Eğitim Sen: 'TÜBİTAK keyfi, siyasi ve hukuksuz kararını geri çekmeli'

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu, BirGün’ün gündeme getirdiği TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi tarafından hakemli dergilere gönderilen yazının “Keyfi, siyasi ve hukuksuzdur” olduğunu belirterek​ geri çekilmesini istedi

GÜNDEM 24.03.2017, 16:26 24.03.2017, 16:26
Eğitim Sen: 'TÜBİTAK keyfi, siyasi ve hukuksuz kararını geri çekmeli'

BirGün Gazetesi’nin “Derginizde ihraç edilen akademisyen varsa bildirin!” başlığı ile gündeme taşıdığı TÜBİTAK’ın skandal uygulamasına Eğitim Sen’den tepki geldi. Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, “Haklarında hiçbir somut ve hukuki delil ileri sürülmeden tamamen keyfi, siyasi ve hukuksuz biçimde ihraç edilen akademisyenler hakkında böylesi bir karar alınması kabul edilemez” denildi.

 

TÜBİTAK’tan skandal karar

 

TÜBİTAK’a bağlı Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi Müdürlüğü (ULAKBİM), ULAKBİM DergiPark ile ULAKBİM TR veri tabanlarında bulunan tüm dergilerin editörlerine gönderdiği yazıda, “Dergilerde görevleri bulunanlar arasında kamu görevinden ihraç edilen veya açığa alınanların bulunması halinde durumlarının yeniden değerlendirilmesi, hakkında yaptırım bulunanlarla ilgili gerekli tedbirlerin alınması konularında sorumluluk dergiye ait” olduğu ifade edildi. Ayrıca dergilerin sorumlu, editör, editör yardımcıları, hakem kurulu gibi görevlerinde bulunan tüm akademisyenlerin incelenerek “gereken tedbirlerin alınması” istendi.

 



“TÜBİTAK açıkça suç işlemektedir”

 

 

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, bu kararın keyfi, siyasi ve hukuksuz olduğunun altı çizildi. “Bir akademisyenin ihraç edilmiş olsa dahi, düşünce ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldıran, temel hak ve özgürlüklerini yok sayan bu yazıyla TÜBİTAK açıkça suç işlemektedir” denilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “TÜBİTAK, sorumluluğun dergilere ait olduğunu hatırlatarak açıkça ilgili dergi yöneticilerini de adeta tehdit etmektedir. Halbuki bir bilim insanı, üniversiteden ihraç edilmiş dahi olsa bilim insanı olmayı sürdürmekte, dolayısıyla alanındaki akademik çalışmaların niteliğini ölçebilecek yeterliliğini korumaktadır. İhraç edilmiş bir bilim insanının kurumuyla ilişiği kesilmiştir. Ancak akademik faaliyetleriyle ilişiğini kesmeye çalışmanın mantıkla, hukukla açıklanabilir hiçbir tarafı bulunmamaktadır. Daha açık ifade etmek gerekirse, ihraç edilmiş bir akademisyen, alanındaki makalelere dair hakemlik, editörlük vb. görevleri yerine getirebilecek birikimini kaybetmemiştir ve bu birikimi kullanması da onun en temel hakkıdır. Üstelik ihraç edilmiş bir akademisyen bunu yaparken de puan toplama gayesiyle değil, topluma ve insanlığa karşı sorumluluğunun bir gereği olarak yapmaktadır.”

 

 

“TÜBİTAK keyfi, hukuksuz uygulamanı geri çek”

 

 

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu tarafından TÜBİTAK’a yapılan çağrıda, “İhraç edilmiş dahi olsa, bir akademisyenin düşünce ve ifade özgürlüğünü kullanmasına ya da akademik çalışmalarının engellenmesine neden olacak bu tavrı kabul etmeyeceğimizin bilinmesini isteriz. Bu nedenle TÜBİTAK’ı söz konusu işlemini geri almaya; keyfi, siyasi ve hukuksuz kararında ısrarcı olmamaya davet ediyoruz” çağrısı yapıldı.

 

Yorumlar (0)