Cumhuriyet'in tutuklu gazetecileri alkışlarla salona girdi

11'i tutuklu 19 Cumhuriyet gazetesi çalışanı ve yöneticisinin yargılandığı Cumhuriyet davasının ilk duruşması görülüyor. Tutuklu sanıklar mahkemeye getirildi.

GÜNDEM 24.07.2017, 08:35 24.07.2017, 08:35
Cumhuriyet'in tutuklu gazetecileri alkışlarla salona girdi

Gazetecilerin yargılandığı, 11'i tutuklu 19 sanıklı Cumhuriyet davası başladı.

 

Davanın tutuklu sanıkları mahkeme salonuna alındı, aileler ve izleyiciler sanıkları alkışladı. 

 

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün ilk duruşması görülen davayı çok sayıda uluslarası hak örgütü temsilcisi de izliyor.

 

Bianet'in haberine göre davayı izleyenler arasında Uluslararası Kıdemli Avukatlar Projesi'nden Mariette Cauchi, PEN Belçika'dan Isabelle Rossaert, PEN Almanya'dan Regula Venske, PEN İsviçre'den Maria Emilia Arioli, Uluslararası Basın Enstitüsü'nden Steven Ellis, Henri Koponen, Barbara Trionfi ve Marty Steffens, PEN Norveç'ten Jorgen Lorentzen, ECPMF'ten Nora Wehofsits, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'ndan Mogens Blicher Bjerregård, Sınır Tanımayan Gazeteciler'den Johann Bihr ve Erol Önderoğlu ile AB milletvekilleri Arne Lietz ve Rebecca Harms da var.

 

1100 avukattan vekalet

Davaya 1100 avukat vekalet verdi. Çok sayıda avukatın duruşma salonuna girmek istemesi nedeniyle, sadece 150 kişilik kapasitesi olan duruşma salonuna gazeteciler alınmadı.

 

Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, avukatlar için sadece 57 avukat yeri olduğunu, sanıklar için yer kalmadığını belirterek avukatların birkaçı çıkmadığı sürece sanıkları getirmeyeceklerini söyledi.

 

Bunun üzerine yaklaşık 20 avukat salondan çıktığı için yerlerine gazeteciler girebildi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, Gürsel Tekin, Aylin Nazlıaka, İlhan Cihaner, Halkların Demokratik Partisi milletvekilleri Garo Paylan ve Filiz Kerestecioğlu, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkan Kurulu'ndan Alper Taş, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy duruşma salonunda olan isimlerden.

 

Tutuklu gazeteciler salona alkışlarla girdi

Tutuklu Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazar Kadri Gürsel, karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Bülent Utku, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mustafa Kemal Güngör,  yazar Hakan Kara, Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, yazar Güray Öz, avukat Akın Atalay, Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Ahmet Şık salona alkışlarla girdi.

Duruşma salonunda silahlı üsteğmenin olmasına tepki gösteren avukatlar “Silahların gölgesinde yargılama yapılamaz” dedi. 

Mahkeme başkanı Dağ ise “Burda sanıkların savunma hakkı her şeyden önde geliyor. Sizlerin izleyicilerin yaptığı bazı şeyler salonun sükunetini bozuyor. Alkışlamak, görüntü almak salonun sükunetini bozuyor” dedi.

Saat 11.00 civarında sanıkların kimlik tespitine başlandı.

Yorumlar (0)