CHP’Lİ KARASU: ALEVİLİK TORBA YASALARA SIĞMAZ

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinde konuşan CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, iktidarın Aleviliği bir kültüre indirgemek istediğini kaydetti. 

GÜNDEM 11.11.2022, 13:26
CHP’Lİ KARASU: ALEVİLİK TORBA YASALARA SIĞMAZ

TBMM Genel Kurulu’nda Cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren torba yasanın birinci bölümü görüşülerek kabul edildi. Cemevlerine aydınlatma, su giderlerinin karşılanması ve imar planlarına dahil edilmesi gibi düzenlemeler içeren teklif görüşmelerinde konuşan CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, AKP’nin Aleviliği kültüre indirgemek istediğini kaydetti. 

“Cemevlerinin ibadethane statüsüne alınması, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanması yani amasız, fakatsız, eşit yurttaşlık hakkı” diyen Karasu, “Milyonlarca Alevi yurttaşımız cemevlerini ibadethaneleri görüp ibadetlerini cemevlerinde yapıyor, lokmalarını cemevlerinde dağıtıyor, matemlerini cemevlerinde yaşıyor ama iktidar, milyonların "İbadethanemiz." dediği cemevlerini ibadethane olarak görmüyor. Peki, ne olarak görüyor? Kültür evi. Siz şimdi, burada da Aleviliği kültürle bağdaştırıp bin yıldır bu topraklarda her türlü baskı ve zulme karşı inançlarını sürdüren Alevileri yok saymak istiyorsunuz” şeklinde konuştu. 

İktidarın, Alevi denince aklına sadece kültür kavramının geldiğini belirten Karasu, AKP’ye göre 35 aydının can verdiği Madımak Oteli, kültür merkezi; Alevilerin ibadethanesi olan cemevleri de kültür mekânı oldu. Alevilerin temel hak ve eşit yurttaşlık talepleri gündeme geldiğinde AKP'liler kültür damgasını yapıştırıp işten sıyrılmaya çalışıyor. Bunu yaptığınız sürece Aleviliği de Alevileri de Alevilerin taleplerini de anlama şansınız yok. Neye karşısınız da "ibadethane" kelimesi size bu kadar uzak? Hazreti Ali'ye mi karşısınız, ehlibeyte mi, 12 imama mı karşısınız, Hacı Bektaş Veli'ye mi, dört kapıya kırk makama mı, "Eline, beline, diline sahip ol." diyen düstura mı karşısınız?” dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 Temmuz 2020’de Levent Camisi’nin açılışın yaptığı konuşmayı hatırlatan Karasu, “O gün Cumhurbaşkanı ‘Biz ülkemizdeki hâkim inanç grubu olan Müslümanların ve diğer dini inançlara mensup olanların da hakkını, hukukunu korumaya devam edeceğiz’ diyordu. Ama aynı Erdoğan, Cemevine "cümbüş evi" demiş, yetmemiş, Aleviliği seçim meydanlarında yuhalatmış. Ey Erdoğan, baştakini söyleyen de sensin, sondakini söyleyen de sen. Hangi sözüne inanalım senin?” ifadelerini kullandı. 
  
 

Yorumlar (0)