CHP'Lİ EKİCİ:'KEPENK İNDİREN ESNAFA NİHAYET İŞSİZLİK MAAŞI GELİYOR'

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici'nin 2016 yılı başında verdiği bir kanun teklifiyle Meclis gündemine taşıdığı ‘kepenk indiren esnafa işsizlik maaşı verilmesi’ önerisi nihayet hayata geçiriliyor. Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Bir altyapı oluşturduk, çalışmayı bir hafta on gün içinde Başbakanımıza sunacağız" derken, teklifin sahibi olan CHP’li Ekici “Geç kalınmış olsa da sevindirici bir gelişme. Umarım, daha fazla gecikme olmaz ve esnafımız daha fazla mağdur edilmez” diye konuştu.

GÜNDEM 15.12.2016, 13:56 15.12.2016, 13:56
CHP'Lİ EKİCİ:'KEPENK İNDİREN ESNAFA NİHAYET İŞSİZLİK MAAŞI GELİYOR'

CHP’nin ‘esnafa işsizlik fonu’ teklifi hayat buluyor...  Ekici: “Geç kalınmış olsa da sevindirici”

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Üçlü Danışma Kurulu toplantısı öncesinde, bir basın mensubunun, esnafa yönelik bir işsizlik fonunun kurulmasıyla ilgili çalışmaların ne aşamada olduğunu sorması üzerine Bakan Mehmet Müezzinoğlu, şu bilgileri verdi:

"Esnaf Fonunun kurulması çalışmalarını Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız ile birlikte yürütüyoruz. Bir alt yapı oluştu. İnşallah önümüzdeki 1 hafta, 10 gün içinde çerçeveyi ilgili sivil toplum örgütlerimizle görüşüp, netleştirdikten sonra sayın Başbakanımıza sunacağız. Ona göre düzenlemenin takvimini belirleyeceğiz."

 

BİR YIL GECİKMEYLE…

 

Bakan Müezzinoğlu’nun sözünü ettiği düzenleme, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici tarafından 12 Ocak 2016 tarihinde Meclis’e sunulmuştu. CHP’li Ekici’nin hazırladığı ve İşsizlik Sigortası Kanunu'nda değişiklik öngören teklife göre, sigortalı işsiz tanımına esnaf ve sanatkarlar da ekleniyor ve Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu çerçevesinde faaliyet yürüten esnaf ve sanatkarlar da işsizlik sigortası kapsamına dâhil ediliyor.

 

KILIÇDAROĞLU DA ÇAĞRI YAPMIŞTI

 

CHP’nin bu konudaki girişimi bu teklifle de sınırlı kalmadı. Son olarak Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 29 Kasım günün Meclis'teki grup toplantısında yaptığı konuşmada konuyu bir kez daha gündeme getirdi. Kılıçdaroğlu bu konuşmasında “Gaziantep Milletvekilimiz Sayın Akif Ekici diğer milletvekili arkadaşlarımızın da imzasıyla bir kanun teklifi verdi, dedi ki: “Nasıl işçi işsiz kaldığında işsizlik sigortasından para alıyorsa esnaf da işsiz kaldığında, iş yerini kapattığında ona da bir güvence sağlansın.” Binali Yıldırım’a açık ve net çağrımdır: Bu kanun teklifini verdik, esnafı düşünüyorsan, esnafın yanındaysan, biz hükümet olarak esnafı destekliyoruz diyorsan gel kardeşim bu kanunu hep beraber çıkaralım” ifadelerini kullanmıştı.

 

‘KEPENK İNDİREN ESNAF DAHA FAZLA MAĞDUR EDİLMESİN’

 

Teklifin sahibi CHP’li Ekici ise yaptığı açıklamada, bahse konu düzenlemenin hayata geçirilmesi için yürütülen çalışmanın geç kalınmış olsa da sevindirici olduğunu kaydetti. Teklifi, ocak ayında Meclis’e sunduğunu ve ticaret sicil kayıtlarına göre o tarihten bu yana en az 13 bin 500 esnafın kepenk indirdiğini ifade eden Ekici "Geç kalmak, hiç yapmamaktan daha iyidir. Ama bu işi artık daha fazla geciktirmenin hiçbir anlamı yok. Süreç daha da hızlandırılmalıdır. Kepenk indiren esnaf daha fazla mağdur edilmesin” diye konuştu.

Yorumlar (0)