CHP’li Demir: Türkiye OECD ortalamasının altında, başarısızlıkla övünülüyor!
CHP’li Demir: “MEB’in PISA sonuçlarıyla övünmesi anlaşılır gibi değil, tek bir alanda bile OECD ortalaması yakalanamamışken adeta bir gurur tablosu gibi servis ediliyor.”
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından uygulanan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2022 sonuçları yayımlandı.
TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi ve Ankara Milletvekili Deniz Demir, PISA 2022 raporuna ait verilere ilişkin değerlendirmede bulundu.
TÜRKİYE MATEMATİK, FEN BİLİMLERİ VE OKUMA BECERİLERİN GERİ SIRALARDA
Yayımlanan PISA 2022 raporuna göre Türkiye’nin OECD ülkeleri arasındaki yerine dikkat çeken CHP’li Demir şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye, matematik alanında 37 OECD ülkesi arasında 32. sırada yer aldı. Fen bilimleri alanında 37 OECD ülkesi arasında 29. sırada, okuma becerileri alanında ise 37 OECD ülkesi arasında 30. sırada yer aldı.
Ülkemiz maalesef tüm alanlarda OECD ülkeleri arasında geri sıralarda yer almıştır. Sürekli değişen müfredat ve eğitim sistemi, öğrencilere yeterli imkanların sağlanmaması, 2023 yılında ülkemizde hala okullarda öğretmen, laboratuvar ve eğitim materyallerinde eksiklikler olması AKP’nin eğitime verdiği önemi(!) gözler önüne sermektedir.
Eğitim sistemimiz bu haldeyken çocuklarımızın kaliteli ve yeterli eğitim alması mümkün değildir. Hal böyle olunca ülkemiz yapılan her değerlendirmede OECD ülkelerinin gerisinde kalmaktadır. Çocuklarımızın yeteneği ve potansiyeli AKP hükümetinin elinde heba olmaktadır. Aynı zamanda ailelerinin ekonomik durumları da çocuklarımızın bilgi ve beceri seviyelerini etkilemektedir.
PISA 2022 raporuna göre Türkiye’deki öğrencilerin sosyoekonomik durumlarının OECD ülkelerine göre daha düşük seviyede olduğu tespit edilmiştir. Türkiye Okuma Becerilerinde 2003 yılında 35’inci iken 2022 yılında 36’ncı, Matematik Becerilerinde 2003 yılında 33 üncü iken 2022 yılında 39’uncu, Fen Becerilerinde ise 2003 yılında 33 üncü iken 2022 yılında 34 üncü olmuştur. PISA uygulamasının gerçek değerlendirmesi tüm ülkeler arasındaki sıralamadır.
2022 PISA raporunda Türkiye'de öğrencilerin yüzde 33'ü (en büyük pay) sosyo-ekonomik ölçeğin en alt uluslararası seviyesinde yani beşte birlik dilimde yer aldı; bu da onların 2022'de PISA sınavına giren en dezavantajlı öğrenciler arasında olduğu anlamına geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu verilerle övünmesi anlaşılır gibi değil.”
CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir sözlerini şöyle sürdürdü:
ÖĞRENCİLER KENDİNİ YALNIZ VE DIŞLANMIŞ HİSSEDİYOR
“Yapılan araştırmada aynı zamanda öğrencilerin sosyal ve ekonomik durumları da raporlanmıştır. Araştırmada Türkiye’de yaklaşık her on öğrenciden üçünün okulda kendini yalnız, dışlanmış gibi ve okula ait değilmiş gibi hissettiğini bildirdiği ve Türkiye’deki öğrencilerin %27’sinin zorbalık içeren davranışlardan herhangi birine uğradığını bildirdiği raporlanmıştır. Akran zorbalığının sıkça görüldüğü bu dönemde ne yazık ki ülkemizdeki pek çok okulda hala psikolojik danışman/rehber öğretmen bulunmamaktadır. Okullardaki PDR kadrosu ile ilgili yeni yasal düzenleme yapılması sözü verilmesine karşın hala bir düzenleme yapılmamıştır. PDR kadrosuna atama bekleyen öğretmenlerimize verilen söz hala tutulmamakta ve çocuklarımızın psikolojik danışmana ulaşma imkanı engellenmektedir.”