Ferhat Tunç'tan Vatan Partisi'ne tepki:Yıllarını sahte solculuğa ve provokasyona ayıran bu zihniyet...

“Seyit Rıza, Dersim’in, Alevilerin ve Kürtlerin değeridir” diyen Tunç, “Bu değere saldırmak hepimize alçakla bir saldırıdır.” ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 17.12.2019, 20:39
Ferhat Tunç'tan Vatan Partisi'ne tepki:Yıllarını sahte solculuğa ve provokasyona ayıran bu zihniyet...

Sanatçı Ferhat Tunç Vatan Partisi’nin Seyit Rıza'nın Heykeli'nin kaldırılmasına dair girişimine yanıt verdi.


“Seyit Rıza, Dersim’in, Alevilerin ve Kürtlerin değeridir” diyen Tunç, “Bu değere saldırmak hepimize alçakla bir saldırıdır.” ifadelerini kullandı.


Ferhat Tunç’un açıklaması şöyle:
“Yıllarını sahte solculuğa ve provokasyona ayıran bu zihniyetin toplumda hiçbir karşılığı yok. Ancak iktidarda karşılığı var. Söz konusu Aleviler ve Kürtlerin aidiyetleri olunca aynı sesi çıkarıyorlar. Seyit Rıza, Dersim’in, Alevilerin ve Kürtlerin değeridir. Bu değere saldırmak hepimize alçakla bir saldırıdır.


Toplumun hassasiyetlerini ciddiye almayan hiçbir akıl da kalıcı olamaz ve halktan tokadı yer. Ayaklarını denk alsınlar ve tarihiyle, direnişiyle tanınan Dersim’e ne el ne dil uzatsınlar!
Dersimlilere Seyit Rıza şahsında Dersim özel bir saldırı altındadır. Kültüründen sanatçısına, siyasetçisinden halk iradesine kadar yapılan saldırıların bir devamıdır bu.
Ülkemizin halklarında yüzde birlik bile karşılığı olmayan bu zihniyet cesareti AKP-MHP iktidarından alıyor. Bu saldırılar, durdurmaz ve güçlü tepkilerle mahkûm etmezsek büyüyerek devam edecek.”

NE OLMUŞTU?

Vatan Partisi, 15 Kasım 1937’de idam edilen Dersim liderlerinden Seyit Rıza’nın, 2010 yılında Kışla Meydanı’na dikilen heykeli başta olmak üzere kent sınırları içinde bulunan bütün cadde, sokak, meydan ve diğer tabelalardan isim ve sembollerinin kaldırılması için Tunceli Valiliği ve Dersim Belediyesi’ne başvuruda bulundu.

Partinin Genel Sekreteri Utku Reyhan’ın imzasıyla yapılan başvuruda gerekçe olarak ise, Seyit Rıza’nın “vatana ihanet” suçundan ceza alması gerekçe gösterildi. Başvuruda, “Seyit Rıza’nın, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren devletin otoritesini tanımadığı bütün ikaz ve ikna çabalarına karşı feodal beyliğini sürdürmek kararından vazgeçmediği için Mustafa Kemal Atatürk’ün kararlı önderliğinde Dersim Harekatı ile isyanın ezildiği” ifadelerine yer verildi.

Başvuru dilekçesi, Kardeşlik Bürosu Başkanı Arif Doğan tarafından Tunceli Valiliği ve Dersim Belediyesi’ne teslim edildi.

Dersim harekatında binlerce kişi katledilmiş, sağ kalan binlerce kişi de sürgüne gönderilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2011 yılında, “Eğer devlet adına özür dilenecekse, böyle bir literatür varsa ben özür dilerim, diliyorum” demişti. Harekatın isyana karşı başlatıldığı yönündeki resmi söyleme karşın, harekattan çok önce kapsamlı bir plan yapıldığını gösteren belgeler ortaya çıkmıştı. 1938’deki askeri harekâttan tam 5 yıl önce Jandarma Umum Komutanlığı tarafından hazırlanan eylem planı, askerin her halükârda Dersim’in üzerine yürüyeceğini ve aşiretlerin sürgün edileceğini gösteriyordu.

Yorumlar (0)