CHP'li Sarıhan, insan hakları ihlalleri raporunu açıkladı

CHP Ankara Milletvekili Sarıhan geride bıraktığımız haftanın insan hakları ihlalleri ile ilgili raporunu açıkladı

GÜNDEM 07.03.2017, 16:48 07.03.2017, 16:48
CHP'li Sarıhan, insan hakları ihlalleri raporunu açıkladı

CHP Ankara Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkan Vekili Şenal Sarıhan "İnsan hakkı ihlalleri Raporu'nu" yayımladı.

Birgün’de yer alan habere göre,  Sarıhan, raporunda 14 gün gözaltında tutulan Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel'in tutuklanması dahil birçok insan hakkı ihlaline yer verdi.

OHAL’de bin 180 işçinin hayatını kaybettiğini ve onlarca yurttaşın intihar ettiğine dikkati çeken Sarıhan'ın raporu şu şekilde:

"Gazetecilere baskı “sınır” tanımıyor"

"Basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskı ve tutuklamalar Türkiye sınırlarını bir kez daha aştı. 14 gündür gözaltında tutulan Alman Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel tutuklandı. Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın hacker grubu RedHack tarafından ‘sızdırılan’ mailleriyle ilgili yaptığı haberle ilgili ifadeye çağrılan Yücel’in tutuklanması Almanya’dan tepkiyle karşılanırken Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazetecinin “PKK’li bir Alman ajanı” olduğunu iddia etti.

Memleket içindeki durum ise Özgür Gazeteciler İnisiyatifi’nin verilerine şöyle yansıdı: Şubat ayında 2’si gazete dağıtımcısı 4 basın çalışanı tutuklandı, 100’den fazla gazetecinin de basın kartının iptal edildi."

"KHK’lere karşı hak arayışına darp ve gözaltı"

"Türkiye’nin çeşitli yerlerinde KHK ile ihraç edilenler haklarını geri almak için sivil eylemlere devam ediyor. Ankara Kızılay'da Nuriye Gülmen ve Semih Özakça tarafından başlatılan "işimi istiyorum" eylemleri İstanbul, Aydın, Bodrum, Düzce ve Malatya'da sürüyor. KHK ile işinden olan 16 KESK üyesinin hak arama mücadelesine her güne bir gözaltı uygulaması yapılarak cevap veriliyor."

“Çocuklar ölmesin” demenin cezası belli oldu"

"Türkiye’de son dönemde yargılanan barış talebinin yanına çocuklar ölmesin demek de eklendi. Kanal D’de yayınlanan Beyaz Show programına telefonla bağlanan ve “İnsanlar ölmesin, çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın" diyen Öğretmen Ayşe Çelik “”örgüt propagandası yapmak” suçundan 7.5 yıl hapis istendi."

"Erkekler kadınları öldürmeye devam etti"

"Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Şubat ayında erkek şiddeti nedeniyle 30 kadının öldürüldüğünü açıkladı."

"OHAL’de bin 180 işçi yaşamını kaybetti"

15 Temmuz’un ardından ilan edilen OHAL sürecinde iş cinayetleri artarak devam etti. 21 Temmuz’dan bu yana geçen yedi aylık süre içinde bir önceki yılla kıyasladığımızda iş cinayetlerinde yüzde 14’lük bir artış olduğu raporlara yansıdı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Olağanüstü Hal döneminde yaşanan işçi cinayetlerine ilişkin hazırladığı raporda 7 ay içinde en az 1180 işçinin çalışırken yaşamını yitirdiği ortaya çıktı.

Temmuz ayının son on gününde en az 63 işçi,

Ağustos ayında en az 206 işçi,

Eylül ayında en az 150 işçi,

Ekim ayında en az 169 işçi,

Kasım ayında en az 196 işçi,

Aralık ayında en az 141 işçi,

Ocak ayında en az 161 işçi,

Şubat ayının ilk yirmi gününde ise en az 94 işçi yaşamını yitirdi."

 

Yorumlar (0)