Gözler bugün Meclis'te; AKP öneri istedi, CHP ve MHP 'Cinsel istismar teklifinizi geri çekin' dedi!

AKP'nin eski MKYK üyesi Böhürler "Yasanın geri çekilmesi çok isabetli" dedi

GÜNDEM 22.11.2016, 09:10 22.11.2016, 09:10
Gözler bugün Meclis'te; AKP öneri istedi, CHP ve MHP 'Cinsel istismar teklifinizi geri çekin' dedi!

T24'te yer alan habere göre, TBMM gündemine gelecek olan ve cinsel istismar suçlarında, fail ve mağdurun evlenmesi halinde cezasızlık öngören kanun düzenlemesinin görüşmesi için gözler bugün Meclis’e çevrilirken AKP Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatıyla muhalefete 'yeni öneri' sordu. CHP ve MHP, iktidardan tartışmalı önergeyi geri çekmesini istedi.

 

Başbakan Binali Yıldırım dün sabah Bakanlar Kurulu’ndan önce Çankaya Köşkü’nde, partisinin kadın milletvekilleriyle bir araya geldi. Hürriyet'ten Turan Yılmaz ve Gizem Karakış'ın edindiği bilgiye göre, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, düzenlemeye ilişkin bilgi verdi. Üç saat süren toplantıda kadın vekillerin önemli bölümü, “Genç yaşta evlilik yapmış, çocukları da olmuş, ancak durum anlaşılınca eşi hapse düşmüş insanlar var. Bunların sayısının da 4 bine yakın olduğu söyleniyor, yani sonuçta bu bir Türkiye gerçeği. Tabii bu da büyük bir mağduriyete yol açmış, bizlere de iletiliyor bu sıkıntılar. Görevimiz sorunlara çözüm bulmak. Tecavüzcülere af getirilmediğini de biliyoruz, ancak ‘cinsel istismar’ denince de haliyle kamuoyu bir hassasiyet gösteriyor” yorumu yaptı.

 

Bazı kadın vekiller ise düzenlemenin ileride yeni mağduriyetlere yol açabileceği endişesini dile getirirken, birçok kadın vekil de önergenin gündeme getiriliş sürecine itiraz ettiler. Kadın vekiller, itirazlarını özetle şöyle dillendirdiler:

 

"Gerekirse oylama ertelenesin"

 

“Böyle bir düzenlemeden çoğumuzun önceden haberi olmadı. Keşke toplumsal bir mutabakat için kadın dernekleri başta olmak üzere konunun taraflarıyla da konuşulsa, önerileri sorulsaydı. Muhalefetten bazı milletvekilleri de zaman zaman bu konuyu gündeme getirmiş, hatta bazılarının verdiği önergeler de var, onlar da değerlendirilebilirdi. Gerekirse yarınki (bugün) oylama ertelenerek bu konudaki itiraz ve öneriler de dikkate alınarak üzerinde biraz daha çalışılabilir.”

 

"Dosyadaki ilk ifade" kriteri

 

Bazı kadın vekiller düzenlemenin kapsadığı yaş aralığını sorarken, Bozdağ da, "15 yaş altını kapsamadığı" bilgisini verdi. Bozdağ, “Bir mağduriyetin giderilmesi amaçlanıyor. Burada önemli bir husus da bu olayın tarafı olan kişilerin dava ya da soruşturma dosyalarındaki ilk ifadelerinin dikkate alınacağı, bu çok önemli” dedi. Toplantıya katılan bir kadın vekil Hürriyet’e, “Sayın Bakan’ın verdiği bu bilgi önemli, zira, ilk ifadede eğer tecavüz geçiyorsa geçmiş olsun; düzenlemeden yararlanamayacak” dedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın da küçük yaşta kız çocuklarının kendi iradelerinin tespitinin zor bir konu olduğunu belirttiği öğrenildi.

 

Kadın vekillerin görüşlerini dinleyen Yıldırım, Bozdağ ve partisinin Meclis grup yöneticilerine, “Muhalefetin de önerilerini alarak üzerinde çalışın. Kendi önergenizin gerekçelerini daha iyi detaylandırın” talimatını verdi. Bu gelişme de önerge metninde değişikliğe gidileceği şeklinde yorumlandı.

Yorumlar (0)