Demirtaş'ın da tutulduğu Edirne Cezaevi'ndeki işkence iddiaları Meclis gündeminde

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da tutulduğu Edirne Cezaevi'nde yaşandığı iddia edilen işkence iddiaları Meclis'e taşındı.

GÜNDEM 31.01.2017, 16:37 31.01.2017, 16:37
Demirtaş'ın da tutulduğu Edirne Cezaevi'ndeki işkence iddiaları Meclis gündeminde

Birgün’de yer alan habere göre, Halkların Demokratik Partisi Muş Milletvekili Burcu Çelik tarafından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması üzerine soru önergesi verildi.

 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın cevaplaması istemiyle verilen soru önergesinde Çelik işkence iddialarının yanı sıra Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş ile Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan'ın da tutulduğu söz konusu cezaevinde güvenliğin yeterli şekilde sağlanıp sağlanmadığını da sordu.

 

HDP'li Çelik'in Meclis'e sunduğu soru önergesi şu şekilde:

 

Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda kalan Abuzer DUYMAZ, Aydın SÖNMEZ ve Bülent ÖZTÜRK’e 7 Ocak 2017 tarihinde cezaevi görevlileri tarafından bir saldırı olmuştur. Edinilen bilgiye göre Bülent ÖZTÜRK’ün gözleri morarmış ve şişmiş halde doktora götürülmüş ve doktorda yapılan muayenesi sonrasında herhangi bir şeyi olmadığı raporu kendisine verilmiştir. Yine edinilen bilgiye göre Bülent ÖZTÜRK bu halde süngerli oda diye tabir edilen odaya konulmuştur.

Türkiye’nin de imzacısı olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. Maddesinde de belirtildiği gibi: "Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya işlemlere tâbi tutulamaz." Hukuk devleti olma iddiasında olan hiçbir ülkede, OHAL ilan edilmiş olsa bile Tutukluların/Hükümlülerin başta işkence, insanlık dışı muamele ve onur kırıcı muamele yasağı olmak üzere hak ve özgürlükleri keyfi olarak kısıtlanamaz. Devlet, tüm mahpusların insan onuruna yakışır koşullarda tutulmalarını, tutukluluğun halihazırda içerdiği ızdırap düzeyini aşacak ölçüde stres ve zorluğa maruz kalmamalarını ve sağlıklarından ödün verilmemesini sağlama yükümlülüğü altındadır.

Bu bağlamda;

 

Abuzer DUYMAZ, Aydın SÖNMEZ ve Bülent ÖZTÜRK’ün Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda işkence gördükleri bilgisi doğru mudur?

Eğer bu bilgi doğruysa Abuzer DUYMAZ, Aydın SÖNMEZ ve Bülent ÖZTÜRK için adli tabiplikten darp raporu alınmış mıdır?

Bülent ÖZTÜRK’ün gözü; şiş ve mor olduğu halde muayeneye götürüldüğü doktorunun : ’Hiçbir sağlık sorunu yoktur.’ yönünde rapor verdiği bilgisi doğru mudur?

Bu durumla alakalı şiddet uygulayan kamu görevlilerine yönelik açılmış bir soruşturma bulunmakta mıdır?

Kamu görevlilerine yönelik açılmış soruşturmalar mevcutsa bu soruşturmaların sonuçları ne olmuştur?

Eğer bu bilgi doğru ise gözdeki şişlik ve morluk cezaevlerinde sağlıklı bir durum olarak mı algılanmaktadır?

Bu konuda ilgili sağlık personeli hakkında bir soruşturma açılmış mıdır?

Abuzer DUYMAZ, Aydın SÖNMEZ ve Bülent ÖZTÜRK’ün görevliler tarafından darp edildikleri iddiasında bulundukları doğruysa konuyla ilgili cezaevi kamera kayıtları incelenmiş midir?

Abuzer DUYMAZ, Aydın SÖNMEZ ve Bülent ÖZTÜRK’ün darp edilmesiyle ilgili Adalet Bakanlığına ulaşmış bir bilgi var mıdır?

Konunun araştırılması hususunda bağımsız bir heyete çalışma yapması için herhangi bir davette bulunulmuş mudur?

Eş Genel Başkanımız Sayın Selahattin DEMİRTAŞ ve Hakkari Milletvekilimiz Sayın Abdullah ZEYDAN’ın da bulunduğu bu cezaevinde güvenlik yeterince sağlanmakta mıdır?

Cezaevlerinde özellikle siyasi mahkumlara yönelik baskı yapıldığına dair bilgi doğru mudur?

Cezaevlerindeki baskıya yönelik bakanlık nezdinde açılmış herhangi bir soruşturma bulunmakta mıdır?

Cezaevlerinde işkenceyi önlemek için Adalet bakanlığının aldığı önlemler nelerdir?

 

Yorumlar (0)