Erdoğan'ın siyasetçi ve bürokrat ağırlıklı hükümetinin şifreleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemindeki ikinci kabinesini açıkladı. AKP hükümetlerinde Kalkınma Bakanlığı görevinde de bulunan ve son olarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı yapan Cevdet Yılmaz, cumhurbaşkanı yardımcısı oldu. Erdoğan, seçimler öncesinde ikna edemediği eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirdi. MİT Başkanı Hakan Fidan ise yeni Dışişleri Bakanı oldu.

GÜNDEM 04.06.2023, 10:33
Erdoğan'ın siyasetçi ve bürokrat ağırlıklı hükümetinin şifreleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM’de yemin ederek, görevine başladı. Cumhurbaşkanlığına başlama törenlerinin ardından akşam da cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi dönemindeki ikinci kabinesini açıkladı.

İlk dönem kabinesinde, siyasetçi kökenli isimlere çok az yer veren Erdoğan, bu kez üç dönemlik olduğu için milletvekili olmayan isimlerin yanısıra, AKP hükümetlerinde daha önce bakan olarak görev yapan 4 ismi yeniden kabinesine aldı.

Erdoğan, 2018 seçimlerinden sonra milletvekili seçilen Abdülhamit Gül, Mevlüt Çavuşoğlu, Süleyman Soylu ve damadı Berat Albayrak’ı kabineye almıştı.

Ancak yeni kabinede milletvekili seçilen hiçbir isme yer vermedi. Bunun en önemli nedeni olarak ise 14 Mayıs seçimlerinde AKP’nin Meclis’teki sandalye sayısının 263’e gerilemesi ve komisyonlardaki temsil oranının MHP desteği olmadan kritik hale gelmesi gösteriliyor.

Oktay’ın yerine eski bakan Cevdet Yılmaz geldi

Erdoğan, Ankara Milletvekili seçilen Fuat Oktay’dan boşalan Cumhurbaşkanı Yardımcılığı’na deneyimli bir siyasetçi olan Cevdet Yılmaz’ı getirdi.

2011-2015 arasında Kalkınma Bakanlığı, 7 Haziran-1 Kasım seçimleri arasında kurulan seçim hükümetinde Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan ekonomi kökenli bir isim olan olan Yılmaz, AKP’de Genel Başkan Yardımcılığı ve 27. Dönemde de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı yaptı. Yılmaz ile Mehmet Şimşek’in birbirlerine yakın isimler olduğu biliniyor.

Şimşek yeniden ekonominin başında

Türkiye ekonomisinin en kırılgan süreçlerinden birinin yaşandığı dönemde gidilen seçimlerin ardından, enerjisini büyük oranda ekonomik krizi aşmaya vermesi beklenen Erdoğan, başkanlık sistemine geçilmeden önce yollarını ayırdığı eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirdi.

2007’den 2018 seçimlerine kadar, AKP hükümetlerinde Maliye Bakanlığı, ekonomiden sorumlu Başbakan yardımcılığı görevinde bulunan Şimşek, ekonomi politikaları konusunda görüş ayrılığı yaşadığı Erdoğan’ın 2018’deki kabinesinde yer almadı ve AKP ile de yollarını ayırdı.

Ancak, seçimler öncesinde “düşük faiz” politikası uygulayan Erdoğan, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığını önleyebilmek için seçimler öncesinde, piyasalara güven vermek amacıyla Şimşek’i yeniden ekonominin başına getirmek istedi.

Ancak Şimşek, “siyasete dönmeyi düşünmediğini” belirterek bu teklifi kabul etmemiş, dışarıdan destek verebileceğini ifade etmişti. Bakanlık görevini kabul eden Şimşek’in kendi ekibi ve politikalarına müdahale edilmemesi koşuluyla görevi kabul ettiği konuşuluyor.

Yorumlar (0)