CHP'Lİ YILMAZ, 'İŞSİZLİK GENÇLERİN CANINA MAL OLUYOR'

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, işsizlik ve çalışma koşullarının güvencesizliği nedeniyle yaşanan intiharların önüne geçilmesi için araştırma komisyonu kurulmasını istedi. AKP iktidarıyla her 4 gençten 1’inin eğitim imkanı ve iş bulamaz hale geldiğini vurgulayan Yılmaz, “İşsiz olduğu, atanamadığı, ihraç edildiği gerekçesiyle intihar eden gençlerin sayısı artmaktadır. 2016 yılında ağır iş çalışma koşulları nedeniyle de en az 90 işçi intihar etmiştir” dedi.

GÜNDEM 20.03.2017, 11:22 20.03.2017, 11:22
CHP'Lİ YILMAZ, 'İŞSİZLİK GENÇLERİN CANINA MAL OLUYOR'

Hükümetin 14 yıldır işsizlikle ilgili politika üretememesinin gençliğin ve emekçinin canına mal olduğunu kaydeden Yılmaz, “İşe bağlı intiharların iş cinayeti olarak kabul edilebilmesi, gençlik üzerinde işsizliğin yarattığı psikolojik sebeplerin araştırılması ve tüm bunların yarattığı vahim sonuçların önüne geçilmesi için TBMM’nin araştırma yapması şarttır” diye konuştu.

 

 

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, işsizlik ve çalışma koşullarının güvencesizliği nedeniyle yaşanan intiharların belirlenmesi ve genç emek üzerinde üretim alanında yaşanan baskıların tespit edilmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulmasını istedi. AKP’nin iktidarda bulunduğu dönemde her 4 gençten 1’inin eğitim olanağı ve iş bulamaz hale geldiğini vurgulayan Yılmaz, “İşsiz olduğu, atanamadığı, ihraç edildiği gerekçesiyle intihar eden gençlerin sayısı artmaktadır. 2016 yılında ağır iş çalışma koşulları nedeniyle de en az 90 işçi intihar etmiştir. İşe bağlı intiharların iş cinayeti olarak kabul edilebilmesi, gençlik üzerinde işsizliğin yarattığı psikolojik sebeplerin araştırılması ve tüm bunların yarattığı vahim sonuçların önüne geçilmesi için TBMM’nin araştırma yapması şarttır” dedi.

 

 

GERÇEK İŞSİZ SAYISI 6.5 MİLYON

 

 

            Yılmaz araştırma önergesinin gerekçesinde, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı işgücü istatistiklerine göre, Türkiye genelinde 15 yaş ve üstündeki işsiz sayısının 2016 yılı Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 590 bin kişi artarak 3 milyon 715 bin kişiye ulaştığını vurguladı. İşsizlik oranının ise 1,6 puanlık artışla yüzde 12.1’e ulaştığını ifade eden Yılmaz, “Umudunu kaybetmiş, çalışmaya hazır yurttaşlarımız ve zamana bağlı eksik istihdam edilenler de dahil edildiğinde gerçek işsizlik oranı yüzde 20’ye, gerçek işsiz sayısı ise 6 milyon 508 bine ulaşmaktadır” dedi.

 

            DİSK’in raporuna göre AKP iktidarıyla işsiz sayısının son 10 yılın en yüksek düzeyine ulaştığını vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

 

“Kasım 2016 döneminde genç (15-24 yaş arası) işsizliği, bir önceki yılın aynı dönemine göre 3,5 puan artarak yüzde 22,6’ya yükselmiştir. Tarım dışı genç işsizliği yüzde 25,4’e çıkmış, tarım dışı genç kadın işsizliği ise 7,8 puan artarak yüzde 33,9 olarak gerçekleşmiştir. Yüksek öğrenimli işsiz sayısı ise 3,1 puan artarak yüzde 13,9 olmuştur. TÜİK verilerinde işsizliğin bölgesel dağılımına bakıldığında en yüksek işsizlik oranının Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde olduğu görülmektedir. Aynı verilere göre, okur yazar olmayan işsiz sayısı yüzde 6,4, lise altı eğitimli işsiz sayısı yüzde 10,8, lise mezunu işsiz sayısı yüzde 13,8, mesleki ve teknik liseli işsiz sayısı ise yüzde 14,5’tir.”

 

 

ERTELENMİŞ BİR İŞSİZ ORDUSU VAR”

 

Yılmaz, üniversitelerde artan öğrenci sayısının ise adeta ertelenmiş bir işsiz ordusu oluşturduğuna dikkat çekerek, Türkiye’de son 10 yılda öğrenci sayısının üç kat arttığını vurguladı. YÖK’ün verilerine göre, Türkiye’de önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitim düzeyinde yaklaşık 7 milyona yakın üniversite öğrencisi bulunduğuna değinen Yılmaz, “Son 10 yılda üniversite öğrencisi sayısının 2 milyondan 7 milyona çıktığı Türkiye, ‘diplomalı işsizler ülkesi’ olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. DİSK’in raporu, gençliğimizin içinde bulunduğu çalışma koşullarını gözler önüne sermektedir. AKP iktidarıyla, her 4 gencimizden birisi eğitim imkanı ve iş bulamaz hale gelmiştir. İşsiz olduğu, atanamadığı, ihraç edildiği gerekçesiyle intihar eden gençlerin sayısının arttığı haberleri basında son zamanlarda daha fazla yer almaya başlamıştır” dedi.

 

 

“GENÇLER VE EMEKÇİLER CANINDAN OLUYOR”

 

Yılmaz, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin iş cinayetleri raporuna göre günde 12 saati geçen uzun çalışma süreleri, ağır ve aşırı çalışma, yoğun çalışma, iş baskısı, geçici işlerde çalışma, iş stresi, düşük ücret, ücretsiz fazla mesai, performans sistemi gibi çalışma koşullarının işçilerin yaşamını ciddi olarak tehdit etmeye başladığına dikkat çekti. 2013 yılında en az 15 işçi, 2014’te 25 işçi, 2015’te 59 işçi, 2016’da ise en az 90 işçinin işyeri içinde intihar ederek yaşamını yitirdiğini vurgulayan Yılmaz, ataması yapılmayan öğretmenler de dahil olmak üzere benzer koşullardaki 8 işsiz gencin intihar ettiğinin tespit edildiğini söyledi. Yılmaz, hükümetin 14 yıldır işsizlikle ilgili politika üretememesinin gençliğin ve emekçinin canına mal olduğunun açıkça görüldüğünü belirterek, şunları söyledi:

 

“İşçilerin büyük mücadeleler sonucunda elde ettikleri 8 saat çalışma ve sendikalı olma hakları ellerinden alınmış, her geçen gün güvencesiz çalışma koşullarıyla yaşamları daha da kötü hale getirilmiştir. AKP iktidarı ile olgunlaşan güvencesizleştirme politikalarıyla birlikte birçok öğretmenin ataması yapılmamış, eğitim sistemi öğretmenler ve öğrenciler de içinde olmak üzere alınıp satılan bir meta haline getirilmiştir. Ülkemizde banka çalışanlarından güvenlik emekçilerine, çiftçilerden inşaat işçilerine kadar birçok intihar yaşanmaktadır. İşe bağlı intiharların önlenmesi için öncelikle bu intiharların iş cinayeti olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. İşe bağlı intiharların iş cinayeti olarak kabul edilebilmesi, gençlik üzerinde işsizliğin yarattığı psikolojik sebeplerin araştırılması ve tüm bunların yarattığı vahim sonuçların önüne geçilmesi için gerekli önlemlerin alınması amacıyla bir Meclis araştırması açılması şarttır.”

Yorumlar (0)