CHP’li Turan Aydoğan, İmamoğlu davasının önceki hakimi hakkındaki iddiaları Adalet Bakanı Bozdağ’a sordu

CHP İstanbul Milletvekili Av. Turan Aydoğan Adalet Bakanının yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu. Önergede HSK Başkanı sıfatıyla Bakan Bekir Bozdağ’a, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu davasının önceki hakimi hakkındaki iddiaların neden soruşturulmadığını sordu. Aydoğan, “Yargı üzerinde oluşturulan kara bulutların aralanması adına bu soruşturma çok büyük önem taşıyor” dedi.  

GÜNDEM 15.11.2022, 16:35 15.11.2022, 16:40
CHP’li Turan Aydoğan, İmamoğlu davasının önceki hakimi hakkındaki iddiaları Adalet Bakanı Bozdağ’a sordu

CHP İstanbul Milletvekili, TBMM Adalet Komisyonu üyesi Avukat Turan Aydoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun sözlerine verdiği yanıt üzerine Yüksek Seçim Kurulu üyelerine "ahmak" dediği iddiasıyla açılan hakaret davasının önceki hakimine "İmamoğlu'nu siyasi yasaklı hale getirecek oranda ceza verilmesi" yönünde baskı yapıldığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Aydoğan, davanın önceki hâkiminin çevresindeki bazı yakını olan hakim ve savcılara “İmamoğlu’na iki yıldan fazla ceza vererek, onu siyasi yasaklı hale getirmem telkin edildi” dediğini ve kabul etmemesi üzerine Samsun’a sürüldüğü iddialarını da vurgulayarak, HSK Başkanı sıfatıyla Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sorular yöneltti.

 

CHP’li Aydoğan, bu iddiaların henüz soruşturulmuyor olmasının yargıya olan güveni derinden zedelediğini dile getirerek şunları ifade etti: “İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu 16 milyon İstanbullunun başkanıdır. Söz konusu davaya da İmamoğlu’na yönelik bir davadan çok İstanbullulara yönelik bir dava olarak bakıyoruz. Yapay gündemler ve çarpıtma iddialarla oluşturulan bu dava başından beri yargının siyasallaştığının göstergesidir. Davanın önceki hakimi hakkında ortaya atılan iddialar ne yazık ki yargıya olan güveni derinden sarsmıştır. Bu kadar önemli iddiaların konuşulduğu bu süreci HSK Başkanı olarak Sayın Bekir Bozdağ’ın daha sağlıklı yürütmesi gerektiğine inanıyorum. Şimdiye kadar bir soruşturma başlatılmamış olması oldukça düşündürücü. Sayın Bakan HSK Başkanı sıfatıyla soruşturma açılması yönünde sürecin başlatılmasını sağlayabilecekken sessiz kalıyor olmasını doğru bulmuyorum. Bu sessizliğin nedenini ve ne zaman sonlanacağını sorgulamak bizim görevlerimiz arasındadır.”

 

Aydoğan Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1.     Hakimler ve Savcılar Kurulu bu iddiaları bugüne kadar neden incelemeye almamıştır?

2.     Bu iddia üzerine, HSK Başkanı olarak bu soruşturmanın yapılabilmesi için sürecin başlatılması bağlamında konuyu HSK gündemine taşıdınız mı?

3.     Söz konusu hakim hakkında ortaya atılan iddialar gerçek midir?

4.      Hakimler ve Savcılar Kurulu müfettiş görevlendirerek bu iddiaları incelemeye alacak mıdır?

5.     Söz konusu iddianın yargı üzerinde şüphe yaratmış olması nedeniyle bu tasarrufun hayata geçirilmesi için şimdiye kadar ne gibi adımlar atılmıştır?

6.     Bu bağlamda “Yeni hakime de baskı yapılıyor mu?” sorusu da gündeme gelmiştir. Bu konuda oluşan soru işaretlerinin giderilmesi için bir tasarrufunuz olmuş mudur?

 

Yorumlar (0)