CHP'li Budak, 'Bu kadar yetki kime verilirse verilsin diktatör olur'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, AKP ve MHP’nin ortaklaşa hazırladığı Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili “Teklifle getirilen başkanlık da değil, cumhurbaşkanlığı da değil, diktatörlüktür. Bu kadar yetki demokrat birine de verilse diktatör olur” dedi.

GÜNDEM 26.12.2016, 10:12 26.12.2016, 10:12
CHP'li Budak, 'Bu kadar yetki kime verilirse verilsin diktatör olur'

Birgün’de yer alan habere göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya’ya yayın yapan Kanal V’de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AKP Hükümetlerinin iç ve dış politikadaki tutarsız politikaları nedeniyle Türkiye’nin tarihinin en derin krizini yaşadığını kaydeden Budak, özelikle Suriye politikasının tam bir yenilgi olduğunu, Cumhurbaşkanı ve Hükümetin sürekli tutum değiştirmek zorunda kaldığını kaydetti.



Budak, “Türkiye dış politikada sürekli zikzaklar çizdi, kırmızı çizgileri delik deşik oldu. ‘Suriye’ye Esed’i devirmek üzere girdik’ diyen Cumhurbaşkanı 3 günde bu açıklamasını düzeltmek zorunda kaldı. Ciddiyetsiz iç politika, ciddiyetsiz dış politika gencecik fidanların toprağa düşmesine neden oluyor. Bu şehitlerin hesabı verilmelidir” dedi.



‘Demokrat birine de verilse…’


AKP’li milletvekillerinin imzalarıyla TBMM’ye sunulan anayasa teklifinin, birbiriyle çelişkili hükümler içerdiğini ve cumhurbaşkanına çok geniş yetkiler tanıdığını kaydeden Budak, bugün içinden geçilen sürecin de anayasa tartışmaları için uygun bir zemin oluşturmadığını söyledi. Budak, “Getirilmek istenen başkanlık da değil, cumhurbaşkanlığı da değil, diktatörlüktür. Cumhurbaşkanına yasama, yürütme, yargı ile ilgili geniş yetkiler veriliyor.

 

Ordu’nun başkomutanı, Anayasa Mahkemesi ve HSYK’nin tüm üyeleri Cumhurbaşkanı ve partisi tarafından belirlenecek. Böyle bağımsız yargı, bağımsız yüce divan olur mu? Bu kadar yetki kime verilirse verilsin, en demokrat insana da verilse diktatör olur. Bana da verilse doğru değil. Milletimiz mutlaka bu teklifi okumalıdır. Okuduğunda gerçekleri görecektir. Her şey bir adamın iki dudağı arasında sıkıştırılıyor. O ne derse o olacak. O ne kadar özgürlük uygun görürse o kadar olacak” dedi.



Budak şöyle devam etti: “El kaldır-indirle rejim değiştirilemez. Buna izin verilmez. Bu ülkede rejim Cumhuriyetle değişti. Şu anda OHAL düzeniyle Meclis baypas edilmiş durumdadır. Bir yandan Suriye’de savaş var. İçerde yoğun bir terör var. Ekonomi daralıyor. Bu şartlar içinde rejim değişikliği dayatılıyor. Türkiye’nin çıkış yolu ayrışmak değil, bütünleşmek. Bırakın OHAL kalksın, terör minimize edilsin ve ülke biraz normalleşsin. Bu şartlarda sağlıklı bir anayasa tartışması olmaz, olamaz.”

Yorumlar (0)