CHP’li Emre,“İmamoğlu’na ceza verilecek” iddiasını Meclis gündemine taşıdı:“Yargı kumpası mı kuruldu?”

CHP’li Emre, “Şüyu vukuundan beter olan söz konusu iddianın doğru olma ihtimali, bir dönem FETÖ'ye teslim edilen yargının, son yıllarda yasadışı başka bir örgütlenmenin güdümüne sokulduğunun göstergesi değil midir?” dedi.

GÜNDEM 08.11.2022, 12:08
CHP’li Emre,“İmamoğlu’na ceza verilecek” iddiasını Meclis gündemine taşıdı:“Yargı kumpası mı kuruldu?”

CHP’nin TBMM Adalet Komisyonu Sözcü, İstanbul Milletvekili Zeynel Emre; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı davadaki hâkim değişikliği ve 11 Kasım’da görülecek duruşmada, siyasi yasak sonucunu da doğuracak bir ceza verileceği yönündeki iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Bakan Bekir Bozdağ’a, iddialara ilişkin soruşturma başlatılıp başlatılmadığını soran CHP’li Emre, “Şüyu vukuundan beter olan söz konusu iddianın doğru olma ihtimali, bir dönem FETÖ'ye teslim edilen yargının, son yıllarda yasadışı başka bir örgütlenmenin güdümüne sokulduğunun göstergesi değil midir?” dedi.

CHP’li Emre, Bakan Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına (TBMM) verdiği soru önergesinin gerekçesinde, Anayasa’nın ‘Yargı’ başlıklı Üçüncü Bölümü’ndeki “Mahkemelerin bağımsızlığı” yan başlıklı 138’inci maddesindeki, “Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanı kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.” hükmünü hatırlatarak, “Bu hüküm, Anayasa’nın ‘Cumhuriyetin nitelikli’ alt başlıklı 2’nci maddesindeki hukuk devleti kaidesiyle doğrudan bağlantılı olup, erkler ayrılığı başta olmak üzere yargı bağımsızlığının teminatıdır” dedi. Yargının, AKP’nin iktidarı süresince bağımlı bir yapıya dönüştürülerek, güdümlü bir hale sokulduğunu ifade eden Emre, yargıya güvenin yüzde 20’lere gerilediğini vurguladı.

İmamoğlu’na ‘yargı kumpası’ mı kuruldu!

Yargının siyasallaşmasının muhalefete yönelik açılan davalarda net olarak gözlemlendiğini kaydeden Emre, şöyle dedi:

“Yargın bağımsızlığı konusunda yaşanan sorunlara, 2019 Yerel Seçimleri sonrası İstanbul ölçeğinde yaşananlar gelişmeler, sarih bir örnek oluşturmaktadır. Bilindiği üzere İstanbul’daki seçimler iktidarın baskıları sonucu yenilenmiş; buna karşın seçimler – 31 Mart’ta 13 bin olan oy farkı, 23 Haziran’da 806 bine çıkmıştır – Parti’mizin adayı Ekrem İmamoğlu’nun lehine sonuçlanmıştı.

İçinde bulunduğumuz hafta başında ulusal basına yansıyan bazı iddialar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na da bir yargı kumpası kurulmaya hazırlanıldığına işaret etmektedir. Söz konusu iddia; Ekrem İmamoğlu hakkında, aslen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile girdiği ‘ahmak’ tartışmasına dayanan ancak bu polemiğin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hitaben söylendiği suçlamasıyla Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesinde yürüyen yargılamasında cezaya çarptırılacağı ve beraberinde siyasi yasak getirileceğine ilişkin. 11 Kasım 2022 tarihinde görülecek davayla ilgili gündeme gelen iddialar kapsamında, davanın ilk hâkimi olan Hüseyin Zengin’in, dosyaya ilişkin kararının iktidarı tatmin etmeyeceği, Ekrem İmamoğlu’na siyasi yasak sonucunu doğurmayacağı için Haziran 2022’de yayınlanan yaz kararnamesiyle Samsun’a tayin edildiği de yer almaktadır.

Tayin yoluyla Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesinde uzaklaştırılan hâkim Hüseyin Zengin’in, İstanbul’da 1 yıldır görev yaptığı ve mevzuat uyarınca ildeki görevine devam etmesinde yakın zamana kadar sınırlayıcı bir durumun da bulunmadığı dikkate alındığında, gündeme getirilen iddiaların üzerinde önemli durulması gerektiği kanaati oluşmaktadır.

Yargıdaki FETÖ yapılanmasının yerini, başka bir yasa dışı örgütlenme mi aldı?

CHP’li Emre, Bakan Bozdağ’a yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“-Ulusal basına yansıyan; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, yargılandığı dosyadan siyasi yasak doğuracak bir ceza verileceği, sırf bunun için Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Hüseyin Zengin'in Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yaz kararnamesiyle Samsun'a tayin edilerek yerine başka bir hâkimin atandığı yönündeki iddiaya ilişkin HSK bünyesinde bir inceleme ya da soruşturma söz konusu mudur?

-Hâkim Hüseyin Zengin'in, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun dosyasının görüldüğü Anadolu Adliyesi 7. Ceza Mahkemesi hâkimliğinden Samsun'a tayin edilmesinin gerekçesi nedir?

-Tayin zamanına daha 2,5 yıl olan hâkim Hüseyin Zengin'in, Samsun'a tayin edilmesi kendi talebiyle mi, HSK'nın inisiyatifiyle mi gerçekleşmiştir?

-Şüyu vukuundan beter olan söz konusu iddianın doğru olma ihtimali, bir dönem FETÖ'ye teslim edilen yargının, son yıllarda yasadışı başka bir örgütlenmenin güdümüne sokulduğunun göstergesi değil midir?”

Yorumlar (0)