Dinci vakıf çocuklara kurban eti kestirdi

İstanbul Kağıthane ilçesinde kurulan kurban satış ve kesim çadırlarında dinci vakıf ve derneklerin çocukları çalıştırılması dikkat çekti.

GÜNDEM 21.07.2021, 10:42
Dinci vakıf çocuklara kurban eti kestirdi

Kurban Bayramının ilk günü yurttaşlar, kurban kesim yerlerinde geniş kuyruklar oluşturdu. İstanbul Kağıthane ilçesindeki Anadolu Caddesinde kesim ve kurban satışının yapılması için çadırlar kuruldu. Burada büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını satmak isteyenlerle ve kurbanlık alan çalışan işçiler ile konuştuk. Kırşehir’den kurbanlıklarını satmak için gelen Mustafa Eroğlu, kurban satışlarının kötü olduğunu dikkat çekerek, “Geçen sene de kurban satışları kötüydü. Bu yılda kurban satışları çok kötü geçti. Millette para yok. O yüzden de bir önceki senelere oranla kurban kesen insanlar azaldı. Eskiden sıkı pazarlıklar yapılırdı. Artık fiyat bile vermiyorlar. Büyükbaş hayvanlarımı 12 bin TL’den satmaya başladım. Ancak satılmayınca epeyce fiyatı düşürdüm” dedi. İsmini vermek istemeyen bir kurban satıcısı ise iflas ettiğini vurgulayarak, “Piyasa ölmüş. Millet ve köylü batmış. Masrafımızı çıkaramadık. Yurttaşların kurbanlık almaya gücü yetmedi. Geçen sene iki çadırın kirası 13 bin TL idi. Ancak bu yıl 26 bin TL. Günlüğü ise 2 bin TL. Bir tır 6 bin TL karşılığında hayvanları taşıyor. Geçen sene 80 TL olan yem fiyatları, bu yıl 150 TL oldu. İflas bayrağını çekmekten başka çarem kalmadı” diye konuştu. 


‘BU DEVLET BENİM GELECEĞİMİ VE HAYALLERİMİ ELİMDEN ALDI’
Cumhuriyet'ten Kübra Köklü'nün haberine göre, dinci dernek ve vakıfların kesim yaptığı çadırlarda, şalvar giyip, fes takan çok sayıda çocuk işçinin çalıştırılması dikkat çekti. Hijyen kurallarına uyulmayan kesim alanında kurbanlıklar çocukların gözleri önünde kesildi. Kurban satış çadırında çalışmak için Sinop’tan İstanbul’a geldiğini söyleyen 20 yaşındaki üniversite öğrencisi de, “Gençler olarak bu devletten hiç memnun değiliz. Okul harçlığımı çıkarabilmek için hayvan pazarında çalışmaya geldim. Günlerdir hayvan dışkıları içinde yatıyorum. Bu devlet benim geleceğimi ve hayallerimi elimden aldı” dedi. 

ÇOK SAYIDA ÇOCUK İŞÇİ ÇALIŞTIRILDI
 Kilogram olarak etleri parçalayan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi de sabah saat 06.00’dan beri çalıştığını belirterek, “Ayakta çalıştığım için dermanım kalmadı. Ancak harçlığımı çıkartmak için çalışmak zorundayım. Bayılanana kadar çalışmaya devam ediyoruz. Bayılan arkadaşımın yerine başkası geliyor. Ve o da kesim işlemlerine devam ediyor” dedi.  Onun hemen önünde başka bir tezgahta ise 7 yaşlarında olan bir erkek çocuğun elindeki bıçakla etleri kestiği görüldü.   

BÜTÜN GÜN ELİNDE KÜÇÜK BİR POŞETLE GEZDİ
Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların derileri ve ayaklarının sadece kesim alanında yer alan derneklere bağışlandığı öğrenildi. Bir kadın kucağında 2 yaşındaki bebeği ile kesim alanının başından sonuna kadar elindeki küçük bir poşet ile gezdi. Kadına, “Elindeki küçük bir poşetle neden gezdiğini sorduğumuzda bize “Fakirim. Benim kurbanlık kesecek durumum yok. Bir yıl boyunca çocuklarım hiç et yemedi. Bugün belki biri çıkar bana yardım eder diye buraya geldim. Ancak kimse küçücük bir et parçası bile vermedi. Allah için değil, kendileri için kurban kesiyorlar” diyerek yanıt verdi. 

KAÇAK KESİM
Kurban satış ve kesiminin belediyelerin gösterdiği alanlarda, hijyen kurallarına uygun şekilde yapılması gerektiğine dair uyarılara rağmen kaçak kesimlerle yine bildik manzaralar oluştu. İstanbul Bağcılar ilçesinin Göztepe mahallesinde iki aile evlerinin önünde hijyenden yoksun bir şekilde kesim yaptı.
 

Yorumlar (0)