CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A ÖNEMLİ ÇAĞRI: BORÇLANMA YETKİNİZİ EMEKLİLERİMİZ İÇİN KULLANIN

Emeklilere 5 Bin Lira ikramiye verilmesinde içeren 35 Sıra Sayılı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Torba Kanun’un TBMM Genel Kurul görüşmeleri sürüyor.

GÜNDEM 25.10.2023, 13:00
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A ÖNEMLİ ÇAĞRI: BORÇLANMA YETKİNİZİ EMEKLİLERİMİZ İÇİN KULLANIN

Getirilen düzenleme hakkında konuşan CHP Karabük Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, 8 milyar lirayı vermemek için çalışan emeklilerin düzenlemenin dışında tutulmasına tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı’na ayrıca çağrıda bulunan Milletvekili Akay, “Borçlanma yetkinizi emeklilerimiz için kullanın.” dedi.

İktidar, 8 Milyar Lirayı Vermemek İçin Çalışan Emeklilerimizi İkramiyeden Muaf Tutuyor

Emeklilere 15 bin lira verilmesi tekliflerini TBMM Genel Kurulu’nda yineleyen Milletvekili Akay, “5 bin TL emekli ikramiyesi emeklilerimize veriliyor fakat bu ikramiye çalışan emeklilerimize verilmiyor. Yetkililer, 61 milyarlık bir maliyeti olduğundan bahsettiler. Aradaki fark 8 milyar civarında bir fark yani biz 8 milyar için çalışan emeklilerimize bu ikramiyeyi vermiyoruz. 8 milyar, ne kadar kişi yapıyor? Yaklaşık 1 milyon 750 bin kişi bu ikramiyeden yararlanamıyor, bu kabul edilemez. CHP Grubu olarak biz Plan ve Bütçe Komisyonunda bir önerge verdik, bu ikramiyenin yeterli olmadığını 15 bin liraya çıkarılması gerektiğini ifade ettik. Eğer 15 bin lirayı verecek olsak aynı emekli sayısından maliyet 208 milyar lira civarında yapıyor. E, zaten 61 milyar liralık bir maliyeti bu devlet, bu iktidar karşılıyor. Aradaki fark 137 milyar lira. Bu, 137 milyar lirayı kat kat biz emeklilerimize verebilecek durumdayız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Borçlanma Yetkisini Emeklilerimiz İçin Kullanmalı

Kur Korumalı Mevduat’ın maliyetine dikkat çekerek sağlanacak tasarrufun emeklilere aktarılacağını dile getiren Milletvekili Akay, “Kur korumalı mevduatın maliyeti sadece 2023 Haziran itibarıyla kurumalı mevduatın maliyeti 150 milyar dolar. Buradan sağlayacağımız tasarrufla emeklilerimizi çok rahat ettirebiliriz, 15 bin liralık ikramiyeyi verebiliriz. Cumhurbaşkanına 3 katı borçlanma yetkisi verdik. Bu da 2 trilyon 186 milyar liralık bir tutar yapıyor. Şimdi, baktık bütçe açığı ne kadar olacak? 1 trilyon 700 milyar lira civarında. Burada 600 milyar liralık kullanılmayan bir borçlanma limiti var yani bunun 137 milyar lirasını niçin biz emeklilerimiz için kullanmıyoruz?” ifadelerini kullandı.

Önergeyi Siz Verin, Biz De Destekleyelim

AKP ve MHP sıralarına seslenerek emeklilerin mağduriyetinin giderilmesi çağrısında bulunan Akay, “Sayın Cumhur İttifakı vekillerine sesleniyorum, biliyorum ki en az sizler de bizim kadar emeklimizin mağduriyetini biliyor ve bu ikramiyelerin artırılmasını istiyorsunuz. Biz yasama organıyız; gelin siz önerge verin, biz de destekleyelim, bu 15 bin TL'yi teklif edin, emeklilerimize bu parayı verelim; emeklimiz de rahat etsin, biz de rahat edelim.” dedi.

Milletvekili Akay’dan Cumhurbaşkanına Önemli Çağrı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrıda bulunan CHP’li Akay, “Cumhurbaşkanına da ayrıca sesleniyorum: lütfen borçlanma yetkinizin 137 milyarını emeklimiz için kullanın. Zaten ihracata, istihdama ve yatırıma yönelik kullanmıyorsunuz, hiç olmazsa emeklimiz için bu borçlanma yetkisini kullanın; emeklimiz de rahat etsin, biz de rahat edelim.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)