Engelliler için ÖTV indirimli araç Kanun Teklifi TBMM'de!

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, yüzde 90 ve üzerinde engelli sağlık kurulu raporu bulunan bir engelli vatandaşın vergiler dahil tutarı 450 bin lira olan bir aracı ÖTV’siz alabildiğini ancak artık bu tutarda sıfır bir araç kalmadığını belirterek, “ÖTV Kanunu’ndaki parasal sınır acilen değiştirilmeli” dedi.

GÜNDEM 28.10.2022, 09:58
Engelliler için ÖTV indirimli araç Kanun Teklifi TBMM'de!

Tekin, yaptığı yazılı açıklamada, “engellilik oranı yüzde 90 ve üzerindeki kişilerin sıfır araç alımında, 5 yıl içerisinde bir kez olmak üzere ÖTV’den muaf olduğunu, ancak yüksek enflasyon ve yaşanan ekonomik kriz nedeniyle artan araç fiyatlarının, engelli bireyler ve yakınlarının bu haktan yararlanmalarını neredeyse imkânsız hale getirdiğini” söyledi.


Tekin açıklamasında şu hususlara yer verdi:
“Geldiğimiz noktada, En ucuz otomobilin fiyatı 500 bin TL’ye yaklaştı. Engelli bireylerin ve yakınlarının alabileceği araç fiyatı sınırının 2021 yılında 330 bin 800 lira, 2022 yılında ise 450 bin 500 lira olarak belirlendiğine dikkat çeken CHP'li Tekin, “Engelli vatandaşlarımız için araç lüks değil zorunluluktur. Örneğin, 3 ay önce aldığınız sıfır araba, 3 ay sonra %50 artabiliyor. Burada amaç aşırı yüksek fiyatlı araçlardan ziyade ihtiyaca yönelik olarak bir taşıt satın alınabilmesinin sağlanmasıdır. Bu anlamda engelli bireyler için motor hacmi sınırı kalkmalı, ÖTV limiti ya yeniden makul bir şekilde düzenlemeli ya da komple kaldırılmalıdır” dedi.


Engelli vatandaşların ÖTV’den muaf araç alımlarındaki engelleri kaldırmak için atılacak en doğru adımın, 2017 öncesinde olduğu gibi yeniden 1600 cm3 motor silindir hacmi sınırını koyarak fiyat limitini kaldırmak olduğunu ifade eden Tekin, “ÖTV indirimi beklentisine giren bazı tüketiciler alımını öteledi. Kamuoyunda otomobile ÖTV indirimi konusunda beklentinin çok yükselmesi bir düzenleme yapılmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır. Engelli yurttaşlarımız kendilerine sağlanan bu haktan faydalanamıyor. Bu noktada yapılması gereken belli; konuya muhatap tarafların, sivil toplum kuruluşlarının, sektör temsilcilerinin görüşü alınarak önceliği engelli yurttaşlarımızın talebi olan bir çözüm yoluna başvurulmasıdır. TBMM Başkanlığı’na sunacağımız Kanun Teklimizi umarım çözüm noktasında faydalı olur” diyerek sözlerini noktaladı.

Yorumlar (0)