Hasan Cemal'e 1 yıl 3 ay hapis cezası

T24 yazarı ve P24 Bağımsız Gazetecilik Platformu Kurucu Başkanı Hasan Cemal, 'terör örgütü propagandası' iddiasıyla hakkında açılan ve toplamda 9,5 yıl hapis cezası istenen iki ayrı davada bugün hâkim karşısına çıktı.

GÜNDEM 14.02.2017, 14:11 14.02.2017, 14:11
Hasan Cemal'e 1 yıl 3 ay hapis cezası

 Cemal'e, 11 Temmuz 2016'da yayımlanan "Fehman Hüseyin" başlıklı yazısında "terör örgütü propagandası yaptığı" iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, hükmün açıklanmasını erteledi. Cemal, aynı yazı nedeniyle öne sürülen "suçu ve suçluyu övmek" suçlamasından ise beraat etti.

Hasan Cemal, kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla nöbetçi yayın yönetmenliği yapan, aralarında Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay'ın da bulunduğu gazeteci, aydın, insan hakkı savunucusu ve siyasetçiler hakkında 'terör örgütü propagandası' yaptıkları iddiasıyla 7,5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davada da hâkim karşına çıktı. Cemal'in duruşması 7 Mart 2017'ye ertelendi.

14 Şubat'a ertelenmişti

İlk duruşması 12 Ocak'ta görülen 'Fehman Hüseyin davası' 14 Şubat 2017'ye ertelenmişti. Avukatı Fikret İlkiz ile duruşmaya katılan Cemal, savcılıkta verdiği ifadesini tekrarlayarak, "Bütün faaliyetlerim gazetecilik faaliyetleri içerisinde olmuştur. Herhangi bir suç işlediğimi sanmıyorum. Gazetecilik suç değildir" demişti.

Hasan Cemal için 2 yıla kadar hapis istemiyle Savcı Murat İnam tarafından hazırlanan iddianamede, "PKK'nın cebir ve şiddet içeren eylemlerini meşru göstermeye çalışan açıklamalarına yer verildiği, Fehman Hüseyin isimli şahıstan övgü dolu sözlerle bahsettiği, böylelikle şüphelinin üzerine atılı suçları işlediği" iddiası öne sürülüyor. Soruşturma, BİMER'e yapılan ihbar üzerine başlatıldı. Savcı, Cemal'in Terörle Mücadele Kanunu 7. madde kapsamında, Türk Ceza Kanunu'nun 215, 53. maddeleri uyarınca cezalandırılmasını talep ediyor.

 

Yorumlar (0)