CHP'Lİ YALÇINKAYA'DAN REFERANDUMDA RENGİNİ BELLİ EDEN KAMU GÖREVLİLERİNE TEPKİ

Meclis İçişleri Komisyonu üyesi ve Bartın Milletvekili CHP’li Yalçınkaya, Bartın’daki kamu görevlilerinin anayasa referandumundaki oyunu rengini belli eden ve başkalarını “Evet” demeye davet eden Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Özdemir ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdülsetter Bayram’a sert tepki gösterdi.

GÜNDEM 02.02.2017, 10:45 02.02.2017, 10:45
CHP'Lİ YALÇINKAYA'DAN REFERANDUMDA RENGİNİ BELLİ EDEN KAMU GÖREVLİLERİNE TEPKİ

İki il müdürünün bu tutumlarının vatandaşlar arasında ayrıştırma yaratacağını vurgulayan Yalçınkaya, “Bu tablo, referandumda anayasa değişikliğinin kabulü halinde devlet düzeninin nasıl parti düzenine, devlet memurlarının da nasıl parti memuruna dönüşeceğinin açık göstergesidir” dedi.

 

Meclis İçişleri Komisyonu üyesi ve CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, anayasa referandumunda oyunun rengini belli eden ve başkalarını “Evet” demeye davet eden Bartın Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Özdemir ile Bartın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdülsetter Bayram’ı sert bir dille eleştirdi. Yalçınkaya, “657 sayılı devlet memurları kanununda açık ve net bir biçimde belirtilmesine rağmen, son günlerde özellikle TBMM’de kabul edilen anayasa değişikliği sonrası bir taaruza geçerek Anayasa değişikliği ile ilgili sosyal medya hesaplarında paylaşım yapılıyor ve renklerini belli ediyorlar.  Bu bürokratlar tarafsız bir şekilde bulundukları makamın itibar ve güvenini koruması gerekirken, ‘Devletin değil, bir partinin memuru’ olarak bulundukları makamları itibarsız hale getirmekteler. Bu tablo, referandumda anayasa değişikliğinin kabulü halinde devlet düzeninin parti düzenine, devlet memurlarının da nasıl parti memuruna dönüşeceğinin açık göstergesidir” dedi.

 

VATANDAŞI AYRIŞTIRIR

 

TBMM İçişleri Komisyonu üyesi Yalçınkaya, devletin çeşitli kademelerinde görev yapan memurların da idarecilerin de tüm vatandaşlar gibi siyasi görüşlerinin düşüncelerinin farklı olmasının doğal olduğunu, ancak siyasi görüşlerini görev yaptıkları alana taşımalarının hem devlet memurları kanununa aykırı olduğu hem de etik olmadığını söyledi. Yalçınkaya, “Devlet memuru farklı siyasi görüşünü kime destek verecekse sandık önüne geldiği gün yapacağı tercihle ortaya koyabilir. Fakat, il müdürlüğü gibi devleti temsil ettiği bu makamlarda görev yapan bu kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına bağlı kalarak tarafsız bir şekilde görevlerini sürdürmeleri gerekmektedir. Ancak bu şekilde bulundukları makamların saygınlıklarını ve onurunu koruyabilirler. Bu tür davranışlar, vatandaşlar ve çalışanlar arasında ayrıştırmaya neden olur. Çalışanın müdürüne, vatandaşın devletine bakışını değiştirir. O makamlara olan güveni zedeler” dedi.

 

TARAFSIZ VE EŞİT OLMAK ZORUNDALAR

 

Yalçınkaya, devlet memurlarının; anayasaya ve kanunlara sadakatle bağlı kalmak ve milletin hizmetinde Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını sadakatle uygulamak zorunda olduğunu vurguladı.  “Bu görevlerini yaparlarken de Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını, milletin hizmetinde tarafsızlık ve eşitlik ilkelerine bağlı kalarak uygulamaları gerekmektedir” diyen Yalçınkaya, “Bütün devlet memurları, resmi sıfatlarının gerektirdiği itibar ve güvene layık olduklarını, hizmet içindeki ve dışındaki davranışlarıyla göstermek zorundadır” dedi.  Yalçınkaya, Devlet Memurları Kanunu’nun 7’nci maddesini hatırlattı ve “Bu hüküm doğrultusunda; ‘Devlet memurları siyasi partiye üye olamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar; görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamazlar; hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere katılamazlar”  dedi. CHP’li Yalçınkaya, “O nedenle bu makamlar devletin temsil edildiği makamlardır. Bu makamlarda oturan görevliler de, resmi sıfatlarının gerektirdiği itibar ve güvene layık olduklarını, hizmet içindeki ve dışındaki davranışlarıyla göstermek zorundadırlar. Tarafsız ve sorumluluk içinde hareket etmeleri gerekir” dedi.

 

DERHAL SORUŞTURMA AÇILMALI

 

Yalçınkaya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdülsetter Bayram’ın yine kişisel facebook sosyal medya hesabından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik hakaret içeren paylaşımlar yaptığına da dikkat çekti. Yalçınkaya, Bayram’ın bu paylaşımlarıyla “Nefret suçu” işlediğini belirterek, “Valilik makamı gerekli soruşturmayı derhal açarak, gerekli cezai uygulamaları bir an önce başlatmalıdır” dedi. Yalçınkaya, konunun takipçisi olacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)