CHP'li Ekici'den 10 Aralık mesajı: 'Demokrasi askıda, insan hakları komada!'

OHAL uygulamalarının da etkisiyle hak ihlallerinin zirve yaptığı günlerde İnsan Hakları Günü’nün kutlanamadığını ifade eden CHP’li Ekici “demokrasi askıda, insan hakları komada” dedi.

GÜNDEM 09.12.2016, 14:14 09.12.2016, 14:14
CHP'li Ekici'den 10 Aralık mesajı: 'Demokrasi askıda, insan hakları komada!'

Demokrasi askıda, insan hakları komada!

 

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilişinin 68. Yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler’in kurucu üyelerinden ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ni ilk onaylayan ülkelerden biri olduğunu anımsatan Ekici, Cumhuriyeti kuran iradenin de insan haklarına büyük önem verdiği, bunu Anayasa’nın değiştirilemez hükmü haline getirdiği vurguladı.

 

İnsan haklarının, doğuştan var olan ve toplumları oluşturan bireyler arasında dil, din, mezhep, ırk, renk, yaş, cinsiyet ayırımını tümden reddeden ilkeler bütünü olduğunu ifade eden Ekici, dünyada ve Türkiye’de insan hakkı ihlallerinin her geçen gün katlanarak büyüdüğünü kaydetti. Sömürü politikaları ve bu politikaların doğurduğu savaşlar yüzünden milyonlarca masumun canından, malından, vatanından olduğunu belirten Ekici, “emperyalizm, insan haklarını ayaklar altına alıyor. Suriye’de, Irak’ta halka yaşatılan zulüm, ülkemize de yansıyor” dedi.

 

Türkiye’de işbaşındaki iktidarın bu durumdan ders çıkarması, temel hak ve özgürlükleri geliştirerek huzuru tesis etmesi gerekirken, tam tersi bir yolda ilerlediğini ifade eden Ekici, şu saptamaları yaptı:

 

“İşbaşına geldiği günden bu yana koltuğunu korumak için her türlü haksızlığı ve hukuksuzluğu meşru gören ve icraatlarını da bu doğrultuda gerçekleştiren AKP iktidarları, 15 Temmuz’dan sonra ise toplumsal muhalefet kesimlerinin tümüne yönelik bilinçli ve sistemli bir operasyona girişmiş, insan haklarının gaspı meşru hale getirilmiştir.”

 

Bugün Türkiye’nin ‘demokrasi endeksi’nde 165 ülke arasında 98. sıraya gerilediğini, demokrasinin temel taşı sayılan düşünce özgürlüğünde ise 180 ülke arasında 154. sırada yer aldığını vurgulayan Ekici, “kadın cinayetleri her yıl katlanarak artıyor. Sadece bu yıl içinde 224 kadınımız, gördüğü şiddet nedeniyle can verdi. Çocuklara yönelik cinsel istismar vakaları 14 yılda yüzde 434 arttı” dedi.

 

Türkiye’nin, 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nü böyle bir tabloda karşıladığını ifade eden Ekici, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

 

“Türkiye’nin içinde bulunduğu durum hiç de şaşırtıcı değildir. Çünkü 14 yıldır ülkeyi yöneten irade, temel hak ve özgürlüklerin teminatı olan laik demokratik Cumhuriyet’i ‘tek adam rejimi’ne dönüştürmenin derdindedir. Bu nedenle de bugün demokrasi askıda, insan hakları komadadır. Bu krizden çıkışın tek yolu, kuruluş ilkeleriyle birlikte Cumhuriyet’imize sahip çıkmaktır. İnsanı özgür, devleti güçlü ve bağımsız bir Türkiye’ye yeniden kavuşmak uğura verilen her mücadele kutsal ve meşrudur. Bu inanç ve kararlılıkla, ulusumuzun ve tüm insanlığın 10 Aralık İnsan Hakları Günü kutlu olsun.”

Yorumlar (0)