CHP’li Milletvekillerinden Amasra Maden Faciası Açıklaması!

14 Ekim 2022 tarihinde Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağında 42 madencinin ölümüyle sonuçlanan facianın araştırılması için TBMM’de Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu kurulmuş ve komisyon eski Enerji Bakanı Taner Yıldız başkanlığında çalışmalarına başlamıştı. 

GÜNDEM 10.11.2022, 15:47 10.11.2022, 16:00
CHP’li Milletvekillerinden Amasra Maden Faciası Açıklaması!

Dün oldukça hareketli geçen komisyon görüşmelerinin ardından, CHP milletvekilleri Aydın Özer, Aysu Bankoğlu, Deniz Yavuzyılmaz, Kani Beko ve Ünal Demirtaş komisyona ve komisyon yönetimine ilişkin bugün bir basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen basın açıklamasında komisyondaki tek Bartın milletvekili olarak konuşan Aysu Bankoğlu görev döneminde birçok maden faciasının yaşandığı Taner Yıldız’ın komisyon başkanı olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Bankoğlu konuşmasında, komisyon başkanının nobran, baskıcı ve üstten bir yönetim şekli olduğunu ifade ederek, “Komisyon başkanının bakanlığı döneminde; 301’i yüzyılın en ölümlü maden faciası olan Soma’da olmak üzere 405 madenci hayatını kaybetmiştir. Başta Soma sebebiyle hiçbir faciaya ilişkin ne adli ne de siyasi olarak hesap vermeyen ve aklanmamış bu kişinin komisyon başkanlığında bulunmasının yanlış olduğu, bütün muhalefet vekilleri tarafından sürekli hatırlatılmıştır,” dedi. 

 “Kullanılan dil ve parmak sallayan tavrın sebebi yaşanan facianın asıl sebeplerini örtbas etme çabasıdır”
Bankoğlu açıklamasında komisyonun sağlıklı bir çalışma yapmasının komisyon başkanı tarafından engellendiğini belirterek, “Sözde objektif olması gereken bir komisyon başkanı; sürekli müdahaleleri, muhalefet vekillerine karşı kullandığı saygısız dil ve tavırlarıyla komisyonun sağlıklı çalışmasını engellemektedir. 42 kişinin yaşamını yitirdiği bu acı vakanın sebeplerini ortaya çıkartmak yerine, bir nevi bu işi örtbas etmeye çalışan bir kişiyle, bu komisyonun sağlıklı bir şekilde çalışması mümkün değildir,” dedi. 
Çalışma Bakan Yardımcısının sunumu sırasında, Amasra Müessesesi’ndeki havalandırma bağlantılarından birinin olmadığını açıkça ifade ettiğini de belirten Bankoğlu, “Dün, komisyonda bulunan Çalışma Bakan Yardımcısı Sayın Ertem açık bir şekilde havalandırma ünitelerinden birinin bağlantısının olmadığı ve yetersizliğini açıklarken, konuşması Başkan tarafından defalarca kesilmiş ve toplantı apar topar sonlandırılmıştır. Yapılan sunumlar sonrasında, sorduğumuz sorulara Bakan Yardımcısının cevap vermesine açıkça engellenmeye çalışılmıştır. Biz milletvekillerine karşı kullanılan dil ve parmak sallayan tavırların sebebi; yaşanan facianın asıl sebeplerini örtbas etme çabası olarak algılanmaktadır,” dedi. 


“Komisyon kimsenin özel alanı değil”
Bankoğlu konuşmasına, “Bu komisyon, başkanın özel alanı değildir. Bakanlık dönemi zaten şaibeli olan komisyon başkanının, milletvekillerine karşı takındığı nezaketten uzak ve otoriter tavır kabul edilemez!” diyerek açıklamalarını tamamladı.

Yorumlar (0)