Destici 2013: Buz gibi diktatörlük Destici 2017: Başkanlığa 'Evet'

Parti tabanının tepkisine karşın referandumda “Evet” diyeceğini açıklayan BBP Genel Başkanı Destici, 2013 yılında kaleme aldığı bir yazısında ise başkanlık sistemi için “Buz gibi diktatörlük” demiş

GÜNDEM 16.03.2017, 17:34 16.03.2017, 17:34
Destici 2013: Buz gibi diktatörlük Destici 2017: Başkanlığa 'Evet'

Saray’la görüşmeleri de içeren bir “İstişare” süreci sonunda referandum için ‘Evet’ kararı alan Büyük Birlik Partisi (bbp)Genel Başkanı Mustafa Destici’nin, 4 yıl önce başkanlık sistemi için “Buz gibi diktatörlük” benzetmesi yaptığı bir yazı kaleme aldığı ortaya çıktı.

Birgün’de yer alan habere göre,  Parti yönetimi ve tabanından dillendirilen aykırı seslere karşı tahammülsüzlüğünü, “Hukuk ve tüzük işler” sözleriyle dile getiren Destici’nin Yeni Türkiye Dergisi’nin 2013’te yayımlanan Başkanlık Sistemi özel sayısında “Başkanlık Rejimi Hakkında Düşüncelerimiz” başlıklı bir yazısı yer alıyor. Yazısında hükümetin kamuoyuna sunduğu başkanlık sisteminin sorunlu olduğunu belirten Destici, Almanya ve Amerika örnekleri üzerinde duruyor. Otoriter rejimin demokratik yönetim açısından sorunlarını dile getiren Destici, “Türkiye’de başkanlık sistemini hemen uygulamak Türkiye’nin siyasi sağlığı ve gelişimi açısından bence uygun değildir. Mevcut parlamenter sistem Türkiye için günümüz dünya siyasi arenasında şimdilik anayasal problemlerin yarattığı olumsuzluklar haricinde en ideal hükümet şekli gibi durmaktadır” diyor.

Nasyonalizm vurgusu
Destici, Almanya’nın Weimar Anayasası’nın öngördüğü yarı başkanlık sisteminin dünyada acı tecrübelere yol açtığını belirterek, “Weimar Anayasası’nda halk tarafından nispi temsille seçilen bir parlamento ve gerçekten çok güçlü yetkilere sahip seçilen başkan söz konusuydu. Neticeyi hepimiz biliyoruz. Nazilerin önlenemez yükselişi ve başkan Paul Von Hindeburg’a dayalı bir denge ki Hindenburg ölünce Nasyonal Sosyalist Hükümet, çıkardığı Kanun Hükmünde Kararname ile Başkanlık ve Başbakanlık makamlarını birleştirmiş ve buz gibi diktatörlük başlamıştır” ifadelerini kullanıyor.


Demokrasi açısından risk’
Destici, demokrasi açısından şu değerlendirmeyi yapıyor: “Bazı anti demokratik alışkanlıklarımızdan yeni yeni vazgeçiyoruz. Bu haldeki demokrasimizin üstüne bir de ‘halk bizi istiyor, Cenab-ı Allah da verdikçe veriyor’ istikrarı (!)eklenirse, bu zihniyetin ürünü bir başkanlık sistemi hayata geçerse demokrasi açısından gereksiz yere ciddi bir risk alınmış olacaktır.”

‘Devlet kurumlarında at oynatırlar’
Destici, başkanlık sisteminde kuvvetler ayrılığı olmadığına dikkat çekerek, “Üst düzey bürokratları hükümetler tayin ederse ve bunları hükümetler diledikleri zaman görevden alabilirse bunlar kuvvet olmaz, olsa olsa bugün olduğu gibi aciz olurlar. Bunlar aciz olur ise kuvvetler ayrılığı diye bir şey olmaz, sınırsız egemenliğin sahibi olup elli yıldır olduğu gibi devletin kurumlarında at oynatırlar. Çözüm sistematik, adil, katılımcı, paylaşımcı, demokratik bir çözümdür” ifadelerine yer veriyor.

‘Muhalefeti yok edecek’
Destici, Meclis’te temsili olmasına rağmen ülkede muhalefet eksiliği olduğuna vurgulayan yurttaşların söylemlerine yer vererek, olası başkanlık sistemi ile muhalefetin yok denecek duruma geleceğini de belirtiyor. Destici, “Kimse, başkanlık sisteminin Türkiye’de başarılı olacağını garanti edemez” ifadelerini de kullanıyor.

‘İktidarı sürdürmek için…’
BBP’nin temelde başkanlık sistemine karşı olmadığını da belirten Destici yazısını şöyle tamamlıyor: “Amerikanvari, toplumda ülkemizi eyaletlere ölmeyi hedef aldığı kanaatinin oluşmasına sebep olan ve birtakım çevrelerin sırf iktidarlarını güçlü bir şekilde, uzun bir süre sürdürmelerine fırsat sağlayacağı düşüncesini zihinlerde çağrıştıran başkanlık sistemini ülkemiz ve aziz milletimiz adına olumlu bulmuyoruz.”

 

Yorumlar (0)