CHP'li Tanrıkulu, Başbakan'a Dışişleri Bakanının Almanya'da kanuna aykırı yaptığı siyasi propagandayı sordu

"yurt dışında" propaganda yasaklanmışken ve yasa gereği yurtdışı elçilik ve konsolosluk binalarında siyasi propaganda yapılamayacağı açıkken, Dışişleri Bakanının Almanya'da kanuna aykırı yaptığı siyasi propaganda hukuk ve temayüller açısından uygun mudur?"

GÜNDEM 12.03.2017, 13:47 12.03.2017, 13:47
CHP'li Tanrıkulu, Başbakan'a Dışişleri Bakanının Almanya'da kanuna aykırı yaptığı siyasi propagandayı sordu

CHP İstanbul Milletvekli ve PM Üyesi Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Yıldırım'a "60. Türkiye Hükümeti’nin 2008 yılında çıkarmış olduğu yasa ile "yurt dışında" propaganda yasaklanmışken ve yasa gereği yurtdışı elçilik ve konsolosluk binalarında siyasi propaganda yapılamayacağı açıkken, Dışişleri Bakanının Almanya'da kanuna aykırı yaptığı siyasi propaganda hukuk ve temayüller açısından uygun mudur?" sorusunu sordu.

 

 

İşte Sezgin Tanrıkulu'nun o soru önergesi:


                                                       TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.
 
                                                                                                     Dr. M. Sezgin TANRIKULU

                                                                                                         İstanbul Milletvekili

 

298 sayılı seçim kanununda 2008 yılında yapılan değişikliklerle yürürlüğe giren 94/A – (Ek: 13/3/2008-5749/10 md.) (Değişik birinci fıkra: 9/5/2012-6304/5 md.) Yurt dışı seçmenlerin oy kullanmasında; sandık, gümrük kapılarında oy kullanma veya elektronik oylama yöntemlerinin birlikte veya ayrı ayrı uygulanmasına, seçim türüne ve yabancı ülkenin durumuna göre, Dışişleri Bakanlığının görüşü alınarak Yüksek Seçim Kurulunca karar verilir. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin oy kullanmalarına yönelik iş ve işlemlerde, Dışişleri Bakanlığının bilişim altyapısından faydalanılabilir. Dışişleri Bakanlığı, Yüksek Seçim Kurulunun belirleyeceği usul ve esaslar doğrultusunda, kullanılacak olan bilişim altyapısının oluşturulması ve güvenliği için gerekli tedbirleri alır. Milletvekili genel seçimlerinde, üzerinde Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunan özel imal edilmiş kâğıtlara basılı birleşik oy pusulalarında; sadece seçime katılan siyasi partilerin özel işaretleri, kısaltılmış isimleri ve tam yazı halinde adlarıyla her siyasi parti için ayrılan bölümün altında çapı iki santimetre olan boş bir daire bulunur. Yurt dışı seçmenler, milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında oy verebilirler. Yurt dışı seçmenler sadece seçime katılan siyasi partilere oy verebilirler. Yurt dışında ve yurt dışı temsilciliklerde seçim propagandası yapılamaz.”

Bu bağlamda;
 

1.    60. Türkiye Hükümeti’nin 2008 yılında çıkarmış olduğu yasa ile "yurt dışında" propaganda yasaklanmışken ve yasa gereği yurtdışı elçilik ve konsolosluk binalarında siyasi propaganda yapılamayacağı açıkken, Dışişleri Bakanının Almanya'da kanuna aykırı yaptığı siyasi propaganda hukuk ve temayüller  açısından uygun mudur?

Yorumlar (0)