CHP'Lİ ÖZTRAK: CUMHURBAŞKANININ 'YÜKSEK GELİR' MÜJDESİ ASILSIZ ÇIKTI

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak’ın, OECD’nin Türkiye’yi yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçirdiği iddialarıyla ilgili olarak, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e soru önergesi verdi.

GÜNDEM 28.12.2016, 16:58 28.12.2016, 16:58
CHP'Lİ ÖZTRAK: CUMHURBAŞKANININ 'YÜKSEK GELİR' MÜJDESİ ASILSIZ ÇIKTI

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak’ın verdiği soru önergesi şöyle:

 

 



CUMHURBAŞKANININ “YÜKSEK GELİR” MÜJDESİ ASILSIZ ÇIKTI





ANKARA – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin “yüksek gelirli ülkelersınıfına geçtiği müjdesinin asılsız olduğu ortaya çıktı. Hatanın sebebi: OECD’nin uluslararası göç raporundaki senaryonun, yanlış çeviri sonucu gerçek sanılması. 





CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müjde olarak açıkladığı “OECD’nin Türkiye’yi orta gelirli ülkeler sınıfından yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçirdiği” iddiasını TBMM gündemine taşıdı. CHP’li Öztrak, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından cevaplandırılması talebiyle verdiği soru önergesinde, Erdoğan’ın açıklamasından bir gün önce aynı iddianın bir gazetede haber olarak yer aldığını fakat haberin hatalı olduğunu ifade etti.





OECD’NİN DÖRT SENARYOSU



Öztrak’ın önergesinde yer alan bilgilere göre OECD’nin raporunda, aslında, uluslararası göçün 2030 yılına kadar gelişen ve gelişmekte olan ülkelere etkileri değerlendiriliyor. Raporda, bu değerlendirmeler kapsamında, önümüzdeki döneme dair hazırlanan dört ayrı senaryo var. OECD, bu senaryo varsayımlarının kendi resmi tahminlerine dayanmadığını da raporda belirtiyor.





SENARYOYU GERÇEK SANDILAR

 



Bu senaryoların ikincisinde, “BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin” önümüzdeki yıllarda büyük ölçüde başarıya ulaşacağı, dünyadaki ekonomik koşulların nispeten daha olumlu olacağı varsayılıyor. Bu kapsamda raporda, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 8 ülkenin, yüksek gelirli ülkeler seviyesine çıkacağı varsayımı üzerinden, 2030’a kadar uluslararası göç hareketlerinin nasıl şekilleneceğini değerlendiriyor.



Sonuç olarak, raporda Türkiye’nin yüksek gelirli ülke grubuna geçtiği ifade edilmiyor. Bir senaryo kurgulanarak, adı geçen ülkeler yüksek gelirli ülke grubuna geçerse uluslararası göç hareketlerine etkisinin ne olacağı hakkında kestirimlerde bulunuluyor. Zaten raporun son kısmındaki ek tabloda, Türkiye “Yüksek Gelirli” 28 ülke arasında değil, “Yüksek ve Sürekli Büyüyen” 59 ülke arasında sayılıyor.



ERDOĞAN’IN MÜJDESİ YANLIŞ ÇIKTI



Soru önergesinde, “Raporun iyi ihtimalle yanlış haberleştirildiği, Sayın Cumhurbaşkanının da bu yanlış haber üzerinden millete yanlış bir müjde verdiği anlaşılmaktadır” diyen Öztrak, Başbakan Yardımcısı Şimşek’e şu soruları yöneltti:



“OECD, ülkeleri gelir seviyesine göre sınıflandırmış mıdır? Bu konuda resmi bir çalışması var mıdır? OECD’nin böyle bir sınıflandırması var ise Türkiye bir üye ülke olarak hangi ekonomik sınıfa girmektedir? OECD tarafından Türkiye’ye, kamuoyuna açık olmayan rapor ya da not aracılığıyla, ‘Yüksek Gelirli Ülke’ grubuna geçtiği yönünde Bakanlığınıza bir bilgi verilmiş midir? Sayın Cumhurbaşkanının müjde olarak paylaştığı ve yanlış olduğu anlaşılan bilgi, kendisine ekonomi bürokrasisine bağlı kurumlar tarafından mı verilmiştir?” 

Yorumlar (0)