Danıştay: Valilikler imam hatip açamaz

Danıştay, valiliklere imam hatip açma yetkisi veren yönetmelik hükmünü iptal etti. Eğitim İş Genel Başkanı Balık, “Başta Konya’daki 8 okul olmak üzere hukuka aykırı olarak açılan tüm imam hatip okulları kapatılmalıdır” dedi

GÜNDEM 28.12.2016, 14:59 28.12.2016, 14:59
Danıştay: Valilikler imam hatip açamaz

Birgün’de yer alan habere göre, Eğitim-İş, Milli Eğitim Temel Kanunu’na aykırı olarak düzenlenen yönetmelikte Valiliklere imam hatip açma yetkisi veren hükmün ve Konya Valiliği kararı ile çok sayıda okulun imam-hatibe dönüştürülmesinin iptali için dava açtı. 


Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, imam hatiplerin Valilikler tarafından keyfi olarak açılabilmesine olanak sağlayan yönetmeliğin ilgili maddesini iptal etti.
İptal gerekçesinde, okul açma yetkisinin MEB’de olduğuna, valiliklerce gelişigüzel şekilde bu okulların açılamayacağı ve Bakanlığın da bu okulların açılmasına karar verirken mevcut ihtiyaçları ve gereklilikleri dikkate almak zorunda olduğuna işaret edildi. Bu çerçevede, Konya’daki 8 imam-hatip ortaokulunun hukuka aykırı şekilde açıldığına hükmedildi. 


Eğitim İş Genel Başkanı Mehmet Balık, “MEB yargı kararına uyarak başta dava konusu Konya’daki 8 okul olmak üzere yüksek yargının işaret ettiği şekilde hukuka aykırı olarak açılan tüm imam hatip okulların kapatmalı, isimleri elinden alınan okulların da isimleri geri verilmelidir” dedi.

 

‘’İmam hatip dışında seçenek bırakılmadı’’

 

Eğitim İş genel merkez binasında basın toplantısı düzenleyen Balık, AKP’nin eğitim politikasını imam-hatip açmak ve okulları imam-hatiplere dönüştürmekten ibaret gördüğünü belirterek şunları kaydetti:

 

“Konya ili merkezinde 30km çapındaki bir alanda 8 okul İmam hatip ortaokuluna dönüştürüldü. Bu bölgede sadece 2 normal ortaokul bırakıldı. İmam hatip ortaokullarında normal eğitim ve 20-25 kişilik sınıflarda tekli eğitim yaparlarken yani derslik başına 20-25 kişi düşerken, bırakılan normal ortaokullarda ise ikili eğitim ve 50-60 kişilik sınıflarda eğitim yapıldı. Bunun da anlamı derslik başına 100-120 öğrencidir.


Bilimsel veriler gözetilmeksizin, öğrenci ve velilerin talepleri dikkate alınmaksızın oldu-bittiye getirilerek bir Valilik kararı ile gerçekleştirildi. Öğrencilere ya özel okula ya da imam-hatiplere gitmek dışında hiçbir seçenek bırakılmadı…”

 

Yargı Valilere “dur” dedi

 

Tüm okulları imam-hatip haline getirme çabasına yargının “dur” dediğini belirten Balık, 


“Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, imam hatiplerin Valilikler tarafından keyfi olarak açılabilmesine olanak sağlayan Yönetmeliğinin ilgili maddesini iptal etti. İhtiyaç ve talep olmaksızın Konya ilinde açılan 8 adet imam-hatip ortaokulunun hukuka aykırı şekilde açıldığına hükmedildi. 
Yine aynı dava içerisinde Konya’da bulunan okulların Valilik kararı ile değiştirilen isimlerinin de “keyfi” olarak değiştirildiğine hükmedildi. Okulların Mustafa Necati ve İsmail Hakkı Tonguç tabelaları tekrar asılacak.”

 

Danıştay kararları hemen uygulanmalıdır

 

Yargı kararlarının gecikmeksizin uygulanması gerektiğini ifade eden Balık, “MEB yargı kararına uyarak başta dava konusu Konya’daki 8 okul olmak üzere yüksek yargının işaret ettiği şekilde hukuka aykırı olarak açılan tüm imam hatip okulların kapatmalı, isimleri elinden alınan okulların da isimleri geri verilmelidir” çağrısı yaptı.

Yorumlar (0)