Yorumlar (0)