FETÖ'ye idam isteyen Coş da FETÖ soruşturmasında

15 Temmuz’dan sonra elinde otomatik silahla açıklama yapıp FETÖ üyeleri için idam isteyen Vali Coş’un adı FETÖ araştırmasında.

GÜNDEM 23.01.2017, 10:28 23.01.2017, 10:28
FETÖ'ye idam isteyen Coş da FETÖ soruşturmasında

Vali Coş 15 Temmuz gecesi böyle görüntülenmişti

 

Birgün’de yer alan habere göre, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) yürüttüğü “paralel devlet yapılanması” araştırması kapsamında Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın merkeze çekilen vali kardeşi Adnan Yılmaz’ın bulunduğu 5 valinin Bank Asya’da hesabı bulunduğu, Kimse Yok mu Derneği’ne bağış yaptıkları tespit edildi. 5 valinin bu kapsamda pasaportlarının iptal edildiği öğrenilirken, haklarında soruşturma açılıp açılmadığı bilinmiyor.

 

Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ'ın haberine göre 2016 yılı ocak ayında bizzat Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla paralel devlet yapılanmasını araştırmaya başlayan Devlet Denetleme Kurulu, çarpıcı bilgilere ulaştı. Daha önce il özel idareleri ve belediyelerin FETÖ’ye 2005-2016 tarihleri arasında verdikleri taşınmazların listesini toplayan DDK, araştırmasının bir yönünü de valiliklere çevirdi. Bu kapsamda başta MİT ve MASAK olmak üzere çok sayıda kurumdan valilerle ilgili bilgiler aktı. Bunlar arasında Bank Asya’da hesabı bulunan ve Kimse Yok mu Derneği’ne bağış yapan valilerin de yer aldı. Bu kapsamda “Bank Asya’da hesabı bulunan ve Kimse Yokmu Derneği’ne bağışta bulunduğu tespit edilip, pasaportları iptal edilen valiler” başlıklı bir şema oluşturuldu. Bu şemada, 5 valinin adı yazıldı: Vahdettin Özcan, İbrahim Şahin, Hüseyin Avni Coş, Adnan Yılmaz ve Hasan Karahan.

 

Elde silahla fotoğraf

 

Valiler listesi bu 5 isimle sınırlı değil. Sadece listeye, yeni gelen bu isimlerin de eklendiği belirtildi. Pasaportları iptal edilen 5 validen en dikkat çekeni Sakarya Valisi Coş. Gittiği her ilde “olay” yaratan Vali Coş, Aydın’da görev yaparken, CHP’li Büyükşehir Belediyesi ile uğraşmıştı. Aydın’dan sonra Adana’ya atanan Coş, MİT TIR’larının durdurulması olayında hükümetin yanında yer almıştı. Coş’un MİT TIR’larından da haberdar olduğu ortaya çıkmıştı. Yürütülen soruşturmaya ilişkin HSYK’ye yazı gönderen Coş, “Bu tür tehlikeli araçların Adana’ya gelmeden muhtemel can ve mal kayıplarını ortadan kaldırmak için meskûn mahal dışında kontrol yapılması gerekirken, Adana’ya girmesine engel olunması zorunluluğu varken bu tedbirlerin hiçbiri alınmamıştır” ifadelerini kullanarak TIR’larda mühimmat olduğunu ve haberdar olduğunu kabul etmişti. Coş, burada görev yaptığı sırada, Kimse Yokmu Derneği’nin bir etkinliğine de katıldığına ilişkin basında haberler yer aldı. Coş, son görev yeri Sakarya’da ise 15 Temmuz darbe girişimi sırasında elinde otomatik tüfekle valilik önünde verdiği fotoğraflarla gündeme geldi. Coş, 15 Temmuz sonrasında gözaltına alınan askerleri fırçalamıştı.

 

Kayyım yapıldı

 

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın kardeşi olan Adnan Yılmaz, 2012’de atandığı Düzce Valiliği’ndeki görevinden Haziran 2016 kararnamesiyle merkeze çekilmişti. Bu kararname ile Çankırı Valisi Vahdettin Özcan da merkeze alındı. Özcan, merkeze çekildikten kısa süre sonra FETÖ kapsamında el konulan Fatih Üniversitesi’ne kayyım olarak atandı. Bu durum Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar tarafından “kuzunun kurda teslimi” olarak yorumlandı. Tayyar, halen Samsun Valisi olan İbrahim Şahin’i TRT’deki FETÖ yapılanmasının mimarı olarak suçlamıştı. 3 yıldır Giresun Valisi olarak görev yapan Karahan ise üvey annesini Ankara’daki evinden çıkması için mahkemeye vermesiyle gündeme geldi.

 

AKBİL’İ ARAŞTIRTMADI

 

Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı yaptığı dönemde ortaya çıkan akbil yolsuzluğu iddiaları karşısında görevlendirilen Mülkiye müfettişleri arasında Hüseyin Avni Coş da vardı. İki müfettiş Hüseyin Avni Coş ve Enver Salihoğlu; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile belediyenin üst düzey bürokratları hakkında yolsuzluk iddialarının gerçeği yansıtmadığı, bu nedenle de adli işleme gerek olmadığı yönünde görüş bildirdi. Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde Coş, Bingöl valisi olarak görevlendirildi.

 

Coş Adana Valisi olduğu dönemde, Erdoğan’ın “kızlı erkekli öğrenci evleri”ne tepki göstermesinin ardından “Talimatı kabul ediyorum, gereği yapılır” demişti.

 

KÜFRETTİ, ERDOĞAN ‘YEDİRMEM’ DEDİ

 

2013’teki 10 Kasım törenlerinde, halkın protestosu ve istifa çağrıları ile karşılaşmış, makam aracından inerek yurttaşları kovalamış, “Allah belanı versin diyen o gavatı bana getirin” dediği duyulmuştu. Coş “Ben gavat kelimesini kullanmam. Kavas demiş olabilirim” açıklamasını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 Kasım törenlerindeki küfrü nedeniyle Coş için “yedirmem” diyerek savundu. Küfür sonrası halk eylemler yaparak Coş’a tepki göstermişti.

 

Yorumlar (0)